7.–30. april

Pelléas og Mélisande

Debussys gåtefulle mesterverk

Intro

Velg dato og klokkeslett

Pelléas og Mélisande tar oss med inn i en hemmelighetsfull verden der skillet mellom drøm og virkelighet utviskes. Hit kommer en kvinne ingen vet hvem er eller hvor kommer fra. Mélisande bringer lys og håp inn i dunkle rom der det lukter rått av sykdom og forfall. Hun kommer med nytt liv til en dysfunksjonell familie med mørke hemmeligheter.

Det er Golaud som finner den bortkomne Mélisande og gifter seg med henne. Men da den unge kvinnen møter sin manns yngre halvbror Pelléas, skjer det noe mellom dem – «noe større enn meg selv», ifølge henne selv. Golaud observerer hva som er i ferd med å utspille seg og reagerer i sterk sjalusi. Trekantdramaets tragedie kan ikke forhindres.

Bakenfor ordene

Claude Debussy skrev sin eneste opera samtidig som Sigmund Freud utarbeidet sine teorier om hvordan det underbevisste viser seg i drømmenes virkelighet. Freuds bok om drømmetydning ble utgitt i 1900, mens Pelléas og Mélisande hadde premiere i 1902. På ulike måter prøvde de å nærme seg det uforståelige, indre livet ved hjelp av abstrakte verdener og alternativer til de rasjonelle ordene : drømmene, mytene, symbolene og musikken.

Operaen bygger på Maurice Maeterlincks drama, Pelléas et Mélisande, som første gang ble fremført i Paris i 1893. Som en ledende skikkelse innen den litterære symbolismen, vektla Maeterlinck språk-bildenes evne til å kommunisere på et annet og dypere plan enn direkte tale og handling. På overflaten kan dramaet virke enkelt, merkelig og inkonsekvent. Men ifølge Debussy selv inneholdt denne teksten mer menneskelighet enn beskrivelser av det virkelige liv, den hadde «et stemningsskapende språk hvis følsomhet lar seg utvide til musikk og orkestral utsmykning».

I sin opera-versjon demonstrerer han musikkens evne til å strekke seg nærmere det vi ikke selv klarer å gripe eller sette ord på: det uforklarlige, det skjulte, det vi bærer med oss av komplekse følelser og menneskelige relasjoner. Debussys romantiske tonespråk, med store klangbilder som gradvis forandrer seg, utdyper og fargelegger det som skjer på scenen: fysisk og mentalt, bevisst og ubevisst.

Det er første gang Pelléas og Mélisande settes opp ved Den Norske Opera & Ballett.

 • Originaltittel Pelléas et Mélisande
 • Musikk Claude Debussy
 • Libretto Claude Debussy, basert på Maurice Maeterlincks drama
 • Musikalsk ledelse Karl-Heinz Steffens
 • Regi Barbora Horáková July
 • Scenografi Ralph Myers
 • co-designer scenografi Eva-Maria Van Acker
 • Kostyme Mel Page
 • Lysdesign James Farncombe

  • Introduksjon

   Lurer du på hvordan musikken i operaen eller balletten er bygget opp, eller hva du bør høre spesielt etter når du sitter i salen? Introduksjoner gir deg en gratis innføring en time før forestillinger på Hovedscenen (ikke ved gjestespill).

   Les mer om introduksjoner
  • Pausebevertning

   Slipp køen foran barene i pausen - bestill pausebevertning på forhånd.

   Bestill pausebevertning
  • Gavekort

   Den perfekte gave til den opera-, ballett- eller musikkinteresserte. Kortene kan brukes på alle forestillingene våre, til omvisninger og i Operabutikken.

   Les mer om gavekort

  Roller

  Hovedroller

  • Pelléas

   Edward Nelson
   Spiller følgende dager
   • 7. apr 2017
   • 19. apr 2017
   • 22. apr 2017
   • 24. apr 2017
   • 28. apr 2017
   • 30. apr 2017
  • Mélisande

   Ingeborg Gillebo
   Spiller følgende dager
   • 7. apr 2017
   • 19. apr 2017
   • 22. apr 2017
   • 24. apr 2017
   • 28. apr 2017
   • 30. apr 2017
  • Golaud

   Paul Gay
   Spiller følgende dager
   • 7. apr 2017
   • 19. apr 2017
   • 22. apr 2017
   • 24. apr 2017
   • 28. apr 2017
   • 30. apr 2017

  Andre roller

  Handling

  Første akt

  Barnebarnet til kong Arkel av Allemonde, Golaud, har gått seg vill i skogen. Ved vannet finner han en gråtende ung kvinne. Hun forteller at hun heter Mélisande og har flyktet fra noen som har gjort henne vondt, men hun vil ikke si hvem. Da Golaud vil ta henne med seg, nekter hun først, men blir likevel med ham.

  Seks måneder senere, i kong Arkels slott, leser Golauds mor Geneviève opp et brev for den gamle kongen, som hennes sønn har skrevet til halvbroren Pelléas. Der forteller Golaud om en kvinne han har truffet, som han vet lite om, men som han har giftet seg med. Golaud frykter at Arkel ikke vil godta ekteskapet. Men kongen håper det vil gjøre en slutt på Golauds sorg etter tapet av sin forrige kone, og går med på det.

  Pelléas forteller Arkel og Geneviève at han vil forlate Allemonde for å hjelpe en syk venn, men Arkel minner ham på at hans far også er syk og at hans bror snart kommer hjem.

  I hagen utenfor slottet klager Mélisande over mørket i Allemonde. Geneviève forteller at det også var vanskelig for henne å venne seg til det, da hun kom dit for 40 år siden.

  Pelléas kommer ut i hagen og de ser et skip på havet, som Mélisande hevder er det hun kom med, og som hun tror vil synke i nattens storm.

  Geneviève går inn for å ta seg av Golauds sønn fra første ekteskap, Yniold, og Pelléas og Mélisande blir igjen alene. Han spør om å få holde hånden hennes og forteller at han snart vil reise vekk. Mélisande lurer på hvorfor.

  Andre akt

  Pelléas har ført Mélisande til en kilde, kjent for å ha magiske krefter. Han spør henne om forholdet til Golaud. Hun unnviker Pelléas' spørsmål ved å leke med ringen hun har fått av Golaud – som faller i vannet. Mélisande lurer på hva hun nå skal si til Golaud. Pelléas råder henne til å si sannheten.

  Mélisande pleier Golaud, som har vært utsatt for en ulykke. Hun forteller ham at hun ikke er lykkelig i Allemonde, og Golaud prøver å forstå hva det er som gjør henne ulykkelig. Idet han tar hendene hennes, ser han at ringen han ga henne er borte.

  Mélisande hevder hun mistet den da hun lette etter skjell til lille Yniold i en grotte. Golaud befaler henne å gå ut og lete etter ringen straks, på tross av at mørket har falt. Hun skal ta Pelléas med seg. 

  Pelléas og Mélisande går til grotten, slik at Mélisande vil kunne beskrive den for Golaud dersom han spør henne.

  Tredje akt

  Pelléas kommer til Mélisande for å fortelle at han skal reise. Han beundrer håret hennes og vil kysse hånden hennes, da Golaud plutselig ankommer og ber dem slutte å oppføre seg som barn.

  Golaud tar Pelléas med seg til et vann og en avgrunn, der Pelléas får kvelningsfornemmelser og vil vekk. Golaud forteller at han vet det er noe mellom Pelléas og Mélisande, som er gravid, og ber ham holde seg unna henne.

  Golaud forhører Yniold om forholdet mellom Pelléas og Mélisandes. Gutten svarer at de er alltid sammen og at de en gang kysset hverandre. Faren heiser ham opp til Mélisandes vindu og ber ham fortelle hva han ser – hva Pelléas og Mélisande gjør.

  Pause

  Fjerde akt

  Pelléas forteller Mélisande at hans far har blitt frisk og har sagt til Pelléas at nå kan reise. De to blir enige om å treffes en siste gang. 

  Arkel forteller Mélisande at nå vil stemningen i Allemonde bli bedre og at det er hun som skal bringe lyset og livet tilbake. Han ber om å få kysse henne, siden han som aldrende mann trenger hennes ungdommelighet og skjønnhet. 

  Golaud kommer inn med blod i pannen. Han avviser, anklager og latterliggjør Mélisande. Arkel lurer på hva det går av ham. 

