14. september

Framtidens musikkfestival

Gratis musikkdag for hele familien!

Ferdigspilt

Intro

Barnas Ultima-dag blir tettpakket med program og aktiviteter. Det blir konserter, installasjoner, workshops og mye annet gøy. Blant annet får vi besøk av Lars Vaular som rapper sammen med lyden av trær, improvisasjonstrioen Parallax, POING med «bæsje-performance», lyden av når en fyr kjeder seg i hjel på en stol, en selvspillende kommode og et selvspillende orkester, «på-stedet-koreografi» med Panta Rei danseteater, barnas egen workshop med utforming av grafiske partiturer og mye mer!

Dette skjer:

Konferansierer:

- Berit Nermoen med Knotten Løvekylling (skaper av Fantorangen)

- Aslag Guttormsgaard (NRK Super, Black Debbath, Duplex)

 

Konserter:

TRE & Lars Vaular

Hip hop møter natur i ny musikk som du vil danse til når Lars Vaular rap’er akkompagnert av lyden av trær. Instrumentene, som Bjarne Kvinnsland, Eirik Raude og Markus Hernes spiller på, er skåret ut av et flere hundre år gamle lindetre som ble felt på Eidsvoll i forbindelse med grunnlovsjubileet. Kanskje du også får prøve å spille på dem selv?

Parallax med lydrommet

La deg omsvøpe av lyd og lys i lydrommet! Improvisasjonstrioen Parallax (Are Lothe Kolbeinsen – gitar, Stian Omenås – trompet og Ulrik Ibsen Thorsrud – slagverk) og lyskunstner Evelina Dembacke, lager musikk og visuelle uttrykk i en forestilling der sansene skjerpes.

Nordic Voices

Hvordan høres det ut når en fyr kjeder seg i hjel på en stol? Hvordan høres det ut når en flue sitter fast på et fluepapir eller en gammel dame må kjempe seg gjennom en stor menneskemengde? Og kan det synges? Det internasjonalt anerkjent vokalensemblets repertoar spenner fra middelalder- til samtidsmusikk, og kombinerer sang med humor og teatral fremføring.

POING med Julian Skar og Guri Glans

POING (Frode Haltli – trekkspill, Rolf Erik Nystrøm – saksofon og Håkon Thelin – kontrabass) er en gruppe som kombinerer instrumentbeherskelse med en uredd innstilling til musikk. På Barnas Ultima-dag fremfører trioen noe de kaller en «bæsje-performance», utarbeidet i samarbeid med komponist Julian Skar. Med skuespiller Guri Glans.

SKRAP

Duoen Skrap har spilt sammen i seks år, og består av Heida Karine Johannesdottir Mobeck på tuba og effekter, og Anja Lauvdal på Korg MS10. Skrap ble startet da de to befant seg i et lite rom med to bassforsterkere satt mot hverandre. Lydbølgene som oppsto ble utgangspunktet for bandet. Hvordan dette høres ut når de nå flytter inn i Operaen, er det bare å glede seg til.

 

Installasjoner:

Alle komponerer

Alle komponerer (Nasjonalmuseet, Apparatjik og Audiokolor) er et åpent rom man kan gå inn i. I rommet vil bevegelsessensorer forandre publikums bevegelser til musikk. Hvordan høres det ut når én person beveger seg i rommet? Høres det annerledes ut med flere? Går det an å koreografere bevegelsene og på denne måten komponere et musikkstykke?

Den virtuelle dirigent – Peter Baden

Ultima har bestilt en interaktiv lydinstallasjon av trommeslager og lydkunstner Peter Baden (kjent fra bl.a. Rytmer fra verdensrommet). Det skal dirigeres, det blir film og lyd, men nøyaktig hva som skjer utover det, gjenstår å se. Spennende blir det!

Reunion

Hva skjer når sjakkbrikker lager musikk? Hvordan lyder sjakk matt? NOTAMs interaktivt sjakkbrett gir svaret.

AJNA – Jens Peterson Berger

En kommode av Jens Peterson Berger som spiller helt av seg selv! Den skjuler en rekke hemmeligheter som vil gi deg både fot og en god latter.

Al Khowarizmis Mekaniske Orkester – Christian Blom

Et selvspillende orkester: Orkesteret spiller tilfeldig musikk der en datamaskin koblet til små motorer regner ut forekomsten og balansen av orkesterets instrumenter.

Workshops:

Lyn og torden med Drivhuset

Et praktisk musikk- og billedverksted om hvordan det vi ser og det vi hører henger sammen – bilder blir til musikk! Under ledelse av Isak Anderssen og studenter fra Norges musikkhøgskole vil deltakerne få utforme egne grafiske partiturer for så å fremføre dem. Partiturene som lages på workshopen blir tolket og fremført av andre artister på BUD. Passer for barn, for voksne og for voksne sammen med barn – Ta med deg mamma og komponer!

Lag din egen dans – med Panta Rei Danseteater og Intuitive People
Panta Rei danseteater lager «på-stedet-koreografier» for lekne mennesker i alle aldre. Musikken til koreografiene, ved Intuitive People (studenter ved NMH), skapes i sanntid parallelt med deltakernes forslag til bevegelser. Passer for barn, for voksne og for voksne sammen med barn – Ta med deg pappa og dans!

Dagen rundes av med Vårt visuelle verk. Arrangementet inkluderer verk og fremføring av elever fra kulturskoler sammen med musikere fra Operaorkesteret. Barna har sammen med sanger Hege Høisæter, kunstner Helle Kaarem, komponist Ole Henrik Moe og workshop-leder Jon Halvor Bjørnseth laget nye symboler, tegninger og lyd til musikken. Konserten inneholder også eksempler på andre komponister som har blandet bilder og noter på spennende måte, som for eksempel Hege Høisæther med Stripsody av Cathy Berberian. I tillegg vil studenter fra Norges musikkhøyskole presentere utdrag av Mauricio Kagels Exotica. Fremføringen er resultatet av en workshop Rainer Römer og Ueli Wiget fra Ensemble Modern.

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

  • Gratis inngang
    /
    Ingen billetter
  • /
    Ingen pause

september 2014

Ferdigspilt