20. november kl. 18:00

Operaorkestret Prokofjev Nr. 5

Intro

  • / 1 pause
  • / Hovedscenen / Konsert

Opplev en av Skandinavias fremste fiolinsolister Henning Kraggerud i samspill med Operaorkestret og den russiske mesterdirigenten Alexander Lazarev.

  • Solist Henning Kraggerud.
  • Dirigent Alexander Lazarev
  • Medvirkende Operaorkestret

Program

Program for 20. november kl. 18:00

  • Glazunov: Carnival,  ouverture for stort orkester, op.45.
  • Sibelius: Fiolinkonsert d-moll op. 47.
  • Prokofjev: Symfoni nr. 5  i B-dur op. 100. 

Operaorkestret

Operaorkestret

Operaorkestrets historie går helt tilbake til 1827, til Strømbergs Theater, som var et tidlig senter for selvstendig norsk kulturhistorie og et av de første stedene det ble spilt opera i Norge. Musikerne flyttet ti år senere til Christiania Theater, og flyttet nok en gang i 1899 da Nationaltheatret åpnet. Operaorkestret har fått en oppblomstring i de nye fasilitetene i operahuset i Bjørvika, der øvingsstudioer og en egen orkesterprøvesal har gitt musikerne optimale øvingsforhold. Flere av musikerne er også opptatt av kammermusikkformen og gir lørdagskonserter gjennom sesongen med egne favoritter på programmet. Musikksjef John Helmer Fiore prioriterer å gi orkestret kunstneriske utfordringer ved å la musikerne fremføre symfonisk musikk på egne konserter på Hovedscenen, noe som har bidratt til at orkestret har fått et betydelig kvalitetsløft og en større synlighet som selvstendig kunstnerisk aktør. 

Sergej Prokofjev

Sergej Prokofjev, komponist

Den sovjet-russiske komponisten Sergej Prokofjev (1891-1953) begynte på musikk-konservatoriet i St. Petersburgallerede som trettenåring. I løpet av få år skrev han sineførste pianosonater, og fikk sine pianokonserter fremført.Prokofjevs første symfoni fra 1917 var inspirert av Joseph Haydn, og ble kalt ”Den klassiske”. Den regnes blant hans mest kjente verk.

Prokofjev forlot Russland like etter Den russiske revolusjon,og oppholdt seg i mange år både i Japan, Usa og Europa. I 1936 vendte han derimot tilbake til det da Stalin-styrte Sovjet. På begynnelsen av 1940-tallet måtte han forlate sin spanskfødte kone, fordi sovjetiske myndigheter forbød ekteskap med utlendinger. Lina ble sendt til Sibir, anklaget for spionasje. Etter hvert ble Prokofjev selv utsatt for sterk kritikk fra de stalinistiske styresmaktene. Like fullt skapte han flere av sine verk på sine eldre dager,som f.eks. Cinfonia Concertante (for cello og orkester) og balletten Stenblomsten. Han komponerte musikk innen de fleste sjangre, både operaer, balletter, oratorier, filmmusikk, symfonier, kammerverk,sonater og konserter. I tillegg var han kjent som en utmerket pianist, og underviste også i komposisjon.

Biografier

Alexander Lazarev, dirigent

Alexander Lazarev fikk sitt gjennombrudd i hjemlandet da han vant Sovjetunionens nasjonale konkurranse for dirigenter i 1971, og ble internasjonalt kjent allerede året etter ved å gå til topps i Karajan Competition i Berlin. I årene 1987 til 1995 var han både kunstnerisk leder og sjefdirigent ved Bolsjoj-teatret i Moskva. I 1992-1995 var Lazarev 1. gjestedirigent hos BBC Symphony Orchestra og ble deretter sjefdirigent hos Royal Scottish National Orchestra i 1997, der han fremdeles er tilknyttet som Conductor Emeritus. I de senere år har han vært en regelmessig gjest hos Philharmonia Orchestra og St. Petersburg-filharmonien. Han har også opptrådt hos Berliner Philharmoniker, Concertgebouw i Amsterdam, Münchner Philharmoniker, Bayerische Rundfunk Orchester, Orchestre National de France, Montreal Symphony, og Oslo-Filharmonien. Videre i operahus som Théâtre Royal de la Monnaie, La Scala i Milano, Opéra National de Paris, Bastille, Grand Théâtre de Genève, Opéra National de Lyon og Bayerische Staatsoper. Han gjestet også Den Norske Opera & Ballett med en orkesterkonsert i februar 2009. 

Med et repertoar som spenner fra 1700-tallet til avant-garde, har han medvirket på en rekke innspillinger på Erato, Melodiya, Virgin Classics, Sony Classical, Hyperion, BMG, Linn Records og Octavia Records. På sistnevnte plateselskap spiller han nå inn alle Prokófjevs symfonier med Japan Philharmonic Orchestra, der han har vært sjefdirigent siden 2008.

 

Henning Kraggerud, fiolinist

Den internasjonalt profilerte fiolinisten Henning Kraggerud ble født i Oslo i 1973. Han har studert med bl.a. Camilla Wicks, Emanuel Hurwitz og Stephan Barratt-Due, og mottatt priser som Grieg-prisen i 1998, Sibelius-prisen i 2007, Ole Bull-prisen og Spellemannsprisen i 2008. Kraggerud har flere CD-innspillinger og bak seg, bl.a. med musikk av Grieg, Sinding, Mozart, Spohr, Ysaÿe og Sibelius. Som kammermusiker har han spilt med Martha Argerich, Leif Ove Andsnes, Truls Mørk, Christian Ihle Hadland, Kathryn Stott, Stephen Kovacevich, Jeffrey Kahane og Helge Kjekshus. Med sistnevnte har han turnért rundt i USA og holdt konserter i San Francisco, Washington DC, Chicago og New York. I Carnegie Hall i New York har han deltatt i Leif Ove Andsnes’ ”Perspective”-konserter og i Wigmore Hall i London i  ”Young Master’s Series”. Han har opptrådt med de fleste nordiske symfoniorkestre, og internasjonalt har han vært solist med symfoniorkestre i London, Berlin, St. Petersburg, Budapest, Bournemouth, Halle, Los Angeles, Strasbourg, Zagreb, Hong Kong, Baltimore og med flere orkestre i Australia. Han er aktiv også som bratsjist, komponist og dirigent, og fra sommeren 2011 overtar han som leder av Risør Kammermusikkfestival.

På kino-dokumentaren Ole Bull – Himmelstormeren fra 2006 hører vi Henning Kraggerud  spille på Ole Bulls egen fiolin, en Guarneri del Gesu  fra 1744.