7.–23. desember

Nøtteknekkeren 2013

Trolldom under treet

Intro

Nøtteknekkeren er klassisk ballettmagi og Tsjajkovskijs smittende musikk. Nøtteknekkeren er små barn som i pausen danser rundt i foajeen og prøver å stå på tå i tunge vinterstøvler. Ikke rart at Nasjonalballettens juleeventyr er den ultimate førjulsopplevelsen for mange.

Vi møter lille Clara, som etter familiens juleselskap legger ut på en drømmereise. Sammen med Nøtteknekkerprinsen besøker hun fjerne steder som Snedronningens og Blomsterfeens land, og opplever dans fra alle verdenshjørner. Her er små og store ballerinaer, fargerike kostymer og storslagne scenebilder.

Nøtteknekkeren vil bli direkteoverført på kinoer over hele landet søndag 15. desember.

NB! Innimellom vil det være mulig å kjøpe enkelte billetter om morgenen på selve forestillingsdagen.

 

 

 

Skredderabonnement 

Det er fortsatt mulig å kjøpe billetter til vårt Skredderabonnement, og sette sammen din helt egne forestillingspakke. Du velger minst 5 forestillinger, og vi gir deg fra 20% rabatt på billettene dine!

Les mer og kjøp Skredderabonnement her

 • Koreografi Dinna Bjørn
 • Musikk Peter Tsjajkovskij
 • Scenografi Nadine Baylis og Minna Walenius
 • Kostymer Nadine Baylis
 • Lysdesign John B. Read
 • Medvirkende Nasjonalballetten, Ballettskolen, Operaorkestret, Barnekoret
 • Musikalsk ledelse John Helmer Fiore og Terje Boye Hansen

Trailer og foredrag

Fra Nøtteknekkeren/From The Nutcracker
Lydfil: Introduksjonsforedrag til Nøtteknekkeren ved Dag Ulseth. Introduksjonen er tilpasset barn. Musikken er fra opptak med Operaorkestret.

Handlingen

Akt 1

Den mystiske herr Drosselmeyer med den store, svarte kappen, er bedt til familien Stahlbaum på julaften. Han rekker akkurat å lage ferdig gavene han skal ha med seg. Med tryllestaven sin kan han få dukker til å vokse og bevege seg. Clara Stahlbaum venter spent både på gavene og på å få se juletreet. Av besteforeldrene får Clara en nydelig sukkerfedukke med tåspissko. Broren hennes, Fritz, får en flott soldatdukke i tilig uniform. 

Snart er alle gjestene kommet og herr og fru Stahlbaum kan endelig slappe av. De voksne hygger seg med dans og noe godt å drikke. Herr Drosselmeyer begynner å dele ut alle de spennende gavene sine: en spansk vifte, en gullslede, en trompet, en tromme, en diger marsipangris og dukker fra fjerne land, som Kina og Russland! Han lurer alle, svinger tryllestaven og vips! – blir dukkene store som levende mennesker. Etterpå blir de små vanlige dukker igjen. Herr Drosselmeyer er en ekte trollmann!

Endelig får Clara sin gave – en nøtteknekkerdukke! Fritz og guttene vil ta nøtteknekkerdukken fra henne, og da Fritz mister den i gulvet, går den i stykker. Herr Drosselmeyer binder sammen nøtteknekkerdukken. 

Plutselig kommer en mus pilende inn i stuen, og det blir panikk!

De voksne danser polonaise mens barna leker med gavene sine. Da klokken slår 10 slag er den herlige kvelden over. Alle takker for seg, men herr Drosselmeyer gjemmer seg i gulvklokken uten at noen ser det. Clara går til sengs og sovner.

Midt på natten våkner Clara. Med sukkerfedukken på armen kommer hun inn for å se etter nøtteknekkerdukken. Plutselig myldrer det frem mus som plager henne. Musesersjanten forfølger henne, og klarer til slutt å rive sukkerfedukken fra henne. Utmattet av sinnsbevegelse besvimer Clara.

Nå følger noen urolige nattetimer for Clara. I drømmen ser hun at herr Drosselmeyer forvandler nøtteknekkerdukken til en levende nøtteknekker! Med ett er huset fullt av mus og soldater som slåss. Musekongen, Musedronningen og musene har tatt Claras sukkerfedukke, og idet Clara prøver å få tak i den, tar Musekongen Clara.

Nøtteknekkeren redder henne, men nå kommer Musekongen mot ham med en stor kniv! Hvordan skal Clara redde sin kjære Nøtteknekker? Clara dunker Musekongen i ryggen med skoen sin. Han blir forvirret og Nøtteknekkeren seirer. Herr Drosselmeyer forvandler Clara til en ung, vakker kvinne og Nøtteknekkeren til en sjarmerende prins, og sammen danser de.

De blir avbrutt av Snedronningen og alle snefnuggene hennes. I den store snefnuggdansen må Clara og Nøtteknekkerprinsen lete etter hverandre. Heldigvis får de Snedronningens tillatelse til å dra ut på en lang reise. Med en slede av gull og to nisser som trekker den, reiser Clara og Nøtteknekkerprinsen til Sukkerland.

 

Akt 2

I Sukkerland vekker Blomsterfeen de vakre blomstene opp fra vinterdvalen. Musedronningen ankommer Sukkerland. Hun er fornøyd fordi hun har fått tak i sukkerfedukken, som hun har satt i et bur. Da herr Drosselmeyer svinger den magiske staven sin, blir dukken til en levende sukkerfe!

Men de små musene er samtidig blitt til store mus, de holder henne fortsatt fanget i buret som blir bevoktet av Musedronningen. Clara og Nøtteknekkerprinsen vil befri Sukkerfeen. Prinsen må slåss mot de fire musene og selveste Musedronningen. Til slutt blir Musedronningen fange i sitt eget bur! Sukkerfeen er fri! Nå inviterer hun alle inn til Sukkerland.

Veien til Nøtteknekkeren - NRK Super

Veien til Nøtteknekkeren

NRK Super 7. februar, 2013

Årets største ballettforestilling er Nøtteknekkeren. Anna har alltid drømt om å få hovedrollen, og da er det ikke så lett å se at det er venninnen som får den store rollen. Hovedrollen i Nøtteknekkeren er rollen som Clara. Anna spilte musesersjant i Nøtteknekkeren i fjor, og i år er håpet om å få selve hovedrollen blitt enda større. Men alle jentene ønsker seg akkurat den rollen og allerede før rollene er blitt fordelt, aner Anna at det er venninnen Aurora som er en av de to som får hovedrollen. Og slik ble det.

(innledningstekst fra NRK.NO)

Se dokumentaren om "Veien til Nøtteknekkeren"

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Gratis inngang
  /
  Ingen billetter
 • /
  1 pause

desember 2013

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt