17.–18. juli

Das Rheingold (Operaworkshop)

Med LidalNorth International Opera Workshop 

Intro

Denne sommeren presenterer LidalNorth International Opera Workshop to eventyroperaer: Massenets Cendrillon og Wagners Das Rheingold, som to separate forestillinger.   

Das Rheingold utgjør første del av Wagners fire-delte musikkdrama Nibelungenringen. Legendariske rollefigurer, mytiske tablåer og manende musikk gjør dette til et episk operaeventyr.

Workshopen ledes av instruktør og pianist John Lidal. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver. 

 • Musikk Richard Wagner
 • Libretto Richard Wagner
 • Musikalsk ledelse Terje Boye Hansen
 • Pianist Dimitris Kostopoulos
 • Regi Hilde Andersen

Rolleliste

Handlingen

1. Scene

På bunnen av Rhinen svømmer de tre rhindøtrene muntert omkring; de jages av den heslige nibelungen Alberich, som de lurer ved å stikke av fra ham hver gang han tror han kan fange dem. De ler av ham, og han truer dem rasende. Da synes et gyllent skjær i vannet; det er rhingullet som vekkes av solen, og Alberich erfarer fra rhindøtrene at den som smir seg en ring av det får all makt i verden; dette kan dog kun lykkes for den som vil gi avkall på kjærligheten, og de overmodige pikene mener derfor ikke å behøve å frykte at den kjælighetslystne nibelungen skal røve skatten deres. Da klatrer han lynsnart opp på en klippe hvor gullet sitter og river det til seg, idet han forbanner kjærligheten. Det blir bekmørkt, og man hører rhindøtrenes rop og Alberichs hånende latter, mens han fjerner seg med sitt bytte.

2. Scene

På et klippeplatå ligger Wotan og Fricka sovende, de våkner, og han hilser med glede og stolthet borgen Valhall som sees i det fjerne. Fricka er urolig fordi Freia er bortlovet til borgens byggmestre, kjempene Fasholt og Fafner, som lønn. Wotan lover å redde Freia som i det samme kommer inn, flyktende fra kjempene som kommer for å hente sin lønn. De blir oppbragt når Wotan nekter å utlevere Freia. Wotan, som har sendt Loge ut for å lete etter noe annet man kan tilby som betaling, oppholder dem med snakk, men da Loge omsider ankommer, har han intet å foreslå. Da Fasholt og Fafner hører om Alberich og hans gull, kunngjør de at dersom Wotan kan skaffe dem rhingullet innen aftenen, vil de gi avkall på Freia; i motsatt fall skal hun tilhøre dem for evig tid. Wotans protester nytter ikke, og kjempene drar avsted med Freia som de vil beholde som pant til aftenen. En dyster tåke omslutter gudene som plutselig ser eldre ut, de har nemlig denne dagen ikke fått nydt Freias epler, som gir dem evig ungdom.

3. Scene

Dypt nede i fjellet. Alberich nyter sin nyerhvervede makt og tyranniserer sine undersåtter. Han truer Mime til å utlevere skjulehjelmen som Mime har laget og som Mime gjerne vil beholde for seg selv. Wotan og Loge stiger ned i hulen og spør Mime om forholdene. Da Loge ytrer tvil om skjulehjelmens virkning, skaper Alberich seg først om til en stor orm og deretter til en padde. Wotan setter hurtig foten på padden og Loge tar hjelmen, hvorpå de sleper Alberich i hans virkelige størrelse bort med seg.

4. Scene

Wotan og Loge har slept den fnysende Alberich med opp på jorden og forlanger nå gullet hans som løsepenge. Alberich lar motvillig nibelungene utlevere den store skatten, og også skjulehjelmen kastes på gulldyngen. Ringen, allmaktens nøkkel, håper han å kunne beholde ubemerket, men Wotan river den av hans finger. I avmektig raseri forbanner Alberich ringen til å bringe død og ulykke over den som bærer den - og styrter tilbake ned i sin hule. Nå kommer kjempene med Freia; den forelskede Fasholt som nødig vil skilles fra den vakre gudinnen, befaler at skatten skal stables opp så den fullstendig dekker Freia. Loge og Froh oppfyller hans ønske, og da hennes hår fortsatt er synlig, må også skjulehjelmen ofres. Wotan håper å beholde ringen, men da Freias øye fortsatt kan skimtes i en sprekk, forlanger Fafner den utlevert. Dette nekter Wotan, hvorpå Fasholt straks griper Freia for å føre henne bort. Da stiger Erda opp av jorden og advarer Wotan mot å beholde ringen, og han kaster den på gullhaugen etter en kort kamp med seg selv. Forbannelsen viser straks sin kraft idet Fafner dreper sin bror i strid om ringen. Nå trekker skyene sammen, og Donner renser luften med et par kraftige lyn. Han slår en bro over dalen med en regnbue, og på den vandrer gudene opp mot Valhall, mens rhindøtrenes klage over det tapte gullet lyder fra elven.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  75 - 100 NOK
 • /
  Ingen pause

juli 2014

Ferdigspilt
Ferdigspilt