19. september–28. november

Sangsolistenes lørdagskonserter

Intro

I denne konsertserien møter vi Operaens solistpraktikanter og nye sangere i et annet format enn vi vanligvis gjør. Sangerne byr på hvert sitt intime og uformelle konsertmøte utenfor operascenen – med sine selvvalgte, musikalske favoritter på programmet.

Program oppdateres fortløpende

Medvirkende:

19. september: Hege Høisæter, mezzosopran og John Lidal, klaver

10. oktober: Tone Kummervold, mezzosopran og Markus Kvits, klaver

31. oktober: Ketil Hugaas, bass, Stine Mari Langstrand, sopran, Patrick Wilder, kontrabass og Bjarne Sakshaug, klaver

7. november: Mariann Fjeld Solberg, sopran og Andrea Secchi, klaver

28. november Angelica Voje, mezzo-sopran og John Lidal, klaver

19. sept. / Hege Høisæter

Hege Høisæter, mezzosopran og John Lidal, klaver

Program

Händel - Giulio Cesare:   "Priva son" (Cornelia) 

Schumann - Fra Gedichte der Königin Maria Stuart, nr.1: "Abschied von Frankreich" 

Berlioz - Fra Les Troyens: "Je vais mourir" (Didon) 

Massenet - Fra Hérodiade : "Ne me refuse pas" (Herodias) 

Berlioz - Fra kantaten "La mort de Cléopâtre"  

Liszt - Sonetto 104 del Petrarca (klavér solo) 

Horovitz -  Lady Macbeth - scena 

Biografier

Hege Høisæter, mezzosopran

En mezzosopran spiller ofte de onde, farlige eller forførende kvinnene. Siden Hege Høisæter ble engasjert som solist i Nasjonaloperaen i 2002 har hun gitt liv til flere av dem, som tittelrollen i Carmen, Herodias i Salome og Mescalina i Le grand macabre. "En ond og samtidig sprelsk vampyr med null fysiske hemninger", slik beskrev Dagsavisen hennes versjon av den sistnevnte. 
Samtidig er Høisæters repertoar bredt og inkluderer blant annet Ottavia i Poppeas kroning, Miss D i Miss D, Jocaste i Oedipus Rex, Aksinja i Lady Macbeth fra Mtsensk, Waltraute i Götterdämmerung, Cornelia i Julius Cæsar og grevinne Geschwitz i Lulu. Hun har også bemerket seg i "bukseroller" som Prins Orlofsky i Flaggermusen og Sextus i Titus.
I tillegg til å fortolke klassiske verker er Høisæter opptatt av å eksperimentere med musikkteatersjangeren og søke etter nye uttrykksformer. Samarbeidet med Oslo Sinfonietta på Scene 2 i februar 2014 var et viktig steg i den retningen. Vårt Lands anmelder beskrev da hvordan Høisæter fremførte den italienske samtidskomponisten Salvatore Sciarrinos Infinito nero med "imponerende innlevelse og bærekraft".
Til sammen røper Høisæters bidrag til Nasjonaloperaens historie en tolker av krevende roller innenfor et bredt spekter av stilarter – fra barokk via kjernerepertoar til urfremføringer. 

10. okt. / Tone Kummervold

Tone Kummervold, mezzosopran / Markus Kvits, klaver

Program

Johannes Brahms: Zigeunerlieder op. 103 

1. He, Zigeuner
2. Hochgethürmte Rimafluth
3. Wisst ihr, wann mein Kindchen am aller schönsten ist?
4. Lieber Gott, du weisst, wie oft bereut ich hab
5. Brauner Bursche
6. Röslein dreie in der Reihe
7. Kommt dir manchmal in den Sinn
8. Rothe Abendwolken zieh'n am Firmament

Richard Wagner: Wesendonk-lieder
1. Der Engel
2. Stehe still!
3. Im Treibhaus
4. Schmerzen
5. Träume

Kurt Weill: Et utvalg sanger
1. Alabama song
2. My ship 
3. Speak low
4. Surabaya-Johnny
5. De Muschel von Margate

Biografier

Tone Kummervold, mezzosopran
«En varm og unik klang» – slik beskrives Tone Kummervolds stemme av hennes tidligere lærer og en av Norges mest kjente operasangere, Elizabeth Norberg-Schulz.

