29. mars

Markuspasjonen / Svein Tindberg

Rekonstruksjon av J.S. Bachs Markuspasjonen

Ferdigspilt

Intro

Bjarte Eike og Barokksolistene urfremfører her en helt ny rekonstruksjon av J. S. Bachs Markuspasjonen. Det opprinnelige verket, som kun ble oppført noen få ganger, er nå rekonstruert og bearbeidet av musikkforskeren Malcolm Bruno.

Svein Tindberg har hovedrollen som Evangelisten. Tindberg er nærmest blitt et ikon i Norge de siste årene, gjennom sine spennende og etterspurte forestillinger med tekster fra Bibelen. Med seg på scenen har han et førsteklasses knippe med internasjonale solister. Forestillingen vises på Operaen i Oslo (29. mars), i Stavanger Konserthus (2. april) og i Bergen Domkirke (3. april).

Da J. S. Bach kom til Leipzig i 1723, bestemte han seg for å spesialkomponere nye verk til den årlige messen på langfredag. Dette gjorde han til tross for at hans musikalske timeplan allerede var velfylt. Mens Matteuspasjonen og Johannespasjonen ofte er fremført og godt kjent, forsvant notene til Markuspasjonen like etter komponistens død, antagelig mistet av forleggeren hans, Johann Breitkopf.

I løpet av de siste 150 årene har musikkforskere flere ganger forsøkt å rekonstruere det tapte arbeidet. Dette har naturlig nok resultert i heftige debatter. «Å prøve å rekonstruere en pasjon av Bach vil, for den som arbeider med dette, oppleves som å sette sammen et tapt Shakespeare-stykke ved hjelp av fragmenter,» sier Malcolm Bruno.

Bruno har møysommelig rekonstruert verket, og han har valgt å gjøre evangelistens rolle til en talerolle og ikke en sangrolle.  «Det har tatt meg ti år å finne mine egne løsninger basert bare på original musikk av Bach,» sier Bruno. «Bjarte Eike utmerker seg alltid ved å finne Europas beste utøvere til sine forestillinger. Og med castingen av Markuspasjonen har han denne gangen overgått seg selv. Når han i tillegg har sikret seg Svein Tindberg som Evangelisten, er det en ekstra fjær i hatten.»

Tidligmusikk-ensemblet Barokksolistene er kjent for sitt virtuose spill, lekne opptredener og smittende musikkglede. Spillende kunstnerisk leder er fiolinist Bjarte Eike. Siden etableringen i 2005 har Barokksolistene opplevd en betydelig suksess. De har gjestet prestisjetunge festivaler over hele Europa, og har turnert i inn- og utland med opptil 50–60 konserter pr. år. Sesongen 2013/2014 medvirket ensemblet i Den Norske Opera & Balletts produksjoner av Barokk mesteraften og Alcina, i tillegg til at de ga to egne konserter i Operaen.

Velkommen til Palmesøndagskonsert!

Program
Johann Sebastian Bach Markuspasjonen  

Samproduksjon med Bergen Nasjonale Opera

Gratis introduksjon i Formidlingssenteret en halvtime før konserten

 • Musikk J.S. Bach
 • Musikalsk rekonstruksjon Malcolm Bruno
 • Musikalsk ledelse Bjarte Eike
 • Orkesterensemble Barokksolistene
 • Evangelist Svein Tindberg
 • Sangere Hanna Herfurtner, sopran; Ida Aldrian, mezzosopran; Anders Dahlin, tenor; Håvard Stensvold, bass

Trailer

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  Ingen pause

mars 2015

Ferdigspilt