December 3 –22

The Nutcracker

No Christmas without The Nutcracker

Intro

«An explosion of colour, billowing fabrics, a glittering Christmas tree and a smile on every single face,» is how Vårt Land described The Nutcracker i 2013. For many children, The Nutcracker represents their first experience of the Oslo Opera House. For others it's a tradition so strong that Christmas isn't the same without it – and this year our version celebrates its twentieth anniversary.

The Nutcracker is the advent story in which young Clara dreams of mouse soldiers and candy canes, snowflakes and flowers – all of them dancing in a strange land. The entire Norwegian National Ballet and up to a hundred young dancers from the Norwegian National Ballet School appear, accompanied by Tchaikovsky's score played by the Norwegian National Opera Orchestra in the pit.      

The Nutcracker has great roles for dancers big and small: Young and Adult Clara, the Snow Queen, the Flower Fairy, the Sugar Plum Fairy and the Nutcracker Prince – everyone gets to show off their talents at Christmas.

Mininøtter (dance games for children) / free introduction one hour before performance

19.12 kl. 15.00 
Drosselmeyer: Scott Casban
Clara: Francesca Golfetto
Prinsen: Gakuro Matsui
Snedronningen: Grete Sofie Borud Nybakken
Sukkerfeen: Leyna Magbutay
Blomsterfeen: Sae Hyun Kwon

19.12 kl. 18.30 
Drosselmeyer: Ole Willy Falkhaugen
Clara: Emma Lloyd
Prinsen: Dirk Weyershausen
Snedronningen: Grete Sofie Borud Nybakken
Sukkerfeen: Miharu Maki
Blomsterfeen: Eugenie Skilnand

20.12 kl. 13.00 
Drosselmeyer: Scott Casban
Clara: Francesca Golfetto
Prinsen: Gakuro Matsui
Snedronningen: Celine Kraal
Sukkerfeen: Leyna Magbutay
Blomsterfeen: Natasha Jones

20.12 kl. 16.30 
Drosselmeyer: Ole Willy Falkhaugen
Clara: Emma Lloyd
Prinsen: Aarne Kristian Ruutu
Snedronningen: Grete Sofie Borud Nybakken
Sukkerfeen: Chihiro Nomura
Blomsterfeen: Eugenie Skilnand

22.12 kl. 13.00 
Drosselmeyer: Scott Casban
Clara: Francesca Golfetto
Prinsen: Yoel Carreño
Snedronningen: Celine Kraal
Sukkerfeen: Yolanda Correa
Blomsterfeen: Natasha Jones

22.12 kl. 16.30 
Drosselmeyer: Ole Willy Falkhaugen
Clara: Emma Lloyd
Prinsen: Aarne Kristian Ruutu
Snedronningen: Grete Sofie Borud Nybakken
Sukkerfeen: Chihiro Nomura
Blomsterfeen: Eugenie Skilnand

Akt 1

Den mystiske herr Drosselmeyer med den store, svarte kappen, er bedt til familien Stahlbaum på julaften. Han rekker akkurat å lage ferdig gavene han skal ha med seg. Med tryllestaven sin kan han få dukker til å vokse og bevege seg. Clara Stahlbaum venter spent både på gavene og på å få se juletreet. Av besteforeldrene får Clara en nydelig sukkerfedukke med tåspissko. Broren hennes, Fritz, får en flott soldatdukke i tilig uniform. 

Snart er alle gjestene kommet og herr og fru Stahlbaum kan endelig slappe av. De voksne hygger seg med dans og noe godt å drikke. Herr Drosselmeyer begynner å dele ut alle de spennende gavene sine: en spansk vifte, en gullslede, en trompet, en tromme, en diger marsipangris og dukker fra fjerne land, som Kina og Russland! Han lurer alle, svinger tryllestaven og vips! – blir dukkene store som levende mennesker. Etterpå blir de små vanlige dukker igjen. Herr Drosselmeyer er en ekte trollmann!

Endelig får Clara sin gave – en nøtteknekkerdukke! Fritz og guttene vil ta nøtteknekkerdukken fra henne, og da Fritz mister den i gulvet, går den i stykker. Herr Drosselmeyer binder sammen nøtteknekkerdukken. 

Plutselig kommer en mus pilende inn i stuen, og det blir panikk!

De voksne danser polonaise mens barna leker med gavene sine. Da klokken slår 10 slag er den herlige kvelden over. Alle takker for seg, men herr Drosselmeyer gjemmer seg i gulvklokken uten at noen ser det. Clara går til sengs og sovner.

Midt på natten våkner Clara. Med sukkerfedukken på armen kommer hun inn for å se etter nøtteknekkerdukken. Plutselig myldrer det frem mus som plager henne. Musesersjanten forfølger henne, og klarer til slutt å rive sukkerfedukken fra henne. Utmattet av sinnsbevegelse besvimer Clara.