Kummervold debuterte ved Nasjonaloperaen i 2009 og ble fra sesongen 2012/2013 fast medlem av solistensemblet. Her har hun fylt roller i operarepertoarets klassikere, som Lola i Cavalleria rusticana, Suzuki i Madama Butterfly, Olga i Eugene Onegin, Mary i Den flyvende hollender og 3. Dame i Tryllefløyten – men også utmerket seg i moderne verker, som Amando i Le grand macabre, Alun O. All i Knut Vaages nyskrevne opera Khairos og Pilegrimen Kaija Saariahos kritikerroste L'amour de loin. Sesongen 14/15 sang hun tittelrollen i Calixto Bieitos versjon av Carmen, Niklausse i Hoffmanns eventyr, Flora i La traviata og Sonetka i Lady Macbeth fra Mtsensk.

I tillegg har hun gjort flere andre operaroller i inn- og utland, blant annet ved Opera Barga i Italia, Den Nye Opera i Bergen, Musikkteatret i Trondheim og ved Steinvikholmen Musikkteater. Kummervold har også gitt konsertopptredener med Bergen Filharmoniske Orkester, Kringkastingsorkestret og Filarmonica Romana i Italia.   

Markus Kvits, klaver
Markus Kvits er født i Sverige av latviske foreldre, men har bodd i Norge siden 1980, hvor han har studert klaver og pedagogikk ved NMH og sang ved Statens Operahøgskole. Han har vært fast ansatt repetitør ved Den Norske Opera & Ballett siden 1992, og ved KHIO siden 2001, først som høyskolelektor, og nå som førsteamanuensis.

Som sanger har Markus Kvits opptrådt i et titalls roller ved Den Norske Opera & Ballett, og også ved Operan i  Kristiansund, Norrlandsoperan i Umeå og Musikkteatern i Malmö. 

31. okt. / Ketil Hugaas m.fl.

31. okt. / Ketil Hugaas, bass

Medvirkende:

Ketil Hugaas, bass, Stine Mari Langstrand, sopran, Patrick Wilder, kontrabass og Bjarne Sakshaug, klaver

Program

Sylvas Lied (Heia in den Bergen), SML + BS + PW
Mimis arie (Puccini), SML + BS
Den blå timen (Hugaas/Hugaas), SML + BS + PW
Jordisk kjærleik (Hoem/Tveit), SML + KH + BS + PW
Bess, you is my woman now (Gershwin), SML + KH + BS
Fattig bonddräng (Lindgren/Riedel), KH + BS + PW
I got plenty o’nuttin (Gershwin), KH + BS + PW
Se, for et vær det e’ (Loesser/Nilsen), SML + KH + BS + PW
The girl in 14 G (Scanlan/Tesori), SML + BS + PW
Bartolos arie  (Rossini), KH + BS
La ci darem  (Mozart), SML + KH + BS

Biografier

Ketil Hugaas, bass

Operasangeren, tonesetteren og arrangøren Ketil Hugaas har stort musikalsk spenn og driv. Siden 2008 har han vært en del av solistensemblet ved Nasjonaloperaen og gjort seg bemerket blant annet i tittelrollen i Don Pasquale, som Sarastro iTryllefløyten, Dr. Bartolo i Barberen i Sevilla, Ol-Kanelesa iDen fjerde nattevakt, Atlantis i Khairos og som Schigolch iLulu. Sistnevnte førte til gjesteengasjement ved Semperoper i Dresden der han gjorde samme rollen. Hugaas gjorde en kritikerrost prestasjon som døden selv, Nekrotzar, i Le grand macabre ved Den Norske Opera & Ballett høsten 2013 – en rolle han også gjorde ved Det Konglige Teater i København, våren 2014.

Fra 2000 til 2008 var han en av solistene ved Kungliga Operan i Stockholm og sang ledende bassroller i blant annet Don GiovanniLohengrinTannhäuserRhingulletValkyrien, Boris Godunov og Wozzeck.

Forrige sesong medvirket han i Lady Macbeth fra Mtsensk,Peer GyntCarmen og La traviata her ved Operaen. Sesongen 15/16 synger han i Barberen i SevillaCarmenLa traviataElysium, Lady Macbeth fra Mtsensk og Figaros Bryllup.

Ketil Hugaas har skrevet to musikkspill som omhandler hans hjemsted, Sulitjelma i Nordland. Som arrangør har han stått bak Solistenes julekonsert her i Operaen og CD-en Mamma synger, for å nevne noe. Han har også bred erfaring som konsertsanger, med et repertoar fra klassisk og samtidsmusikk til jazz.

