8. november

Alta motettkor og ensemble Noor: Oaidnu - syn

Himmelsk vellyd fra Alta til Operaen

Ferdigspilt

Intro

Nordnorske musikktradisjoner og storslått natur setter farge på programmet når Alta motettkor gjester Operaen for første gang.

Johan Saras verk Havspeilet er nyskrevet for koret, med havets skiftninger og lyder som inspirasjon, og får sin urfremføring på denne konserten. 

Kveldens andre hovedverk, Rámádusat (lovsanger), ble komponert av Bjørn Andor Drage til innvielsen av Nordlyskatedralen i Alta i 2013. Råstoffet til verkets fire satser kommer fra mange kanter og tider: samisk og norsk folkemusikk fra Finnmark, kombinert med gregorianske tekster og hymner fra 1100-tallet. 

Komponistene vil selv være med under fremførelsen av sine verk: Drage på orgel, Sara både instrumentalt og med sang. 

Koret har et nært og langvarig samarbeid med den Alta-baserte kammermusikkgruppen Ensemble Noor, som tidligere har spilt i Operaen. Ensemblet vil være en viktig aktør i konsertens to hovedverk, som begge er skrevet med tanke på dem. I tillegg byr koret på sanger a cappella av komponisten Arne Dagsvik, som er kjent for sine arrangementer for kor.

Konserten har de kalt Oaidnu – Syn. Hovedbetydningen av det nordsamisk substantivet «oaidnu» er «syn», men det kan også bety «mening» eller «oppfatning». I tillegg kan ordet «oaidnu» appellere til egen kreativitet: Man må bruke sine egne sanser for å se på noe, og for å ha et synspunkt om det man ser på.

Alta motettkor har en høy stjerne i den nordnorske landsdelen. «Himmelsk vellyd», skrev lokalavisen etter den tradisjonelle julekonserten i fjor. Altapostens anmelder ga konserten terningkast seks, og påpekte «så mange varme og herlige stemmeklanger at selv de tonedøve må ha satt pris på den timelange konserten. Rent og balansert er stikkordene … Alta bør virkelig være stolte av dette koret, som mestrer det meste. »

 • Komponist Rámádusat Bjørn Andor Drage
 • Komponist Havblikk (Mearra speadjal) Johan Sara
 • Sanger Arne Dagsvik
 • Medvirkende Alta motettkor / Ensemble Noor / Per Andersson, dirigent

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 200 NOK
 • /
  Ingen pause

november 2015

Ferdigspilt