07.06.12 - 11.06.12

Lillebror og Knerten 2012

Hva!  Skal Knerten synge opera? Jeg trodde han bare kunne snakke, jeg!” – Sverre, 4 ½ år.

Intro

 • / Scene 2 / Opera
 • Fremføres på Norsk

Det er natten før Knerten skal gifte seg med bjørkekvisten Karoline, og alt er gjort klart forbryllup. Men i skogen lurer mange farer for en liten fururot og en bjørkekvist. Kommer detil å få hverandre til slutt?

Han har vært bok og kinofilm og nå har sannelig den vesle fururota fra Anne-Cath.Vestlys univers blitt opera også. Barneoperaen Lillebror og Knerten gikk for fulle hus da denhadde urpremiere våren 2012, og nå er den tilbake. Musikken er skrevet av komponiststudenterved Norges musikkhøgskole, til tekst av Torgeir Rebolledo Pedersen og fremføresav solister fra Barnekoret.

Forestillingen egner seg best for barn i alderen 3-12 år. 

 • Musikk Bendik Sells, Jonas Eide, Jonas Skaarud, Eirik Bergflødt Narjord, Veronica Ski Berg, Martin Nygård Haug, Trine Kristiansen, Joakim Jalhed og Bendik Kjeldsberg (komposisjonsstudenter ved Norges musikkhøgskole under ledelse av professor Bjørn Kruse)
 • Libretto Torgeir Rebolledo Pedersen
 • Musikalsk ledelse David Maiwald
 • Regi Gunnar Bergstrøm
 • Koreografi Nina Bråthen
 • Scenografi Silje Sandodden Kise
 • Kostymer Grete Rustad
 • Lysdesign Jannicke Rekvin
 • Medvirkende Barnekoret, Sammensatt orkester

Om verket

Om verket

Om prosjektet Lillebror og Knerten

Musikken er komponert av komposisjonsstudenter ved Norges musikkhøgskole i 2012; Bendik Sells, Jonas Eide, Jonas Skaarud, Eirik Bergflødt Narjord, Veronica Ski-Berg, Martin Nygård Haug og Trine Kristiansen har laget musikken til hver sin sceniske del, mens Joakim Jalhed og Bendik Kjeldsberg har skapt den elektroniske lydscenografien. Komposisjonsarbeidet har vært en del av hovedfagsundervisningen ved Musikkhøgskolen, hvor studentene har utviklet musikken i samarbeid med librettist Torgeir Rebolledo Pedersen og regissør Gunnar Bergstrøm.

Prosessen, under ledelse av professor Bjørn Kruse, har gitt studentene innsikt og praktisk erfaring med musikkdramatisk arbeid, hvor mange kunstnere fra forskjellige disipliner innen scenekunst jobber sammen om utformingen av et helhetlig klanglig og visuelt uttrykk. 

Libretto / Torgeir Rebolledo Pedersen
Librettoen er basert på Anne-Cath. Vestlys fortellinger om Lillebror og Knerten, og er skrevet av Torgeir Rebolledo Pedersen. Torgeir har hentet inspirasjon fra forskjellige historier og hendelser i Vestlys forfatterskap, og plassert Knerten midt inne i en operaverden, der han gifter seg på operavis. Torgeir har utgitt en rekke diktsamlinger, og han har opptrådt med Stuntpoetene og jazzgruppen Søyr. I operasammenheng kjenner vi ham blant annet fra samarbeidet med komponisten Knut Vaage og deres prisbelønnede opera Veslefrikk.

Musikalsk ledelse / Kai Grinde Myrann / David Maiwald
Kai Grinde Myrann (f. 1987) er masterstudent i dirigering ved NMH. Han er også pianist og komponist, og har studert komposisjon og direksjon ved Hochschule für Musik Hanns Eisler i Berlin. Hans musikk, som spenner over soloinstrumenter, kammerbesetninger, kor og større ensembler, har blitt spilt av bl.a. Kringkastingsorkesteret og Oslo Sinfonietta. I tillegg har Kai Grinde Myrann bred erfaring som korsanger.

David Maiwald har spesielt interessert seg for musikkhistoriens mindre fremførte verker. Han er også ivrig opptatt av å skape nye sjangre innen musikkteater. Tidligere i år laget han forestillingen Lux aeterna for a capella kor og dans sammen med koreografen Lars Scheibner. David er kormester for Operakoret ved Den Norske Opera & Ballett.

Regi / Gunnar Bergstrøm
Gunnar Bergstrøm har ledet dette samarbeidsprosjektet med Norges musikkhøgskole og er regissør og produsent for oppsetningen. Gjennom en pedagogisk innfallsvinkel tilrettelegges regien for hvert enkelt barn slik at alle kan oppnå utvikling gjennom en personlig mestringsopplevelse. I tillegg til dette prosjektet har Gunnar hatt ansvar for flere utviklingsprosjekter der barn og unge fra forskjellige utdanningsinstitusjoner inviteres til Den Norske Opera & Ballett for å samle erfaring gjennom praktisk deltagelse i operaproduksjon.

Koreografi / Nina Braathen
Nina Braathen er koreograf og danser, og har også lang erfaring som bevegelses-og dansepedagog for barn og unge. Nina har vært koreograf for Barnekorets egen produksjoner Askepott – en barneopera og Han som sier ja.

Scenografi / Silje Sandodden Kise 
Silje Sandodden Kise lagde scenografien til Barnekorets oppsetning av Askepott – en barneopera. Denne gangen tar hun oss med inn i en fantasifull, frodig og barnlig verden, et rom for lek og fantasi.

