Øyvind Bjorå

1. konsertmester

Intro

Kort bio

Rolle:

1. konsertmester

Øyvind Bjorå er en allsidig fiolinist som har gjort seg spesielt bemerket med sine evner som orkesterleder. Han er ansatt som 1. konsertmester i Den Norske Operas orkester, etter å ha vært fast konsertmester i Trondheim Symfoniorkester og i Bergen Filharmoniske Orkester. Som konsertmester har han også blitt internasjonalt anerkjent og vært engasjert i Philharmonia Orchestra i London, Danmarks Radios Symfoniorkester, Oslo Filharmoniske Orkester, NDR Radiophilharmonie, Orquestra Simfònica de Barcelona, Orquesta Filarmónica de Gran Canaria og Real Orquesta Sinfónica de Sevilla. 

Øyvind Bjorå har vært solist og spillende leder for flere ensembler, Det Norske Kammerorkester, Kristiansand og Tromsø Kammerorkester og han har samarbeid nært med TrondheimSolistene og Oslo Camerata. Han studerte med bl.a. Stephan Barratt-Due og Lars Anders Tomter, og i San Francisco med Camilla Wicks.

Som kammermusiker har Bjorå holdt konserter i Wigmore og Carnegie Hall, og deltatt på de store kammermusikkfestivalene i Norge. Han har samarbeidet med Sveinung Bjelland, Leif Ove Andsnes, Saleem Abboud Ashkar, Marc-André Hamelin, Martin Fröst og Torleif Thedéen. Etter en konsert i Carnegie Hall der han ledet Bartok Divertimento med Risør Festival Strings, skrev New York Times: “…I cannot recall a more persuasive account, conducted or otherwise.” 

Bjorå har også startet en karriere som dirigent. Fra sesongen 2014/15 er han førstedirigent og kunstnerisk leder Bodø Sinfonietta, som er et av ensemblene i NOSO, Nordnorsk Opera og Symfoniorkester. Etter at han avsluttet dirigentstudiet i 2011 med professor Ole Kristian Ruud på Norges Musikkhøgskole, har han dirigert symfoniorkestrene i Trondheim, Kristiansand og Stavanger, Det Norske Kammerorkester, samt Forsvarets Stabsmusikkorps og Luftforsvarets Musikkorps.

Han spiller på en fiolin laget av Matteo Goffriller i Venezia i 1721, utlånt av Sparebankstiftelsen / Dextra Musica.