Nasjonalballetten UNG

Intro

Nasjonalballeten UNG ble lansert 15. juni 2015, og er en flerårig satsning på unge dansere – muliggjort av Talent Norge AS, Statkraft, Sparebankstiftelsen DNB og Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse.Nasjonalballetten går nye veier for å utvikle morgendagens dansere, og i en sterk ballettradisjon satser de nå tungt på fremtiden.

Nasjonalballetten UNG består av ti norske og utenlandske talenter mellom 17 og 23 år. I tillegg til egne forestillinger og turnévirksomhet, vil kompaniet også medvirke i Nasjonalballettens produksjoner. Målsetningen er å samle noen av de beste unge danserne i Norge og i verden under Operaens tak.

- Vi mener det er strategisk viktig å øke rekrutteringen og bedre opplæringen av yngre dansere, slik at nye medlemmer i kompaniet ikke bare vil kunne ivareta, men også utvikle Nasjonalballettens særskilte stil og repertoar, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.  

Nasjonalballetten UNG

Nasjonalballetten UNG vil utvikle dansere med sterk kunstnerisk integritet og en gjennomarbeidet teknikk. De vil få spesialisering i det som i dag er Nasjonalballettens signatur: den klassiske arven, Kylián-repertoaret og egne koreografier skapt for dem.

Kompaniet vil også forsterke samarbeidet med Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) og være viktig i unge danseres overgang fra utdanning til en profesjonell karriere. Kompaniet vil bidra til et større miljø for de norske ballettalentene og på den måten gi et større utbytte av å ta ballettutdanning i Norge. Ungdomskompaniet vil også samarbeide med Olympiatoppen og bidra til programmet Learn and share for tverrfaglig utvikling av prestasjoner og prestasjonskultur i forbindelse med ungdoms-OL på Lillehammer i 2016. Kompaniet vil også kunne fungere som inspirator for det pågående arbeidet ved de regionale dansesentrene rundt om i landet.

Nasjonalballetten UNG er muliggjort av Talent Norge AS, kombinert med sjenerøse bidrag fra stiftelser og Statkraft. Talent Norge bidrar med til sammen 4,5 millioner kroner over tre år. Sparebankstiftelsen DNB gir totalt 3 millioner kroner over 2 år og Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse gir totalt 1,5 millioner kroner til ungdomskompaniet over tre år. Statkraft gir 900 000 kroner til en egen turne med ungdomskompaniet i utvalgte større byer høsten 2016.Leder Nasjonalballetten UNG/danser Leader NNB2/Principal dancer

Kaloyan Boyadjiev

Turné

Nasjonalballetten UNG og Kingwings Crew skal ut på turné med Romeo og Julie. Høsten 2016 var kompaniet på turné  i Bergen, Trondheim og Kristiansand. Turneen høsten 2016 ble realisert i samarbeid med Statkraft.

Turneen fortsetter i 2017:

Arktisk Kultursenter, Hammerfest
Onsdag 15. mars kl 19:00

Harstad Kulturhus
Søndag 19. mars kl 18:00

Stormen Kulturhus, Bodø
Tirsdag 21. mars kl 19:00

Maihaugsalen, Lillehammer
Søndag 26. mars kl 18:00

April

20., 21. og 22 april er Nasjonalballetten UNG og Kingwings i Madrid på Teatros del Canal. Les mer her!