Ketil Hugaas er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium og ved Norges musikkhøgskole med professor Ingrid Bjoner. 

 

Stine Marie Langstrand, sopran
Stine er født og oppvokst i Harstad. Hun har sunget siden hun var barn og har etablert seg som en allsidig artist med fot innen flere sjangere. Av utdannelse har hun mastergrad i klassisk sang og musikkdramatikk fra Institutt for musikk i Trondheim. Stine var vokalist i bandet Lumsk i flere år, og har gitt ut 2 album og spilt konserter både inn og utland med dem. I 2010 ga Stine ut et album med nyskrevne julesanger til tekster av Bjørn Lindquist, musikk av henne selv og flere andre. Albumet heter Bakgårdsjul og inneholder også en lydbok med en historie som binder låtene sammen.

I fjor var Stine solist i NRKs storsatsing «Salmeboka minutt for minutt». Sommeren 2015 vant hun Juryens førstepris i Lidal North Song Competition.

Stine er lyrisk sopran og jobber som frilanssanger. Hun har blant annet vært solist med flere av Forsvarets Musikkorps, Beijing Opera orchestra, Trondheim Symfoniorkester, TSO Tidligmusikkensemble og Trondheimsolistene.

 

7. nov. / Mariann Fjeld Solberg

Mariann Fjeld Solberg (sopran) / Andrea Secchi (klaver)

Program

F. Liszt
O quand je dors

E. Grieg
Solveigs sang
En svane

 J. Sibelius
Den första kyssen
Flickan kom ifrån sin älsklings möte

L. van Beethoven
Sonate for klaver nr. 29 i B-dur, opus 106  "Hammerklavier"
1. Allegro
2. Scherzo: Assai vivace
3. Adagio sostenuto
4. Introduzione: Largo  -  Fuge: Allegro risoluto

 

 

Mariann Fjeld Solberg

Mariann Fjeld Solberg var ferdig utdannet ved Stockholms Operahøgskole i 2004 og debuterte som 23-åring på Kungliga Operan i Stockholm. Hun har sunget flere roller på operascener i Sverige og Norge, bl. a. Susanna i Figaros bryllup under Peter Matteifestivalen i Luleå. Ved Nasjonaloperaen har hun sunget Mimì i La bohème, Pamina i Tryllefløyten, Susanna i Figaros bryllup og Sacerdotessa i Aida. Hun har også sunget i Finland og Tyskland, bl.a. i Düsseldorf som Solveig i Peer Gynt med Düsseldorfer Symphoniker.

Mariann Fjeld Solberg har vunnet flere konkurranser og priser, bl.a. Rikskonsertenes INTRO Klassisk i 2008, den norske finalen av Dronning Sonjas internasjonale sangkonkurranse i 2007 samt Jenny Lind stipendet i Stockholm i 2004.
Hun har jobbet med dirigenter som Rinaldo Alessandrini og Louis Langrée og opptrådt i konsert med bl.a. St. Petersburg Akademiske Symfoniorkester, Malmö Symfoniorkester og Bergen Filharmoniske Orkester. 

Andrea Secchi, klaver
Andrea Secchi kommer fra  Colle Val d’Elsa (Siena) og fikk allerede fra femårsalderen undervisning i musikk. I 1994 ble han uteksaminert fra konservatoriet i Florence med beste karakter.Andrea har gitt konserter i en rekke byer, bl.a. Torino, Siena, Florence, Roma, Palermo, London, Munchen, Warsawa, Bejing, Tokio og Oslo.Opp gjennom årene har han vunnet mer enn 20 nasjonale og internasjonale konkurranser.Foruten solistisk virksomhet er han også svært opptatt av kammermusikk, og han spiller jevnlig sammen med sangere som akkompagnatør.For tiden er han ansatt som pianist og repetitør ved DNO& B.

28. nov. / Angelica Voje

Angelica Voje (mezzo-sopran) /John Lidal (klaver)

Angelica Voje

Mezzo-sopranen Angelica Voje tilhører den nye generasjonens norske operasangere som arbeider både nasjonalt og internasjonalt med stor fremgang. Voje studerte med Neil Mackie og Poul Erik Hansen i Norge, Henning Vilén på Bel Canto Scandinavia i Danmark, Francisco Araiza ved International Opera Studio i Zürich, Kathleen Livingstone ved Royal College of Music. Hun gjorde sin Bregenz Festival-debut i juli 2010 i to produksjoner av Mieczysław Weinbergs operaer Die Passagierin og Das Portrait. Andre viktige debuter inkluderer rollen som Gunhild i Gisle Kverndokks opera Den 4. nattevakt ved Den Norske Opera & Ballett og Savonlinna Opera Festival, hennes britiske operadebut i engelske Touring Opera’s produksjon av Flavio og rolledebuten i tittelrollen i Carmen ved Opera Trondheim.

Vojes øvrige repertoar inkluderer Cherubino (Figaros bryllup), Fox (The Cunning Little Vixen) og tittelrollen i Händels Teseo, og Le Prince Charmant i Massenets Cendrillon. Hun har opptrådt som Waltraute og Wellgunde (Der Ring des Nibelungen) for barn ved Zürich Opera.

Hun debuterte ved Royal Opera House Covent Garden i juni 2014 i den utfordrende rollen som Marquise de Merteuil i Luca Francesconis moderne opera Quartett. Samme år sang hun hovedrollen i operaen NORA – too late av Du Wei og Jon Fosse, med verdenspremiere i Tiajin, Kina. Samme produksjon skal på turné i Norge i 2015. Angelicas konsertopptredener inkluderer Peer Gynt med Göteborg Symfoniorkester, Beethovens Symfoni nr. 9 med Oslo Filharmoniske Orkester, Trondheim Symfoniorkester sin nyttårskonsert, Rossinis Petite Messe Solennelle, Johannespasjonen og en konsertforestilling av L'enfant et les sortileges for Den Norske Opera & Ballett.

Hun har mottatt to spesialpriser i 2009 ved Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse.

Nylige engasjementer inkluderer Flora i Royal Opera House Covent Garden og Richard Eyres’ produksjon av La traviata  med blant annet Placido Domingo i rollelisten, videre skal hun synge Cherubino i Figaros bryllup ved Den Norske Opera & Ballett og rolledebut som Octavian i Rosenkavaleren ved Opera Nordfjord.

John Lidal

John Lidal har sin utdannelse fra Musikkonservatoriet i Trondheim, Norges musikkhøgskole i Oslo, Guildhall School of Music & Drama, London og Manhattan School of Music, New York.Som pianist og kammermusiker har Lidal samarbeidet med en rekke prominente internasjonale kunstnere. Han har også coachet ledende roller for produksjoner ved The Metropolitan Opera, New York City Opera, San Francisco Opera, the Santa Fe Opera, Teatro alla Scala, ROH Covent Garden, Deutsche Oper Berlin og Opéra Bastille. Lidal har siden 2001 vært ved fakultet ved The Manhattan School of Music, New York og er kunstnerisk leder for LidalNorth International Opera Workshops i Oslo, Bergen og i Hellas. Lidal gir mesterklasser verden over, som f.eks. ved Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris, ved Staatsoper Unter den Linden, Berlin, og senest ved Manhattan School of Music, New York. Han er for tiden engasjert ved Den Norske Opera & Ballett i Oslo.

Med bred erfaring som akkompagnatør i USA og Europa fortsetter Lidal sitt samarbeid med flere ledende sangere fra verdens internasjonale operahus, blant annet fra the Metropolitan Opera, samt med den nye generasjonen av særlig begavede sangere i Norden, Tyskland og USA, både i innspillinger, radiosendinger og konserter.

Lidal skapte og leder i dag LidalNorth International Opera Workshop, som i 2015 feirer sitt 10-års jubileum. Se lidalnorth.com for detaljer.

Lidal coacher regelmessig sangere i London, Paris, New York og Berlin, i tillegg til i Oslo.

Program

LIEDER
• Med en vandlilje (Grieg)  
• Spillemænd (Grieg)  
• Møte (Grieg)  
• Vond dag (Grieg)  
• En svane (Grieg)  
• Med en vandlilje (Grieg)  
• Der Zwerg (Schubert)  
• Flickan kom i från sin älsklings möte (Sibelius) 

OPERA
Cara speme (Handel) 
Allez, laissez moi seul (Massenet)  
Seguidille (Bizet) 
Sein wir wiedergut (Strauss)  
Give him this orchid /flowers bring to every year (Britten)  
Meine Lippen (Lehar) 


Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  1. Balkong
 • Pris
  :
  100 NOK
 • /
  Ingen pause

september 2015

Ferdigspilt

oktober 2015

Ferdigspilt
Ferdigspilt

november 2015

Ferdigspilt
Ferdigspilt