Grete Sofie Borud Nybakken

Intro

Grete Sofie Borud Nybakken gjorde seg sterkt gjeldende som Regine i Moum Aune og Espejords nyskapte Ghosts — Ibsens Gengangere, men var allerede som barn med i flere av Nasjonalballettens oppsetninger, ikke minst danset hun rollen som Lille-Clara i Nøtteknekkeren. Hun var elev ved Ballettskolen fra 2000 frem til hun i 2008 kom inn på Londons Royal Ballet School. Etter at hun ble uteksaminert derfra våren 2011, ble hun ansatt i Nasjonalballetten.

Her har Borud Nybakken fylt rollene som både Clara og Sukkerfeen i Nøtteknekkeren og Skjønnhetens fe i Tornerose. Hun har danset fremtredende partier i Øyens Petrusjka, Bjørnsgaards Daphnis et Chloé og Poly Poly, Duatos Without Words og vært demi-solist i Balanchines Symfoni i C. Hun har også danset i Kyliáns Falling Angels og No More Play, Forsythes The Vertiginous Thrill of Exactitude, samt gjort roller som som Lescauts elskerinne i MacMillans Manon, Myrtha i Giselle, og Kitty og Prinsesse Sorokina i Anna Karenina.

Borud Nybakken vant Anders Jahres pris for yngre kunstnere i 2014, og mottok i 2010 prisene The Dame Ruth Railton Award og The Choreogragraphic Development Award ved Royal Ballet School. I 2008 kom hun til finalen i ballettkonkurransen Prix de Lausanne i Sveits og vant Stora Daldansen i Sverige.

Fremtidige opptredner