26.–27. februar

Hege Høisæter og Oslo Sinfonietta

Ferdigspilt

Intro

Hege Høisæter har vært tilknyttet solistensemblet i Operaen siden 2004, og har vist seg som en eminent tolker av krevende roller innenfor et bredt spekter av stilarter, fra barokk via kjernerepertoar til urfremføringer. Sammen med Oslo Sinfonietta, Norges eldste og fremste orkester for samtidsmusikk, får vi erfare henne i en intimkonsert utenom det vanlige på Scene 2. Ensemblet ledes av Christian Eggen. Tett innpå musikerne får vi oppleve tre unike verker som åpner opp ulike forestillingsrom og atmosfærer for oss som lyttere. Samtidig er det vi får oppleve en hybrid mellom konsert og forestilling, der det lengste av verkene, Infinito nero, iscenesettes gjennom lysdesign og enkle, men effektive regigrep.

Den tyske samtidskomponisten Carola Bauckholt har denne uken presentert sine egne verk i forbindelse med Vinterlydfestivalen 2014. Under Ultimafestivalen 2013 viet Cikada stykekvartett en helaften til henne, og fremførte her hele tre urpremierer. Bauckholt er kjent for å utforske en verden av lyder rik på assosiasjoner og grensene mellom instrumentalmusikk og hverdagslyder. I Lichtung har hun latt seg inspirere av lyset

Gustav Mahlers fem Rückert-Lieder blir presentert i ny drakt, arrangert av Petter Winroth for Oslo Sinfonietta. Fargene og klangene fra disse atmosfæriske og billedskapende sangene beholdes, mens de dype og sanselige stemningene i Mahlers musikk kommer veldig nær oss. 

Konserten avsluttes med Salvatore Sciarrinos Infinito nero med undertittelen "ekstase i en akt". Verket er skrevet til tekster av nonnen Maria Magdalena av Pazzi som levde mellom 1566 og 1607 og som ble kanonisert av Pave Paul V i 1610. Maria Magdalena hadde vært en novise et år da hun ble alvorlig syk. Siden døden virket nær, ble hun løftet inn i kapellet i en sprinkelseng i kapellet så hun kunne få den siste nattverd. Umiddelbart etter falt hun inn i en ekstase som varte i to timer. Dette gjentok seg etter nattverden de påfølgende 40 morgenene. Som en sikkerhet mot bedrag og for å bevare åpenbaringene, fikk Maria Magdalena åtte andre søstre til å skrive ned sine religiøse ekstaser. I løpet av de neste seks årene ble syv store volumer fylt med hennes åpenbaringer, som fremstår som veldig fysiske i sine beskrivelser og inneholder tårer, blod, melk og spytt. Likevel ble de antatt å være Guds ord og Marias profetiske tale. Sciarrinos verk reflekterer dette fysiske, intime og ekstatiske i Maria Magdalena av Pazzis verker. 

Oslo Sinfoniettas medvirkning er støttet av Fond for utøvende kunstnere.

Les om verket og kveldens forestilling i Vårt land: Religiøs ekstase i Operaen

 • Mezzosopran Hege Høisæter
 • Regi Jonas Corell Petersen
 • Lysdesign Øyvind Wangensteen
 • Kunstnerisk leder og dirigent Christian Eggen
 • Orkesterensemble Oslo Sinfonietta

Program

Program

Carola Bauckholt:  Lichtung
Med Cikada strykekvartett

Gustav Mahler: 5 Rückert-Lieder (arr. Petter Winroth) 
Med Hege Høisæter og Oslo Sinfonietta 

Salvatore Sciarrino: Infinito nero 
Med Hege Høisæter og Oslo Sinfonietta 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  135 - 250 NOK
 • /
  1 pause

februar 2014

Ferdigspilt
Ferdigspilt