9. mai

Gerontius' drøm

Sjelens reise etter døden

Ferdigspilt

Intro

GERONTIUS' DRØM (The Dream of Gerontius) er et betydelig britisk oratorium av Edward Elgar, basert på kardinal John Henry Newmans dikt The Dream of Gerontius fra 1865. Oratoriets tekst er et utdrag fra diktet, og omhandler sjelens reise etter døden.

Edward Elgar fikk diktet i bryllupsgave i 1889, men tonesatte diktet først i 1900, på bestilling fra Birmingham Festival. Som katolikk preget teksten ham sterkt, og i partituret skrev han følgende: "Dette er det beste av meg…"

Operaorkestret ledes av musikksjef John Helmer Fiore, og alle solistene hentes fra Den Norske Opera & Balletts faste ensemble. Operakoret forsterkes for anledningen med Oslo Domkor, Oslo Domkirkes guttekor, Trefoldighet jentekor og Den Norske Opera & Balletts Barnekor – og med disse kreftene ligger alt til rette for at musikksjefen vil kunne hente frem alle nyanser mellom det sarte og det massive. 

Biografier

John Helmer Fiore

John Helmer Fiore  har vært musikksjef i Den Norske Opera & Ballett siden 2009, og regnes for å være en av Europas ledende operadirigenter med Wagner som spesialitet. Han har vært musikksjef ved Deutsche Oper am Rhein og sjefdirigent for Düsseldorfer Symphoniker, og han gjester jevnlig scener som Bayerische Staatsoper, Metropolitan Opera, Chicago Lyric Opera, San Francisco Opera og Semperoper Dresden. Som musikksjef har han dirigert konserter, ballett- og operaforestillinger som Tosca, Oedipus Rex, Lulu, Figaros bryllup, Ariadne auf Naxos, balletten Wild Flowers, samt Nyttårskonsertene i Oslo og på Norgesturné. Fiore har hatt stor suksess med Fiores Rheinfahrt, hans egen orkesterversjon av Wagners Ringen, samt med en rekke orkesterkonserter med Operaorkestret. I de siste sesongene har vi kunnet oppleve ham i Fruen fra havet, Peter Grimes, Macbeth, ballettene Askepott og Mesteraften 2012, Madama Butterfly, Cavalleria rusticana/Pagliacci, og avslutter sesongen i vår med Richard Strauss' opera Salome. 

Operaorkestret

Operaorkestrets historie går helt tilbake til 1827, til Strømbergs Theater, som var et tidlig senter for selvstendig norsk kulturhistorie og et av de første stedene det ble spilt opera i Norge. Musikerne flyttet ti år senere til Christiania Theater, og flyttet nok en gang i 1899 da Nationaltheatret åpnet. Operaorkestret har fått en oppblomstring i de nye fasilitetene i operahuset i Bjørvika, der øvingsstudioer og en egen orkesterprøvesal har gitt musikerne optimale øvingsforhold. Flere av musikerne er også opptatt av kammermusikkformen og gir lørdagskonserter gjennom sesongen med egne favoritter på programmet. Gjennom John Helmer Fiores idé med å gi orkestret kunstneriske utfordringer gjennom egne symfoniske konserter på Operaens Hovedscene, har han bidratt til at orkestret har fått et betydelig kvalitetsløft og en større synlighet som selvstendig kunstnerisk aktør. 

Operakoret

Operakoret er Norges eneste helprofesjonelle kor. Da Den Norske Opera startet sin virksomhet i Folketeatret i 1959, bestod koret av 22 sangere med deltidskontrakter på 4 måneders engasjement pr. år. I 1970 fikk koret sin første kormester, Jenö Hukvari. Siden har koret vært ledet av bl.a. Stefan Sköld, Lars Notto Birkeland, Steffen Kammler, Tore Dingstad, Raymond Hughes og nå David Maiwald. Alle kormedlemmene har høyere operautdanning og er godt kurset i sceneopptreden, dans og skuespill. Mange er prisvinnere i sangkonkurranser - og hver og en av dem har gått seirende ut av den internasjonale prøvesangen som må til for å få plass i Operakoret. Det er derfor ikke uten grunn at kritikerne gang på gang fremhever Operakorets solide prestasjoner i sine anmeldelser. 

Oslo Domkor

Oslo Domkor er et av landets ledende kirkekor med en aktivitet som strekker seg fra gudstjenestesang til deltakelse på offentlige begivenheter som kongelig bryllup og statsbegravelser. Koret har  en utstrakt konsertvirksomhet i inn- og utland og samarbeider jevnlig med landets fremste profesjonelle musikere. Oslo Domkor ble startet i 1982 av nåværende dirigent Terje Kvam. Koret består av ca 50 faste sangere og har sitt hovedvirke i Oslo domkirke.

Oslo Domkirkes Guttekor

Oslo Domkirkes Guttekor er en del av musikkarbeidet i Oslo Domkirke. Koret er bygget opp etter engelsk mønster der alle guttene synger sopran. Stemmene alt, tenor og bass ivaretas av voksne herrestemmer. Koret medvirker i domkirkens gudstjenesteliv, og holder konserter alene eller sammen med andre kor. Oslo Domkirkes Guttekor har gjort flere CD-innspillinger og opptrådt på TV i forskjellige sammenhenger blant annet TV2s God Morgen Norge på julaften i 2009, 2010 og 2011 og domkirkens julekonsert sendt på TV2 i 2012.

Trefoldighet Jentekor

Trefoldighet Jentekor består av ca. 20 dyktige jenter i alderen 10-20 år. De synger hovedsakelig kirkemusikk i den klassiske tradisjonen og deltar på messer i Domkirken prestegjeld. Koret holder også egne konserter og deltar på festivaler. Trefoldighet Jentekor er organisert under Oslo musikk- og kulturskole og har ukentlige øvelser i Trefoldighetskirken, og nye sangere tas opp i koret etter opptaksprøve. 

Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett

Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett ble etablert våren 2002, og deltar både på ordinære opera- og ballettproduksjoner og ved spesielle anledninger. Koret består av totalt 70 barn i alderen 6-17 år, både gutter og jenter. Koret har vært med i flere av Operakompaniets hovedsceneoppsetninger. I løpet av de siste årene har Barnekoret også spilt en rekke familieforestillinger av bl.a. Brundibar, Det store Bankranet, Vi lager opera, Pollicino, Forhekset - med tryllestav i operaen, Askepott og Lillebror og Knerten, og i juni får vi høre dem i en egen konsert med sanger av Astrid Lindgren.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Domkirken
 • Gratis inngang
  /
  Ingen billetter
 • /
  Ingen pause

mai 2013

Ferdigspilt