21.–24. mai

Dynamic2

To verk fra Deborah Hays Solo Performance Commissioning Project

Ferdigspilt

Intro

Fra 1998 til 2012 gjennomførte den legendariske koreografen Deborah Hay the Solo Performance Commissioning Project (SPCP). Prosjektet innebærer at 20 erfarne dansere fra hele verden hvert år lærer en ny solo Hay har utviklet og nedtegnet i form av et skriftlig score (eller partitur). Utøvernes arbeid begynner med en intensiv  innstuderingsperiode på to uker, med praktisk fordypning i Hays unike koreografiske metoder og individuell coaching. Deretter inngår hver av utøverne en kontrakt med koreografen hvor de forplikter seg til å praktisere soloen fem dager i uken i minst ni måneder, før første offentlige visning. Norske Janne-Camilla Lyster og Gry Bech-Hanssen deltok i prosjektet høsten 2012, og i forestillingen Dynamic² vi de vise hver sin adapsjon av Hays koreografi.

Danseinfo.no har intervjuet Gry Bech-Hanssen:

Les intervjuet her


Hay demonstrerer sjelden løsninger på koreografien. Snarere formidler hun konseptene sine gjennom instruksjoner som skal ”oversettes” av hver utøver individuelt, og slik at koreografien blir en unik solo for hver enkelt utøver. Som en del av prosessen er danseren bundet til materialet gjennom meditasjonslignende øvelser som benyttes gjennom hele koreografien.

 
Deborah Hays fokus ligger på å utvikle koreografi gjennom ulike former for praksis. Hun utfordrer utøveren med oppgaver som har til hensikt å aktivere flere nivåer av persepsjon på én gang. Hun koreograferer verdenen ”mellom” øyeblikkene. Slik arbeider hun med utøverens og tilskuerens konsentrasjon og deres opplevelse av tid. Resultatet kan gjenkjennes som en overraskende og poetisk klarhet som både er udefinerbar og spesifikk på samme tid. 


Deborah Hay (f. 1941) danset i Merce Cunnighams verdensberømte kompani før hun på begynnelsen av 1960-tallet ble en del av Judson Dance Theater. Judson Dance Theater står som en av de mest radikale og eksplosive postmoderne kunstbevegelsene i den tjuende århundre. Deborah Hay har i tiår etter tiår fortsatt å utforske måter å skape koreografi på, og er alltid uredd og kompromissløs i forhold til å utfordre det selvfølgelige. Hay ble i 2010 utnevnt til æresdoktor i koreografi ved Teaterakademiet i Helsinki.


Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Prøvesalen
 • Pris
  :
  130 - 225 NOK
 • /
  1 pause

mai 2014

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt