14.–29. november

Giselle 2015

Den ultimate romantiske ballett, 11 forestillinger fra november til februar

Ferdigspilt

Intro

Giselle vises også i januar og februar, kjøp billetter her

Giselle forandret ballettens verden etter urpremieren i Paris i 1841, og regnes som den ypperste av de romantiske ballettene. Her får du scenebilder så vakre at du holder pusten og kjærlighet så sterk at den vinner over døden. «Evig skjønt på Hovedscenen», skrev Aftenposten etter premieren høsten 2009.

Landsbyjenta Giselle forelsker seg i adelsmannen Albrecht – som egentlig er forlovet med Bathilde. Giselles forelskelse er så sterk at hun dør av galskap og hjertesvikt da hun oppdager Albrechts bedrag. Da den angrende Albrecht oppsøker Giselles grav, hjemsøkes han av wilier – spøkelsesjomfruer som danser unge menn til døde. Er Giselles kjærlighet, tross Albrechts svik, så sterk at hun kan redde ham?

Ballettlegender som Anna Pavlova, Olga Spessivtseva og Margot Fonteyn har tolket den. Nå skal Nasjonalballettens stjerner bryne seg på den krevende tittelrollen i Giselle, og hennes reise fra forelskelse via galskap og død til vektløs wilie.

Alle store kompanier, som Kirovballetten (Sankt Petersburgs Mariinskij-ballett) og Royal Ballet, har sine versjoner av denne klassikeren. Nasjonalballettens Giselle er basert på den originale koreografien av Jean Coralli og Jules Perrot, og isenesatt av tidligere prima ballerina Cynthia Harvey, med stemningsfull musikk av Adolphe Adam.

Scenebildene med landlig idyll i første akt og den magiske skogen i andre akt, er signert scenograf og kostymedesigner David Walker.  

 • Gratis introduksjon en time før forestilling

Giselle vises også i januar og februar, kjøp billetter her

 • Koreografi Jean Coralli, Jules Perrot
 • Iscenesetter Cynthia Harvey
 • Musikk Adolphe Adam
 • Scenografi og kostymer David Walker
 • Lysdesign James F. Ingalls
 • Medvirkende Nasjonalballetten, Operaorkestret
 • Musikalsk ledelse Per Kristian Skalstad

Roller

Hovedroller

Handlingen

1. AKT

Det er tid for vinhøst i den lille landsbyen ved Rhinen. Skogvokteren Hilarion kommer med gaver til Giselle og hennes mor. Han er forelsket i Giselle, og benytter enhver anledning til å vise henne oppmerksomhet. Giselle er imidlertid mer opptatt av Albrecht, en ung adelsmann. Albrecht oppsøker Giselle så ofte han kan, men skifter klær for at Giselle ikke skal oppdage hvem han egentlig er, men tro at han er en vanlig bondegutt. Han forteller ikke at han er forlovet med Bathilde, hertugens datter. Hilarion spionerer på dem, og finner Albrechts kappe og sverd.

For å feire at druehøsten er i ferd med å avsluttes kommer hertugen, hans datter Bathilde og deres følge til landsbyen. Bathilde blir sjarmert av den livsglade og vakre Giselle, som ganske enkelt ikke kan la være å danse. Nettopp dansen volder moren bekymring, for Giselles hjerte er svakt. Da Bathilde hører at Giselle nettopp har blitt forlovet, gir hun henne kjedet sitt i gave. Hilarion konfronterer Albrecht med sverdet og kappen han har funnet, og sannheten om at Albrecht også er Bathildes forlovede kommer for en dag. Dette sjokket driver Giselle til vanvidd, hun blir som besatt og gjenopplever de lykkelige øyeblikkene deres gjennom dansen – til hun faller død om.

2. AKT

Hilarion er knust fordi han tror han har forårsaket Giselles død, og kommer til graven hennes sent om kvelden. Myrtha, wilienes dronning, kaller sine undersåtter frem fra gravene, da får de utløp for sin lidenskap for dans. Når en mann trår inn på deres enemerker må de danse med ham, for å ta hevn for det livet de ikke fikk levd – og danse ham til døde. Under denne nattlige dansen kaller Myrtha frem en ny wili – Giselle. Dansen blir avbrutt da Albrecht kommer med liljer til Giselles grav. Hun viser seg for ham og de danser sammen. Fordi Giselle vet hvilken skjebne som venter Albrecht, forsøker hun å beskytte ham ved å holde ham vekk fra Myrtha. Samtidig blir Hilarion tvunget til å danse til han faller død om. Giselle ber Myrtha om å få danse i Albrechts sted for å hindre ham i å danse videre. Men Albrecht vil heller dø enn å være skilt fra Giselle, og fortsetter dansen mot døden sammen med henne. Men morgenrøden bryter wilienes makt – Giselle har ved sin kjærlighet reddet Albrecht.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 595 NOK
 • /
  1 pause

november 2015

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt