Karl-Heinz Steffens

Musikksjef

Intro

Kort bio

Rolle:

Musikksjef

Karl-Heinz Steffens er Operaorkestrets kunstneriske leder.

Han er født i Trier i Tyskland og hadde en spesiell vei til dirigentkarrieren. Det hele startet med undervisning på klarinett som barn, og i 1984 fikk han sin første profesjonelle jobb som alternerende soloklarinettist i Staatstheater Kassel. Året etter ble han soloklarinettist ved Frankfurt Opera og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berlinfilharmonien. I 2007 dreide hans karriere fra å være fremtredende klarinettist til å bli utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Staatskapelle Halle.

Som orkesterdirigent har Steffens gjestet orkestre som Bamberger Symphoniker, Berlinfilharmonien, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony Orchestra, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki og Nederland. Likeså har han ledet de ledende tyske radioorkestrene (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Leipzig og Stuttgart).

Steffens debuterte som operadirigent ved Staatsoper unter den Linden med Beethovens Fidelio i 2008, etter en invitasjon fra Daniel Barenboim, som førte til Tosca, La traviata og Den solgte brud samme sted. Han har også besøkt La Scala i Milano og Bolsjoj i Moskva som musikalsk leder for Mozarts Don Giovanni, og ble snart engasjert på nytt på La Scala med Götterdämmerung og Così fan tutte. I 2012 ledet han en kritikerrost Ringen i Halle og Ludwigshafen. Siden 2009 har vært sjefsdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.