30. november

Stavanger Symfoniorkester / Christian Vasquez

Ferdigspilt

Intro

Stavanger Symfoniorkester har de senere årene hatt en sterk kunstnerisk utvikling og tiltrukket seg et stadig større publikum, både nasjonalt og internasjonalt. Høsten 2012 ble det nye konserthuset i Stavanger åpnet, og orkestret flyttet inn i en ny konsertsal med førsteklasses akustikk.  

I tillegg til å spille konserter i hjembyen, har orkestret turnert i Europa, Japan og USA. Flere av deres innspillinger har høstet strålende kritikker, de seneste tre utgivelser har fått to Diapason d'Or-utmerkelser og en nominasjon til Gramophone Award. 

Høsten 2013 tiltrådte unge og fremadstormende Christian Vasquez stillingen som sjefdirigent i Stavanger Symfoniorkester. Den 30 år gamle dirigenten fra Venezuela har sin utdannelse fra hjemlandets offentlige musikkutdanningsprogram El Sistema. Konsertene hans preges av stor musikkglede og energi.

Med som solist er  fiolinisten Benjamin Schmid, som har overtatt solistoppgaven på  orkesterets turne til Bergen og Oslo grunnet Veronika Eberles sykdomsforfall. Det er ingen dårlig erstatter, da østerrikeren Schmid har vunnet en rekke internasjonale priser og konkurranser og i dag regnes som en fiolinist i europeisk toppklasse. Han opptrer på verdens mest kjente konsertscener, med orkestre som Wiener Philharmoniker, Philharmonia Orchestra i London, St. Petersburg Philharmonic, Concertgebouw i Amsterdam, New Japan Philharmonic, Singapore Symphony etc., med dirigenter som Christoph von Dohnanyi, David Zinman, Seiji Ozawa, Valerij Gergiev og Ingo Metzmacher.Schmid er svært allsidig fiolinist og har et repertoar som spenner fra Bach til jazz. Han har gjort rundt 40 CD-innspillinger, og mange av dem har blitt prisbelønnet. Som mange andre er han en ivrig kammermusiker og spiller med artister som Hélène Grimaud, Clemens Hagen og Sabine Meyer. Han har også vært portrettert i flere TV-produksjoner som har vært sendt verden over.

 

Den norske komponisten Ørjan Matres PreSage ble skrevet spesielt til Vasily Petrenkos debut som sjefdirigent for Oslo-Filharmonien, under sesongåpningen i august 2013. Verket er bygget over Stravinskijs Vårofferet, men bringer også inn stemningselementer fra Beethovens musikk. Stykket preges av store kontraster avløst av usedvanlig klangrike passasjer, og fikk strålende omtale etter premieren.

Fullt så entusiastisk ble ikke Sergej Prokofjevs første fiolinkonsert mottatt etter urfremføringen i Paris 18. oktober 1923. Konserten var rett og slett for melodiøs og vakker for det progressive publikummet i Paris på 20-tallet. Konserten skulle egentlig ha hatt premiere i Moskva i 1917, men oktoberrevolusjonen og påfølgende kaos gjorde at Prokofjev valgte å forlate Sovjet, med fiolinkonserten i bagasjen. Etter en omflakkende tilværelse bosatte han seg i Paris, der konserten endelig fikk sin førstegangsfremførelse under Serge Alexandrovitsj Koussevitzki, med Marcel Darrieux som solist.

Pjotr Ilyich Tsjajkovskij skrev sin 4. symfoni i perioden 1876–78, samtidig med et mentalt sammenbrudd som fulgte etter et miserabelt forsøk på å skjule sin homoseksualitet gjennom et mislykket ekteskap. Tsjajkovskij innrømmet åpent at symfonien var et selvbiografisk uttrykk for skjebnens uforsonlighet. Men verket har blitt stående som et av de aller mest populære på det symfoniske repertoaret, ikke minst pga. den forrykende finalen som ender i en triumf uten sidestykke i musikkhistorien: ”Livet er dog ikke umulig”, skal han ha bemerket om den saken.

 

Program

Ørjan Matre PreSage
Sergej Prokofjev Fiolinkonsert nr. 1
Peter Tsjajkovskij Symfoni nr. 4 

 • Gratis introduksjon en halvtime før konserten
 • Dirigent Christian Vasquez
 • Orkester Stavanger Symfoniorkester
 • Fiolin Benjamin Schmid

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

november 2014

Ferdigspilt