9.–16. november

Nasjonalballetten UNG: BRILLANTE

Ti fremadstormende dansere i fire spennende balletter

Intro

Danserne er vinnerne, skrev VGs anmelder etter Nasjonalballetten UNGs første forestilling våren 2016 – en forestilling som ble nominert til Kritikerprisen samme år. Nå byr kompaniet opp til dans med to uttrykksfulle og toneangivende balletter av koreograflegendene George Balanchine og Ohad Naharin, og to urpremierer signert Nasjonalballettens Kristian Støvind og Cina Espejord – på én og samme kveld.

Fire verk fra fire ulike koreografer

– Den inneholder alt jeg vet om klassisk ballett på 13 minutter, skal George Balanchine ha sagt om sin Allegro Brillante. Kjent som den neoklassiske dansens far, er Balanchines dans som musikk: Det er ingen handling eller budskap – musikken og bevegelsene smelter sammen til ett. Alle de ti danserne i Nasjonalballetten UNG medvirker i hans Allegro Brillante. Verket danses til Tsjajkovskijs monumentale Pianokonsert nr. 3, der det energiske tempoet i musikken danner bakteppet for virtuose trinn og presis timing.

Nysgjerrighet, humor og kunsten å gi slipp er ord som beskriver verkene til den israelske koreografen Ohad Naharin. Han er av New York Times blitt kalt «en av verdens viktigste koreografer», og har en egen evne til å utfordre kroppens bevegelser og å få dansen til å berøre uten ord. Naharin er i dag kunstnerisk leder og hovedkoreograf for Batsheva Dance Company i hjemlandet Israel. 

Cina Espejord har danset i Nasjonalballetten siden 2004. Som koreograf har hun skapt seks verk for kompaniet, blant annet en ungdomsversjon av Romeo & Julie, en moderne kjærlighetshistorie sammen med Kristian Støvind. I 2014 debuterte hun på Hovedscenen med Ghosts – Ibsens Gengangere, som hun skapte sammen med regissør Marit Moum Aune, og samme år var den Kritikerpris-nominerte Over hodet under huden på turné med Riksteatret. I sitt nye verk, laget spesielt for Nasjonalballetten UNG, utforsker hun grenser og begrensninger. På en scene bestående av bokser, blir det skapt ulike rom der danserne beveger seg.

Kristian Støvind ble medlem av Nasjonalballetten i 1997 og har jobbet med ledende koreografer som som Kylián, León & Lightfoot og Forsythe – for å nevne noen. Som koreograf har Støvind skapt seks verk for Nasjonalballetten, hvorav tre helaftener: Romeo & Julie – en moderne kjærlighetshistorie (2007), som han skapte sammen med Cina Espejord, foruten Salt kyss, syrlig smil og søt musikk (2010) og Is-slottet (2012), som begge ble nominert til Kritikerprisen. Våren 2017 stod han også for koreografien på Dekameronen på Nationaltheatret. Støvinds nye verk for Nasjonalballetten UNG tar for seg to måter å se dans på: å ta og føle. Dansernes forhold til eget speilbilde blir utforsket, og gjennom ulike seanser får vi se danserne gjennom deres øyne.

Nasjonalballettens ungdomskompani

Nasjonalballetten UNG ble lansert våren 2015 og består av ti norske og utenlandske talenter mellom 17 og 23 år. Kompaniet ledes av danser og koreograf Kaloyan Boyadjiev, og danset sin første forestilling våren 2016 – en forestilling som ble nominert til Kritikerprisen samme år. Kompaniet er en flerårig satsning muliggjort av Talent Norge AS, Sparebankstiftelsen DNB, Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse, Norsk Tipping, Statkraft og Scatec.

 

 • Koreografi George Balanchine, Ohad Naharin, Kristian Støvind og Cina Espejord
 • Medvirkende Nasjonalballetten UNG

  Kjøp billetter

  Velg spilledato for Nasjonalballetten UNG: BRILLANTE

  • Scene
   :
   Scene 2
  • Pris
   :
   100 - 300 NOK
  • /
   Ingen pause

  november 2017

  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg