Operaorkestret

Intro

Operaorkestret kan føre sin historie tilbake til 1827, nærmere bestemt til Strømbergs Theater, som var et av de første stedene det ble fremført opera i Norge. Ved opprettelsen av Christiania Theater i 1837 og åpningen av Nationaltheatret i 1899 ble disse stedene orkestrets hovedsete, inntil Den Norske Opera åpnet dørene på Youngstorget i 1959.

Da Den Norske Opera & Ballett flyttet inn i nytt signalbygg i Bjørvika i 2008, fikk orkestret en egen orkesterprøvesal og akustiske arbeidsforhold i verdensklasse. 

Operaorkestret består i dag av 101 fulltidsansatte orkestermusikere, og under tidligere musikksjef John Helmer Fiore har de etablert seg blant Norges fremste orkestre. Gjennom sesongen medvirker de i rundt 160 opera- og ballettforestillinger, og de spiller hver sesong tre eller fire større symfoniske konserter på Operaens hovedscene.

Etter opprettelsen av den symfoniske konsertserien har kapasiteter som Lorin Maazel, Zubin Mehta, Leif Segerstam, Alexander Lazarev, Michail Jurowski og Hartmut Haenchen gjestet Operaen og skapt mange magiske øyeblikk med orkesteret. I tillegg til forestillinger og konserter byr også orkestermusikerne på en egenprodusert kammermusikkserie på Scene 2.

Musikerne har som sitt viktigste kollektive hovedmål å skape den beste orkestermusikalske rammen for Den Norske Opera & Balletts forestillinger. Orkestret høster gode kritikker, også i utenlandske kulturmedier. Nasjonaloperaens oppsetning av Peter Grimes ved festivalen i Savonlinna i Finland i 2012 under musikalsk ledelse av tidligere musikksjef John Helmer Fiore, var et av flere store høydepunkter for orkesteret, og ble gjenspeilet i svært gode tilbakemeldinger fra alle hold. Gjennom mange år har dessuten orkesteret hatt et fruktbart musikalsk samarbeid med Rinaldo Alessandrini i blant andre Händel- og Mozartoperaer, og de har med ham som dirigent gitt ut en kritikerrost innspilling av operaovertyrer av W.A. Mozart. Man kan også nyte Operaorkestrets medvirkning i innspillinger med sopranene Eli Kristin Hanssveen og Marita Sølberg, dirigert av John Helmer Fiore. 

Høsten 2016 tiltrådte Karl-Heinz Steffens som ny musikksjef. Samme høst mottok også orkestret Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris på én million kroner. Prisen gjør det mulig for orkestret å dra på turné til København og Helsinki høsten 2017. 

Møt musikksjef Karl-Heinz Steffens!
Musikksjef / Music Director

Karl-Heinz Steffens

Orkesterregissør / Orchestra Manager

Lotte Gordon

Orkesterregissør / Orchestra Manager (acting)

Matthieu Lescure

Håvard Vegge, orkesteradministrator /Orchestra administrator

Håvard Vegge

Ressursplanlegger orkester / Orchestra Planning Manager

Gunnar Larsen

Leder Note- og musikkbibliotek / Music Library Manager

Kari Noodt Poppe

Notearkivar / Music librarian

Einar Winther

Notearkivar / Music librarian

Atle B. Strøm

Notearkivar / Music librarian

Terje Lerstad

Podieinspisient / Pit manager

Knut Lassen

Podieinspisient / Pit manager

Björn Jansson

Musikere