25. februar–30. mars

Balkongkonserter - NMH

Balkongkonserter med studenter ved Musikkhøgskolen

Intro

Som en del av sitt utøvende masterstudium skal studentene ved Norges musikkhøgskole gjøre en rekke konserter hvert semester. Musikkhøgskolen samarbeider med flere institusjoner i Oslo for å kunne benytte varierte spillesteder for avvikling av disse konsertene. Alt fra kirker, konsertsaler, utesteder, klubber, seniorsentre og nå også Den Norske Opera & Ballett er steder hvor man gjennom året kan få høre 5. og 6.-års studenter ved Norges musikkhøgskole fremføre sitt repertoar i solo- eller ensembleformat.  

Konsertserien som settes opp på foajébalkongen i Den Norske Opera & Ballett våren 2014 byr på noen av de aller fremste klassiske utøverne ved NMH i dag.

29.3.2014

Fransk formiddag

Ellen Fjærvoll Samdal er en norsk fiolinist som for tiden studerer en mastergrad i utøvende klassisk fiolin ved Norges musikkhøyskole hos professor Detlef Hanh og Morten Carlsen. Ved klaveret sitter Vebjørn Anvik, en kammermusikalsk veteran som har dedikert sin karriere til kammermusikk. Han er medlem og grunnlegger av Grieg trio og underviser ved daglig ved Norges musikkhøyskole. Cellisten Marit Johansen fra Sverige og Ellen Fjærvoll Samdal møtte hverandre under masterstudier ved Norges musikkhøyskole, hvor de raskt fant ut at de begge hadde stor lidenskap for kammermusikk, og har hatt stor glede av å fordype seg i kammermusikk sammen. 

På programmet står et av Cesar Francks mest betydnigsfulle verk, sonaten for fiolin og klaver fra 1886, som av mange er ansett som en av de aller vakreste sonatene som noen gang er blitt komponert. Selv om Cesar Franck er født i Belgia, tilbragte han mye av sitt liv i Paris hvor sonaten også ble en umiddelbar suksess, ofte fremført av den belgiske fiolinisten Eugene Ysaye, som fikk den i bryllupsgave.

I 1922 fullførte det impresjonistiske komponisten Maurice Ravel sin sonate for fiolin og cello mens han vekslet mellom et stille liv på den franske landsiden og de travle gatene i urbane Paris, noe man kan finne igjen når man lytter til verket. Sonaten er et av Ravels strørre kammermusikkverker, med vekt på melodi og estetisk uttrykk, som fører tankene hen mot Claude Debussy, som sonaten også er dedikert til minne om.

Konserten åpnes med en sonate av Johan Sebastian Bach, skrevet for solo fiolin, uten akkompagnement. Den polyfone skrivemåten gjør at man oppfatter en flerstemmighet, selv om stykket bare spilles av en fiolin. Verket har med årene blitt en essensiell del av dagens fiolinrepertoar.

Ellen Fjærvoll Samdal

Ellen Fjærvoll Samdal

Program

Johan Sebastian Bach: Solosonate for fiolin i g-moll, Adagio og Fuge

Cesar Franck: Sonate for fiolin og klaver A-dur

Maurice Ravel: Sonate for fiolin og cello, 1. sats

30.3.2014

Ole Christian Haagenrud

Ole Christian Haagenrud (f. 1989) blir regnet som en av de mest lovende unge pianister i Norge.  Etter mange år med undervisning av professor Jens Harald Bratlie, studerer han nå med professor Håvard Gimse på det prestisjefylte diplomstudiet ved Norges Musikkhøgskole. 

Ole Christian har vært solist med profesjonelle symfoniorkestre som Bergen Filharmoniske Orkester og Kringkastingsorkesteret. Han er også prisvinner i en rekke konkurranser: I 2008 vant han Ungdommens Musikkmesterskap der han fikk utmerkelsen Årets musiker. Samme året vant han også Æresprisen under Sparre-Olsen konkurransen. Mange av Ole Christians konserter har blitt overført på nasjonal og internasjonal tv og radio.

Ole Christian er en svært ettertraktet kammermusiker og akkompagnatør, og han deltar jevnlig på festivaler i Norge og i utlandet. Han har hatt solo- og kammermusikkopptredener i land som England, Kina, Kroatia, Litauen, Nederland, Polen, Portugal, Russland, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Tyskland og Østerrike. Han har spilt på store scener som Brahms Saal i Musikverein i Wien, Stephaniensaal i Graz, The Lithuanian National Philharmonic Hall i Vilnius, The Slovenian Philharmonic Hall i Bratislava, Casa da Musica i Porto, Grieghallen i Bergen og i Oslo Konserthus.

Ole Christian Haagenrud

 

Program

Robert Schumann (1810-1856) 
Fantasiestücke, op. 12 
1. Des Abends
2. Aufschwung
3. Warum
4. Grillen
5. In der Nacht 

Harald Sæverud (1897-1992)
Kristi Blodsdråper
Venevil op 18
Hamar-Tor slåtten
Rondo Amoroso 

Ludwig van Beethoven (1770-1827)
Klaversonate nr. 30 i E-dur, op. 109
1. Vivace ma non troppo / Adagio espressivo
2. Prestissimo
3. Gesangvoll, mit innigster Empfindung. Andante molto cantabile ed espressivo 

Nikolai Kapustin (f. 1937)
Variasjoner, op. 41

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

  • Gratis inngang
    /
    Ingen billetter
  • /
    Ingen pause

februar 2014

Ferdigspilt

mars 2014

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt