27. juni–28. august

Sommer på Operaen 2015

Opplev Operaen i sommer!

Intro

Sommer på Operaen har blitt en populær tradisjon, og vi fortsetter suksessen. I tillegg til å nyte Operaen i herlig sommersol, kan du fra juni til august få med deg  en rekke konserter og forestillinger, omvisninger m.m. Både Hovedscenen, Scene 2, og foajeen og tas i bruk.

Blant høydepunktene kan nevnes Milonga - et nytt blikk på tango og Grusomhetens teater: Svanhild. I anledning 10-årsjubileet for LidalNorth International Opera Workshop byr først på Jubileumskonsert LidalNorth, i tillegg til John Lidals opera-workshoper Back to Broadway og Die Walküre. 

I år er det igjen Dronning Sonja internasjonale musikkkonkurranse, med både mesterklasse, semifinale og finale i Operaen.

Oslo Jazzfestival har som vanlig sin åpningskonsert i Operaen, denne gangen med Gregory Porter, og på konsert nr. to får vi møte Ole Paus og Ketil Bjørnstad.

I slutten av august fyller vi Hovedscenen med Barberen i Sevilla og Don Giovanni.

Vi viderefører selvfølgelig også publikumssuksessen Åpen dag lørdag 22. august, og dagen etter kan du få oppleve det spektakulære Red Bull Flugtag-showet!

Legg også turen innom Operabutikken, få omvisning på huset eller nyt våre serveringstilbud rett ved vannkanten!

Omvisninger

I løpet av en ca. 50 minutters rundtur får du et innblikk i noen av operahusets mange rom og hva som skjer bak scenen før teppet går opp. Kanskje tar vi en tur innom Hovedscenen, kostymeverkstedet eller malersalen, og forhåpentlig møter vi en sanger eller danser på vår vei. Du får også høre mer om arkitektur, sceneteknikk, opera og ballett formidlet av kunnskapsrike omvisere.

Ordinær pris er 100,- pr person. Diverse rabatter gjelder.

I sommer får alle som har omvisningsbillett 10 % rabatt på et måltid i Sanguine Brasserie. 

OMVISNINGSTIDER SOMMER 2015

Omvisninger på norsk 29. juni-2. august: 

 • Mandag–søndag kl. 12 og 13

3. august-30. august

 • Mandag–lørdag kl. 12
 • Søndag kl. 13

Omvisninger på engelsk 29. juni-2. august: 

 • Mandag-søndag kl. 11., 12. og 13

3. august-30-august:

 • Mandag-fredag kl. 11., 12. og 13
 • Lørdag kl. 13

Vi gjør oppmerksom på at omvisningen byr på til dels store avstander.

Kjøp omvisningsbilletter her

 • / Ingen pause
 • 1 forestilling /
Se forestillingsoversikt

LidalNorth Workshops

Denne sommeren presenterer LidalNorth International Opera Workshop to kontrasterende workshop-forestillinger: Wagners Die Walküre og Back to Broadway.

Back to Broadway (2. og 4. juli) er en delvis iscenesatt forestilling med høydepunkter fra musikkteater-repertoaret. Verdenskjente sanger, duetter og ensembler fremføres av deltakerne. Showet ledes fra klaveret av musikalspesialist Dan Gettinger, sammen med Nasjonaloperaens egen sopran Eli Kristin Hanssveen.

Die Walküre (3. og 5. juli) utgjør andre del av Wagners firedelte episke musikkdrama Nibelungenringen. Her møter vi noen av Ring-syklusens mest interessante rollefigurer i avgjørende øyeblikk i deres liv: Wotan, gudenes leder, hvis brudd på sine egne lover har satt gudenes herredømme i fare; hans tvillingavkom, Siegmund og Sieglinde, som skal redde gudene; og, fremfor alt, hans heroiske valkyriedatter Brünnhilde, som tar en skjebnesvanger avgjørelse som ryster hennes verden.

Workshopen ledes av instruktør og pianist John Lidal. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver.

 • 4 forestillinger / Scene 2
Se forestillingsoversikt

Balkongkonserter

De siste somrene har vi arrangert kammerkonserter på 1. balkong til kr 50,-, og publikum har visst å sette pris på tilbudet. Mellom 2. juli og 2. august (onsdag-søndag)  inviterer vi til totalt 22 konserter, der ulike artister, fra unge talenter til erfarne artister, fremfører musikk i kammerformat. Alle konsertene starter kl. 14.00.

Les mer om medvirkende og program, og

Kjøp konsertbilletter her

 • / Ingen pause
 • 24 forestillinger / Balkong
Se forestillingsoversikt

Grusomhetens teater: Svanhild

Ibsens komedie i prisbelønt ny oppsetning

Handlingen i Ibsens tidlige komedie Svanhild utspiller seg en lys sommerdag, foran en pastellfarget utsikt over Oslofjorden. På fru Halms landsted ved Drammensveien drikkes det punsj, det spilles krokket, det konverseres, fnises og kurtiseres. Men under den lette, borgerlige overflaten ligger både uro, frustrasjon og spenning.