  Utenfor prøver Yniold å få fatt i leken sin, som har satt seg fast, da han får øye på en flokk med sauer som er på vei til slakteriet.

  Ved kilden, der de har truffet hverandre før, bekjenner Pelléas og Mélisande sin kjærlighet til hverandre. De hører lyden av noen som iakttar dem. Det er Golaud, som styrter frem og dreper Pelléas.

  Femte akt

  Mélisande er svak etter å ha født en datter, men en doktor forsikrer Arkel og Golaud om at det ikke er alvorlig. Golaud angrer på å ha drept sin halvbror. Mélisande våkner og vil at de skal åpne vinduet slik at hun kan se solnedgangen. Golaud ber Arkel og doktoren om å gå ut. Da de er alene, ber Golaud Mélisande om unnskyldning og spør henne om hun elsket Pelléas.

  Mélisande svarer ja, men insisterer på sin uskyld, selv om Golaud presser henne til å fortelle sannheten. 

  Arkel og doktoren kommer inn igjen og spør om Mélisande vil se sitt nyfødte barn. Hun er for svak til å holde datteren, men påpeker at hun ser ulykkelig ut. Mélisande dør, stille. Arkel trøster Golaud og kommenterer at nå er det den lille jentas tur.

  Film, musikk og foredrag

  Trailer: Pelléas og Mélisande
  Orkesterprøve før Pelleas og Melisande, 2. akt, dirigent Karl-Heinz Steffens
  Orkesterprøve, Debussys Pelléas og Mélisande, 3. akt. Dirigent Karl-Heinz Steffens

  Historien om Debussys eneste opera

  Lyst til å vite mer om Pelléas et Mélisande? Her kan du høre David Timson fortelle om Debussys eneste opera (engelsk).

  Denne introduksjonen inngår i plateselskapet Naxos' opplysningsserie Opera Explained, der du kan finne introduksjoner til alle de mest kjente operaene, tolkning av verker, informasjon om komponisters liv og virke. (engelsk). 

  Debussys vakre musikk

  PELLÉAS OG MÉLISANDE - MIRAKULØS MUSIKK

  Tekst: Dag. B. Ulseth

  – Operaen Pelléas og Mélisande er som en bibel for orkestermusikere. Musikken er medrivende, berusende og avhengighetsskapende, sier dirigent Karl-Heinz Steffens.

  Vår nye musikksjef leder orkesteret når Nasjonaloperaen for første gang fremfører Claude Debussys Pelléas og Mélisande. Operaen ble urfremført i Paris i 1902, og handlingen kan kort gjengis slik: Storebror gifter seg med mystisk jente, lillebror forelsker seg i jenta, bror dreper bror, og jenta dør. Likevel er verket fullt av symbolikk og gåter, og teksten er hentet direkte fra et skuespill av den belgiske forfatteren Maurice Maeterlink.

  Musikken og ordet

  Karl-Heinz Steffens forteller hvordan teksten gir mange muligheter til tolkning:

  – Ingen vet for eksempel noe om jenta Mélisande. Hvem er hun, hvor kommer hun fra, og hva har hun opplevd? Enkemannen Golaud finner henne gråtende i en skog, men selv er han langt hjemmefra. Hvorfor er han der? I en oppsetning på scenen må man ta valg og finne forklaringer på dette. Musikken trenger derimot ingen forklaring. Debussy hadde en slående evne til å vise dramaet som foregår inne i karakterene, og her forteller musikken alt.

  I originalteksten anvender Maeterlink enkle og dagligdagse ord og formuleringer, og Steffens beskriver hvordan Debussy brukte nettopp dette til å skape musikk:

  – Debussy fulgte den naturlige flyten i det franske språket. Mens tidligere komponister kunne la sangerne fremføre lange melodilinjer på et og samme ord, skrev Debussy kun en note eller et enkelt motiv for hver stavelse. Musikk og språk smelter sammen, og på et vis blir dette veldig naturlig og virkelighetsnært.

  Å male med lyd

  Den som kjenner musikken til komponisten Richard Wagner, vil høre hvordan Debussy lekende siterer fra Wagners verker i Pelléas og Mélisande. Karl-Heinz Steffens peker på flere forbindelser mellom de to komponistene:

  – Debussy var påvirket av Wagners operaer, der handlingen drives framover på en sammenhengende strøm av musikk uten tradisjonelle arier. Lik Wagner bruker Debussy også ledemotiver eller «kjenningsmelodier», der brødrene Golaud og Pelléas for eksempel har hver sin musikalske signatur.

