8. mars

Karabits og Prokofjev

Musikk – grunnpilaren i våre kunstarter

Intro

Det blir friske vinder fra øst når Operaen gjestes av en ung dirigentkomet fra Ukraina, som sammen med en enda yngre pianist fra Armenia presenterer musikk av russeren Sergej Prokofjev sammen med Operaorkestret. Den knapt 24 år unge Nareh Arghamanyan er et stortalent, som gjester orkestre i Europa og USA og opptrer med egne konserter.

Karabits har nylig fornyet sitt engasjement som sjefdirigent for Bournemouth Symphony Orchestra, der han har gitt sitt orkester stadig nye løft gjennom sin kloke lederstil i kombinasjon med et utpreget musikalsk instinkt. Han har spilt inn flere CD-er med hovedsakelig russisk program, så Operaorkestret vil være i svært kompetente hender når han leder dem gjennom et helaftens Prokofjev-program.

 • Orkester Operaorkestret
 • Klaver Nareh Arghamanyan
 • Dirigent Kirill Karabits
 • Konsertmester Øyvind Bjorå

Biografier

Kirill Karabits

Kirill Karabits ble født i Kiev i Ukraina i 1976 og er sønn av dirigent og komponist Ivan Karabits. Han startet opp med klaverundervisning, men ble tidlig opptatt av direksjon. Han studerte først i Kiev og Moskva før han som 18-åring startet på Wien Musikhochschule, der han fem år senere fikk diplom i orkesterdireksjon. Så fulgte engasjement hos Budapest Festival Orchestra og Orchestre Philharmonique du Radio France. Etter å ha gjestet Bournemouth Symphony Orchestra (BSO) i 2006 med stor suksess, ble han raskt invitert tilbake på kontrakt og er i dag dette orkestrets sjefdirigent. Med BSO har han spilt inn to CD-er på henholdsvis Naxos og Onyx Classics. Han debuterte på The Proms med BSO i 2009, og ved siden av tilknytningen til sitt faste orkester har han også en utstrakt virksomhet i Europa og USA, både ved symfoniske konserter og på operaproduksjoner. Han ledet Operaorkestret også i fjor, i La bohème, en opera han senere har vært musikalsk leder for i Glyndebourne, Moskva og Hamburg.

Nareh Arghamanyan

Nareh Arghamanyan fra Armenia har nettopp fylt 24 år og hører til dagens generasjon av nye stjernepianister. Hun begynte å spille piano da hun var fem år og fikk undervisning ved en musikkskole for spesielt begavede barn i Jerevan. Da hun begynte ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien i 2004, var hun den yngste eleven som ble tatt inn. Hun har i sitt unge liv allerede rukket å vinne flere priser, bl. a. Montreal International Music Competition, og hun har spilt inn en CD med Liszt-konserter med Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin og en CD med Rakhmaninov og Liszt. Hun konserterer over store deler av USA og Europa med et krevende repertoar, både som resitalist og som solist med symfoniorkestre. 

Operaorkestret

Operaorkestrets historie går helt tilbake til 1827, til Strømbergs Theater, som var et tidlig senter for selvstendig norsk kulturhistorie og et av de første stedene det ble spilt opera i Norge. Musikerne flyttet ti år senere til Christiania Theater, og flyttet nok en gang i 1899 da Nationaltheatret åpnet. Operaorkestret har fått en oppblomstring i de nye fasilitetene i operahuset i Bjørvika, der øvingsstudioer og en egen orkesterprøvesal har gitt musikerne optimale øvingsforhold. Flere av musikerne er også opptatt av kammermusikkformen og gir lørdagskonserter gjennom sesongen med egne favoritter på programmet. Musikksjef John Helmer Fiore prioriterer å gi orkestret kunstneriske utfordringer ved å la musikerne fremføre symfonisk musikk på egne konserter på Hovedscenen, noe som har bidratt til at orkestret har fått et betydelig kvalitetsløft og en større synlighet som selvstendig kunstnerisk aktør. 

Program

 

Sergej Prokofjev (1891–1953):  Løytnant Kijé, Suite for orkester
I. Kijés fødsel
II. Romance
III.Kijés bryllup
IV. Troïka
V. Kijés begravelse

Sergej Prokofjev: Klaverkonsert nr. 3 i C-dur, op. 26
I. Andante – Allegro
II. Tema – fem variasjoner – tema
III. Allegro, ma non troppo

Sergej Prokofjev: Symfoni nr. 7 i c-moll, op. 131 
I. Moderato
II. Allegretto
III. Andante espressivo
IV. Vivace

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

mars 2013

Ferdigspilt