Kostymedesign / Grete Rustad
Grete Rustad har tegnet kostymene og dukkene til forestillingen. Som student samarbeidet Grete med Barnekoret om produksjonene Askepott – en barneopera og Han som sier ja. Denne gangen er vi ekstra glade for å engasjere Grete som frilans kostymedesigner. Hun har kvittert med å gi oss en syngende skog og dansende kongle- og neverbarn.

Lysdesign / Jannicke Rekvin 
Jannicke Rekvin står bak lysdesignet til oppsetningen. I tillegg til en bred kunnskap om lys som teateruttrykk har Jannicke også erfaring som lysdesigner innenfor rockebransjen. Dette gjør at hun lager et lys som passer ekstra godt til barneoperaforestillinger. 

Korleder Barnekoret / Edle Stray-Pedersen
Som korleder og dirigent for Barnekoret har Edle Stray-Pedersen ansvaret for hvert enkelt barns musikalske utvikling og prestasjon. Musikken til Lillebror og Knerten er ikke lett å synge. Derfor er det viktig at Edle kjenner den musikalske styrken og potensialet til alle barna. Gjennom et nitid arbeid med innstudering og utvikling blir alle Barnekorets medlemmer til større eller mindre operastjerner.

Handling

Handling

Lillebror, Knerten, Vesla og Karoline bygger trehytta
Kvelden før Lillebror har planlagt at Knerten og Karoline skal gifte seg, har han og Vesla fått lov til å overnatte i den nye trehytta nederst i hagen. Snekkeren hjelper dem med å få på plass de siste vanskelige plankene. Kanskje på grunn av bryllupet, eller fordi han har hørt at de skal bli opera, synes Knerten at han er altfor liten. Og siden Snekkeren er der, ber Lillebror ham lage en større utgave av Knerten. Og siden Karoline synes den nye Knerten er altfor stor for henne, lager Snekkeren like godt en stor versjon av henne også. Så er de begge store nok for både bryllup og opera!

Kveld i trehytta
Da hytta er ferdig, pakker Vesla og Lillebror ut liggeunderlag og soveposer. Lillebror forteller at de tre store skolejentene, Pia, Mia og Kia, forlanger å komme i Knertens bryllup og holde tale, men det har Lillebror sagt nei til. Han turte til og med å si ”ti stille” til dem. Det synes Vesla var modig gjort. Knerten er fortsatt ikke sikker på om han vil gifte seg. Men da de skal legge seg til å sove, sier han at hvis han må, så vil han i alle fall gifte seg i skogen, siden skogen liksom er kirken for de som er laget av tre. Det de ikke vet, er at de tre store jentene lusker utenfor hytta med skumle planer og bare venter på at de fire overnatterne skal sovne. Da Knerten sovner, drømmer han at skogen danser, som om den øver til bryllupet.

Skolejentene røver Karoline og mister henne i skogen
Utenfor hytta venter skolejentene til det blir mørkere, og alle sover. Da sniker de seg inn i hytta, røver Karoline og legger igjen en lapp til Lillebror. Men da de skal forte seg hjem gjennom skogen, synes de plutselig at alle trærne er skumle og vil gjøre dem vondt. De spenner bein, klyper og stikker jentene. Plutselig oppdager Pia, Mia og Kia at de har mistet Karoline. Redde og fortvilte leter de etter henne, men finner henne ikke noe sted. Og da de synes skogen kommer mot dem fra alle kanter, flykter de hjem så fort de bare kan.

Lillebror, Knerten og Vesla våkner og oppdager at Karoline er borte
Morgenen etter våkner Lillebror i trehytta. Han er glad fordi det er den store bryllupsdagen, og vekker først Knerten og Vesla. Men da de skal vekke Karoline oppdager de at hun er borte! Knerten tror først at Karoline har rømt. Det er sikkert fordi jeg var så skeptisk til å gifte meg med henne, sier han. Men på en stubbe finner de snart en lapp der det står at Karoline kan hentes klokken tolv på lekeplassen. Forutsetningen er at kidnapperne blir lovet å opptre i bryllupet. Hvis ikke skal de sørge for at Karoline må bo i et bøttekott resten av sitt liv, som ”single”.

Formiddag på lekeplassen
Lillebror, Knerten og Vesla kommer til lekeplassen, men alt de finner er tre fortvilte og skamfulle jenter. Da Lillebror og Vesla spør dem strengt hvor Karoline er, må de innrømme at de har mistet henne i skogen. Knerten er nok fortsatt litt redd for jentene, så han gjemmer seg mest bak Lillebror. Lillebror sier at alle må bli med til skogen for å lete. De tar hverandre i hendene og setter av sted.

Karoline blir funnet
Ute i skogen kommer de snart til det stedet hvor Tippoldefar Furu er. Og like ved står Tippoldemor Bjørk. De kan fortelle hvordan de og de andre trærne spente bein på jentene så de mistet Karoline. Og så plutselig kommer de små Kongle- og Neverbarna, som har passet på henne, fram, og der står Karoline like hel. Lillebror, Vesla og Knerten blir først fra seg av glede, men like fort begynner de å krangle om bryllupet og om de skal tilgi de tre skolejentene. Heldigvis kommer Snekkeren til og roer gemyttene. Han tror at det blir bryllup. Og mens barna går hjem, begynner skogen å forberede det store som skal skje.

Bryllup i skogen
Midt i skogen settes alt i gang, med den pomp og prakt som et bryllup mellom en furugutt og ei bjørkejente bør feires med. Og etter at både Karoline og Knerten først sa nei, men så heldigvis ja, og de er lykkelig gift som Knerten pinne og Karoline hustru, får skolejentene holde sin tale. Deretter blir det korsang ved Furukoret og Bjørkekoret og alle er enige om at svaret på regnestykket ”lykke” er en Knert + en Karoline, så lenge de sammen med Lilleknerten er tre.