Nasjonalballetten

Intro

Nasjonalballetten er Norges eneste klassisk baserte ballettkompani. Ved siden av klassiske verk som Svanesjøen, Tornerose og juletradisjonen Nøtteknekkeren har Nasjonalballetten et vidt repertoar som favner de internasjonale mesterne som Jiří Kylian, Nacho Duato, Sol León og Paul Lightfoot. Nasjonalballetten satser også på nye verk skapt spesielt for kompaniet av blant andre koreografer som Alexander Ekman, Liam Scarlett og huskoreografene Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen.  

Koreografihuset, det tidligere Ballettlaboratoriet, tilbyr workshops for koreografer med Nasjonalballettens dansere. En gang i året vises et knippe av årets prosjekter i en åpen visning på Scene 2, og gir dermed publikum en sjanse til å få et glimt av hva som rører seg i den norske dansefaunaen. 

På turné

Høsten 2014 var Nasjonalballetten på en omfattende norgesturné med Cina Espejords ballett Over hodet under huden. Her forteller syv dansere om sine liv utenfor scenen – mens de danser på den. «En åpen, inntagende forestilling med sjarme og sårbarhet», mente Dagbladet etter urpremieren i Oslo våren 2013. Turneen var et samarbeid med Riksteatret.

Fem stjerner av fem mulige. Det var dommen i Time Out St. Petersburg etter at Nasjonalballetten gjestet St. Petersburg og Mikhailovskij-teatret med to helaftens forestillinger høsten 2013. Besøket var kompaniets første utenlandsturné på 14 år – og ble snart fulgt oppav invitasjoner fra Paris, Baden Baden og Granada.

22. september 2014 reiste hele kompaniet til Paris og Théâtre des Champs Elysées med tre balletter av koreografenes mester Jiří Kylián. Bella Figura, Gods and Dogs og Symphony of Psalms er skapt i forskjellige tiår, og viser Kylián som både lyrisk og leken, nær og rå.

20. februar 2015 gikk turen til Tyskland. I Festspielhaus Baden Baden viste danserne Alexander Ekmans Svanesjøen-pastisj Resin, Daniel Proiettos publikumsfavoritt Cygne og Liam Scarletts stemningsskapende Vespertine. I tillegg får deler av Jo Strømgrens Lamentate sin urfremføring her, i et program som har fått navnet Nordic Light.

27. juni 2015 var Nasjonalballetten invitert til Spania og Granada til The International Festival of Music and Dance of Granada - med Carmen - en ballett i tre akter som gikk på Hovedscenen i mars og april 2015.  

2016

I april 2016 reiste Nasjonalballetten til Berlin med Ghosts - Ibsens Gengangere Les mer her!

«Gengangere er en indre thriller der personene oppdager mer og mer om sin egen historie. Det handler om hvordan det usagte kan vokse og bli uoverkommelig. Det krever stort mot å ta et oppgjør med livsløgnen», sier regissør Marit Moum Aune. Sammen med koreograf Cina Espejord forteller hun Ibsens stykke som ballett. De to mener historien egner seg for dans, fordi dens brutalitet på det ytre og indre plan kan måle seg med kreftene som finnes i dansen. Med musikk av Nils Petter Molvær, scenografi av Even Børsum, kostymer av Ingrid Nylander og lysdesign av Kristin Bredal ble Ghosts - Ibsens Gengangere kritikerrost da den hadde sin urpremiere i Bjørvika i 2014.

Ballettsjef / Ballet Director

Ingrid Lorentzen

P.A. for ballettsjefen / P.A. for the ballet director

Inga Lotte Nordbye

Assisterende ballettsjef / Assistant Ballet Director

Richard Suttie

Sjefsprodusent / Head Producer

Helle Sørbye Larsen

Assisterende ballettsjef / Assistant Ballet Director

Christopher Kettner

Ballettmester

Svetlana Ballester

Ballettmester

Hedda Staver Cooke

Ballettmester / danser

Yoshifumi Inao

Ballettmester

Martin Vedel Jakobsen

Leder Nasjonalballetten UNG/danser Leader NNB2/Principal dancer

Kaloyan Boyadjiev

Produsent

Mimi Cejka

Produsent

Anette Edmunds

Produsent / inspisient

Lars Kolstad

Øvrig administrasjon

Carina Scherman / Administrasjonskoordinator

Siri Karine Bjerknes  / Ressursplanlegger

Lauren Hauser / Ressursplanlegger

Linn Korssjøen / Administrasjonskonsulent

Dansere