For skoler og barnehager

Formidlingsaktivitetene til Den Norske Opera & Ballett lar elevene bli kjent med opera og ballett, enten i Operaen eller på skolen.

Omvisning

På omvisning i Operaen får elevene oppleve operahuset og bli kjent med hvordan en forestilling blir til. Omvisningene tilpasses ulike alderstrinn og kan spisses ytterligere til ulike fag- og studieretninger. Omvisninger arrangeres daglig hver hele time fra kl. 10.00 og frem til to timer før forestillingstart på Hovedscenen. 

Varighet ca. 50 min. 

Det tilbys også omvisning med sceneprøve hvor elevene får overvære en del av en prøve på Hovedscenen. Disse arrangeres kun på bestemte dager og starter som regel kl. 10.00.

Varighet ca. 1t 30 min. 

Priser

Barnehager til og med videregående skole
Omvisning: kr 500,- pr. gruppe på inntil 25 personer på dagtid/ukedag.
Omvisning med sceneprøve: kr 750,- pr. gruppe på inntil 25 personer på dagtid/ukedag

  Folkehøgskoler og kulturskoler:
  Omvisning: kr 1000,- pr. gruppe på inntil 25 personer på dagtid/ukedag. Omvisning med sceneprøve: kr 1500,- pr. gruppe på inntil 25 personer

   Universiteter og høgskoler
   Omvisning kr 1500,- pr. gruppe på inntil 25 personer

    Lærergrupper
    Vi arrangerer også omvisning for lærergrupper. 
    Hverdager før kl. 17.00: kr 1500,- pr.gruppe på inntil 25 personer
    Helger og etter kl. 17.00: kr 2000,- pr.gruppe på inntil 15 personer kr 3000,- per gruppe på inntil 25 personer

    Barnehage på omvisning i Operaen

    Kontakt oss for omvisning mandag - fredag kl 10.00 - 12.00

    Generalprøver med introduksjon

    Elever ved grunnskoler, folkehøgskoler, kulturskoler, universiteter og høyskoler har mulighet til å være til stede på generalprøver. Disse foregår på dag- eller kveldstid, har begrenset antall plasser og krever deltakelse på introduksjonsforedrag i vårt formidlingssenter én time før prøvestart. For elever på lavere trinn kan vi komme på forberedende besøk til skolen.
    Pris kr 750,- per gruppe på inntil 30 personer

    Generalprøve med introduksjon

    Maria Af Klinteberg - Formidling

    Forestillingsbilletter

    100-kroners billetter til skoler

    Vi har en egen priskategori for skoleklasser i grunnskolen til og med videregående skole. Denne prisen gjelder uansett forestilling. 

    Pris kr 100,- per elev/lærer
    For reservasjon av billetter: gruppe@operaen.no

    Vi tilbyr også pedagogiske veiledning til enkelte forestillinger, og vi vil også kunne komme på forberedende besøk til skolene. Denne våren har vi pedagogiske veiledninger til Onegin (B), Den flyvende hollender (O) og Svanesjøen (B). 

    For spørsmål om pedagogiske veiledninger, kontakt Marianne Oulie Wiik på tlf: 47 91 52 46 eller epost: marianne.oulie.wiik@operaen.no

     

    Musikkstund i Operaen

    - for barnehagebarn og 1. klassinger

    I høst inviterer vi 4, 5 og 6 åringer til en hyggelig Musikkstund i Operaen. Her blir barna kjent med operaeventyr som Tryllefløyten, Askepott og Hans og Grete, og får synge, spille og leke sammen med musikkpedagog Helene Dick-Henriksen og pianist Eline Dalhoff.

    Dato:          12 fredager i perioden 13.september – 29. november 2013
    Tid:             Kl. 10.00, 11.00 eller 12.00 
    Alder:          fra 4 år
    Varighet:     ca. 40 minutter
    Sted:           Formidlingssenteret
    Pris:             750,- /inntil 25 pers (voksne og barn)

     

    Maria Af Klinteberg - Formidling

    Opera på timeplanen/Scenetrening for ungdomskoleelever

    Opera på timeplanen

    I høst setter vi opera på timeplanen! Hver uke i ti uker vil femteklassene på Sagene, Mortensrud, Bogstad og Marienlyst skole få en operatime med sang og drama for å lære de fineste sangene og utforske de sterkeste følelsene i operaens verden. Etter jul setter vi sangene sammen til en operafabel og lager en forestilling på hver av skolene sammen med profesjonelle skuespillere, sangere og musikere.

    For mer informasjon kontakt Gudrun Glette.

    • Opera inn i barneskolen. Les om prosjektet og intervju med barna i Aftenpostens artikkel.

     25. mars 2014
     Klassisk musikk sliter med rekrutteringen. Hvordan går det når Den Norske Opera prøver å få femteklassinger til selv å stå på scenen?
     Les mer

    Scenetrening for ungdomselever

    Vi tilbyr også 1,5 timers kurs i scenetrening for elevgrupper fra ungdomskolen. Elevene møter en utøver og får trene på enkle øvelser med smarte og morsomme scene- og sangertips. Kurset legger vekt på å inspirere elevene til egne presentasjoner i hverdagen – både på skolen og utenom.