Nå følger noen urolige nattetimer for Clara. I drømmen ser hun at herr Drosselmeyer forvandler nøtteknekkerdukken til en levende nøtteknekker! Med ett er huset fullt av mus og soldater som slåss. Musekongen, Musedronningen og musene har tatt Claras sukkerfedukke, og idet Clara prøver �� få tak i den, tar Musekongen Clara.

Nøtteknekkeren redder henne, men nå kommer Musekongen mot ham med en stor kniv! Hvordan skal Clara redde sin kjære Nøtteknekker? Clara dunker Musekongen i ryggen med skoen sin. Han blir forvirret og Nøtteknekkeren seirer. Herr Drosselmeyer forvandler Clara til en ung, vakker kvinne og Nøtteknekkeren til en sjarmerende prins, og sammen danser de.

De blir avbrutt av Snedronningen og alle snefnuggene hennes. I den store snefnuggdansen må Clara og Nøtteknekkerprinsen lete etter hverandre. Heldigvis får de Snedronningens tillatelse til å dra ut på en lang reise. Med en slede av gull og to nisser som trekker den, reiser Clara og Nøtteknekkerprinsen til Sukkerland.

 

Akt 2

I Sukkerland vekker Blomsterfeen de vakre blomstene opp fra vinterdvalen. Musedronningen ankommer Sukkerland. Hun er fornøyd fordi hun har fått tak i sukkerfedukken, som hun har satt i et bur. Da herr Drosselmeyer svinger den magiske staven sin, blir dukken til en levende sukkerfe!

Men de små musene er samtidig blitt til store mus, de holder henne fortsatt fanget i buret som blir bevoktet av Musedronningen. Clara og Nøtteknekkerprinsen vil befri Sukkerfeen. Prinsen må slåss mot de fire musene og selveste Musedronningen. Til slutt blir Musedronningen fange i sitt eget bur! Sukkerfeen er fri! Nå inviterer hun alle inn til Sukkerland.

Fra Nøtteknekkeren/From The Nutcracker
Introduksjonen: Nøtteknekkeren 2014

I 20 år har Nøtteknekkeren vendt tilbake, hver eneste advent. Les ballettsjefens beskrivelse av nøtteknekkersesongen. 

Tekst: Ingrid Lorentzen

Hver eneste produksjon har nærmest sin egen lukt, du kjenner det med en gang du kommer inn bak scenen, og for meg lukter det like mye jul av dekorasjonen i Nøtteknekkeren som av granbar og pepper kaker. Som julaften på kjerringa føler vi alltid vi har litt lite tid: Hvert eneste år er det nye snøfnugg, blomster og Claraer som skal læres opp, og opptil seks par som alternerer i rollene som Sukkerfeen og Prinsen. Prøvesalene og gangene fylles av et virvar av kinesere, marsipanfeer, Pierrot-dukker og Drosselmeyere, og mest av alt kryr det av barn: barn i selskapet, små snøballer, mus og tinnsoldater. Fra hvert eneste flygel strømmer de kjente tonene, om og om igjen. Og når nøtteknekkersesongen er i gang, med doble forestillinger hver helg i desember, er også trafikken ned til fysioterapiavdelingen stor.

Forestillingene er lagt opp etter et sinnrikt system hvor alle danserne alternerer i ulike roller, og slik slår dominoeffekten til når noen må tre ut. Lister med forandringer må da skrives ut og sendes til hele huset. Noen år har vi vært oppe i mer enn femti forandringer før jula ringes inn. Egentlig er det ganske fantastisk hvordan det hele ruller, at det ikke skjer oftere at en som skulle danset spansk dans tropper opp i blomsterkostyme, eller motsatt.

Nøtteknekkeren betyr også dugnadsånd. Alle samler seg til dette løftet, absolutt alle trengs, og folk hopper inn i roller de ikke har danset på årevis om nødvendig – vi har aldri avlyst en forestilling. Men overtagelsesprøver hører med, iblant til og med i pausen. Ballerinaene som har stått og gjort Sukkerfeen den ene kvelden, kan ofte sees som Snøfnugg den neste, og slik blir ingen forestilling lik.

Nøtteknekkerperioden er en blanding av logistikk, nedtelling, overraskelser, nerver, rutine – som blir til magi når orkestret spiller opp, og salen er full av forventning. Når teppet går opp er det vanskelig å forestille seg de 1347 menneskene der ute, at alles oppmerksomhet er rettet én vei, og at vi på scenen styrer den opplevelsen de får. Derfor tenker jeg bestandig på den ene jenta ute i salen, som er på ballett for første gang. Når jeg ser henne for meg har hun nye lakksko, og har gledet seg sånn til akkurat i kveld. Så spiller vi for henne. For vi vet hun er der ute, hver eneste gang.

Dates

Completed

 • Scene
  :
  Main House
 • Price
  :
  100 - 595 NOK
 • /
  1 intermission

December 2014

Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed
Completed