  Debussy var samtidig inspirert av musikk fra Øst-Asia, med helt andre klangidealer, tonerekker og melodilinjer enn i vestlig kunstmusikk. Dermed skapte han et særegent musikalsk landskap som Steffens vil vekke til live sammen med dyktige musikere:

  – I Pelléas og Mélisande finner vi nesten ikke melodier i tradisjonell forstand. Debussy skaper derimot musikk som om han maler et bilde. Han skaper tusenvis av sjatteringer og nyanser med helt vanlige instrumenter i et ganske lite orkester. Han organiserer klangfarger og setter bitene sammen som i en mosaikk, uten at preget av helhet går tapt. Slik skaper han en lydverden som er rik, drømmeaktig og eventyrlig.

  Det vakre i det vonde

  Den kjente komponisten og dirigenten Pierre Boulez har sagt at Pelléas og Mélisande handler om menneskelig brutalitet. Steffens utdyper dette:

  – Dette er en opera uten blod, og vi ser knapt at noen blir slått, såret eller drept. Men uten voldsomme virkemidler i orkesteret, høres brutaliteten som en understrøm i musikken. Dermed kan den nettopp oppleves som mer brutal.

  Steffens gir et eksempel:
  – I en scene ser vi at faren Golaud tvinger sin lille sønn fra første ekteskap til å spionere på Pelléas og Mélisande. Strengt tatt skjer ikke noe dramatisk, men psykologisk er scenen den mest brutale i operaen.

  Dramatikken i Pelléas og Mélisande finner man fremfor alt under overflaten, der uforløste spenninger og ulmende følelser stadig truer med å bryte igjennom.

  – Tilsynelatende skjer det lite i handlingen, sier Steffens. – Men gjennom operaen tegner musikken et stort bilde av den menneskelige sjel. Her fins både sart ømhet, hard brutalitet og stor skjønnhet. Debussy skal selv ha sagt: «Sannheten er ikke alltid vakker, men kunsten skal gjøre den vakker.»

  Veien til fremførelse

  Karl-Heinz Steffens føler åpenbart sterkt for Pelléas og Mélisande, og sier:

  – Noen vil mene at Pelléas og Mélisande er mørk og tung og kjedelig. Orkestermusikere vil derimot si at dette verket er et mirakel. For meg er det en glede bare å lese partituret og forestille meg hvordan nyansene i musikken vil lyde sammen med stemmene til sangerne, og det hender jeg våkner om natten og hører ledemotivene i hodet.

  Steffens påpeker imidlertid at Pelléas og Mélisande ikke kan fremføres når og hvor man vil:

  – Debussys evne til å skape stemninger og klangfarger er storslagen og forbløffende, men for å få frem rikdommen i musikken, må du ha et rom med god akustikk, et godt orkester og god tid. Nå gleder jeg meg til å dirigere dette verket!

  Kjøp billetter

  Velg spilledato for Pelléas og Mélisande

  • Scene
   :
   Hovedscenen
  • Pris
   :
   100 - 645 NOK
  • /
   1 pause

  april 2017

  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg
  Billettstatus
  I salg

  Kjøp et abonnement som inkluderer Pelléas og Mélisande

  Skredder Skal du på fem eller flere forestillinger, lønner det seg å kjøpe et Skredderabonnement!
  Pris avhenger av valgte forestillinger
  • Introduksjon

   Lurer du på hvordan musikken i operaen eller balletten er bygget opp, eller hva du bør høre spesielt etter når du sitter i salen? Introduksjoner gir deg en gratis innføring en time før forestillinger på Hovedscenen (ikke ved gjestespill).

   Les mer om introduksjoner
  • Pausebevertning

   Slipp køen foran barene i pausen - bestill pausebevertning på forhånd.

   Bestill pausebevertning
  • Gavekort

   Den perfekte gave til den opera-, ballett- eller musikkinteresserte. Kortene kan brukes på alle forestillingene våre, til omvisninger og i Operabutikken.

   Les mer om gavekort