    Pris kr 1500,- per gruppe på inntil 15 elever 

    Kontakt oss for omvisning mandag - fredag kl 10.00 - 12.00

    Vårt verk/på tå hev

    - For elever ved kulturskolene i Oslo og Akershus

    Operaorkestret inviterer elever i alderen 9–12 år ved kulturskolene i Oslo og Akershus til tre dagers konsertverksted, med et team fra orkestret og verkstedsleder fra Drivhuset. Gjennom lek og improvisasjon skaper vi Vårt verk. Verkstedet skal stimulere elevenes kreativitet og samtidig skape trygghet og mestring. Vi fremfører verket vårt i operaens foajé og blir kjent med hva det vil si å spille sammen. Til slutt går vi på konsert med Operaorkestret på Hovedscenen og møter musikerne på jobb. 

     

    DATO:
    6.11 Kl. 1730 – 2000 Verksted i Operaen
    13.11 Kl. 1700 – 2000 Verksted i Operaen
    17.11 Kl. 1200 – 1600 Verksted i Operaen
    Kl. 1700 Elevene fremfører verket sitt i foajéen
    Kl. 1800 Elevene går på konsert med Operaorkestret på Hovedscenen

    Tilbudet er gratis men påmeldingen er bindende for alle 3 dagene.

    Elevene tar med egne instrumenter. I tillegg finnes et spennende utvalg slagverksinstrumenter som vi kompletterer med. 

    For påmelding eller mer informasjon kontakt Maria af Klinteberg Herresthal: mimmi@operaen.no - Tlf. 900 10 546    Operaorkesteret inviterte høsten 2012 kulturskoleelever fra Oppegård, Ski, Nesodden og Vestby til kreativ spilling og komponering. Utgangspunktet var "Vårofferet" av Igor Stravinskij. Komponist Bjørn Skjelbred fulgte opp elevenes ideer og komponerte og arrangerte stykket "Halloweenofferet" som ble ufremført i Operaens foajee den 17. november.

    På tå hev / Recognizing through dance

    I På tå hev får skoleelever med talent og interesse for moderne dans mulighet til å videreutvikle seg gjennom dansetrening i Operaen. To ganger i året velges cirka 20 elever ut til å trene to til tre ganger i uken, før de på slutten av året har en forestilling på Scene 2.

    Med midler fra EØS har Den Norske Opera & Ballett nå gått sammen med Operaen i Warszawa, Teatr Wielki, om felles workshops for ungdommene sommeren 2014. Prosjektet kulminerer i en danseforestilling som vises i Warszawa 13. november og i Oslo den 19. desember 2014. Visningene er gratis. 

     

    Her forteller årets kull om arbeidet med forestillingen som hadde premiere på Scene 2 den 1. februar 2014.

    Den kulturelle skolesekken

    Gjennom Den kulturelle skolesekken tilbyr vi i sesongen 2013/14 tre forskjellige programmer:

    Møt Nasjonalballetten

    Skoleklasser fra 1. til 4. trinn får besøk av Nasjonalballetten på sin skole. Dansere fra kompaniet og Ballettskolen forteller om sin hverdag og viser utdrag fra både klassiske og moderne balletter. I forkant av besøket tilbys skolene en introduksjon hvor en formidler viser bilder, forteller om Operaen med innhold og yrkesgrupper, samt om ballettens historie. Skolene tilbys også en workshop hvor elevene lærer mer om den fysiske siden av kunstformen. Tilbudet har tidligere vært nominert til Den kulturelle skolesekkens årlige pris Gullsekken. Skolene melder seg på gjennom Den kulturelle skolesekken. 

    Møt Den Norske Opera & Ballett

    Skoleklasser fra 5. til 7. trinn i Oslo og Akershus kommer på besøk til Operaen. Målet er å gi elevene kunnskap om kunstartene opera og ballett, og et innblikk i hvordan en stor teaterinstitusjon fungerer. Elevene får omvisning i publikumsområdene, bak scenen og i verkstedene, der elevene får se kostymer og lære om de ulike yrkene i operabygget. I møte med operasangere, ballettdansere eller orkestermusikere får elevene også prøve seg på ballett, opera eller et instrument. Kanskje kommer de tilbake til skolen dansende på trinn fra Svanesjøen eller nynnende på en strofe fra Madama Butterfly?

    Inn i Operaen

    Elever på videregående skole i Akershus, Østfold og Buskerud får skreddersydd omvisning med sceneprøve eller fokus på sceneteknikk, og møte en utøver eller tekniker fra Operaen. Gjennom samtale får de lære om hva det vil si å være sanger, danser, musiker eller tekniker ved et operahus. Lærere og elever får dessuten tilbud om å se en kveldsforestilling på Hovedscenen.

    Skolene melder seg på gjennom Den kulturelle skolesekken i sine fylker. 

    Ragnhild Kristina Motzfeldt

    Den Kulturelle skolesekken - Her ser dere et eksempel fra fjorårets opplegg for videregående skole.