 • 5 forestillinger / Prøvesalen
Se forestillingsoversikt

Jazz i Operaen

Tradisjonen tro vil flere av konsertene under Oslo Jazzfestival finne sted i Operaen. Først ut er Herbie Hancock søndag 9. august, og dagen etter får vi både høre Gregory Porter, og Ole Paus/Ketil Bjørnstad senere på kvelden.

 • 3 forestillinger / Hovedscenen
Se forestillingsoversikt

Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse

Med sangkunst på svært høyt nivå har Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse blitt en kjær tradisjon for konsertpublikum og TV-seere. Konkurransen har løftet mange talenter opp og frem på den internasjonale operahimmelen, og blitt et trekkplaster for stadig flere unge ambisiøse sangere. 

 • 3 forestillinger /
Se forestillingsoversikt

Ungdomssymfonikerne med Kraggerud

Oslo Kammermusikkfestival presenterer Ungdomssymfonikerne sammen med fiolinist Henning Kraggerud, i et vakkert og storslagent program med Sibelius' fiolinkonsert og Mahlers første symfoni.  

 • 1 forestilling / Hovedscenen
Se forestillingsoversikt

Åpen dag 22. august

Lurer du på hvordan det ser ut bak scenen?  Har du lyst til å prøve en flott hatt eller se kostymene våre på nært hold?  Eller kunne du kanskje tenke deg å delta i en åpen ballettklasse med en av våre ballettpedagoger?

Lørdag 22. august 2015 åpner vi nesten alle dørene i Operaen! Sammen med våre hovedsamarbeidspartnere Det Norske Veritas, DNB, OBOS, PwC, Statkraft og Volvo Car Norway inviterer vi for sjette gang til åpent hus.  

Du får møte med kunstnere i mange avdelinger, få en smakebit fra kommende sesong og møte våre kunstneriske ledere. Hele dagen er gratis og åpen for alle, og passer for hele familien. Vi ønsker at både nye og trofaste venner skal finne veien hit og lære noe nytt om Operaens kunstformer og arbeidet fra idé til forestilling. 

Foajeen åpner kl. 10, mens første omvisning starter kl. 10.30.

Velkommen til Åpen dag  i Operaen for hele familien!

Program

Scene 2

 • 11.00 – 11.40: Møte med Nasjonalballetten
 • 12.00 – 12.40 Møte med Nasjonalballetten
 • 13.15 – 13.30 Ballettskolen danser

Billetter deles ut i døren.

Foajeen

Kunstneriske innslag fra foajescenen. Program bekjentgjøres senere.

Studio A

 • 11.00 Møte med Nasjonalballetten
 • 12.00 Møte med Nasjonalballetten
 • 13.00 Møte med Nasjonalballetten

Oppmøte i foajeen 15 min før hvert møte

Studio C

 • 11.30 – 12.30 Åpen ballettklasse for barn
 • 13.45 – 14.45 Åpen ballettklasse for barn
 • 15.00 – 16.00 Åpen ballettklasse for barn

Studio D

 • 14.30 – 16.00 Åpen ballettklasse for voksne

Påmelding på www.operaen.no fra 12. august
Oppmøte i foajeen 15 min før klasse

Formidlingssentret

 • 10.15 Mini-Carmen
 • 11.15 Mini-Carmen

Påmelding på www.operaen.no fra 12. august
Oppmøte i foajeen 15 min før

 • 13.00 Møte med kunstnerisk ledelse

Omvisninger hele dagen. Oppmøte i foajeen.

 

Red Bull Flugtag

Søndag 23. august kl. 13.00! 

Red Bull Flugtag utfordrer heltemodige kvinner og menn til å designe, bygge og styre et hjemmelaget fly fra en 6 meter høy flyrampe, i håp om å sveve "over bakkar og berg ut mot havet", eller som det oftest går - styrte i vannet rett nedenfor rampen.

Flugtag, som betyr ”flyvende dag” på tysk, tøyer grensene for hva mennesket hittil har sett av menneskestyrte farkoster, men deltagerne trenger mer enn en god flyvelengde for å oppnå pallplassering. Lagene blir dømt ut fra tre kriterier: Flyvelengde, hvor kreativt flyet er konstruert og hvor bra show de steller i stand for hordene av folk som har møtt opp.

Kriteriene har inspirert deltagere til å konstruere alt fra flyvende tacos til Snoopy med vinger. Siden den første Red Bull Flugtag fant sted i Wien i Østerrike i 1991, har mer enn 100 Flugtag arrangementer gått av stabelen rundt om i hele verden, med publikumstall opp mot 300 000!

Arrangementet starter kl 13:00. Kom deg ned til Operaen før start og sikre deg en god plass på Operataket! Arrangementet er gratis.

Mer informasjon finner du på redbull.no/flugtag

Barberen i Sevilla

Gioacchino Rossinis klassiske, humoristiske opera Barberen i Sevilla er full av gjøglerier, intriger og sprudlende musikk. 

I sentrum står ungjenta Rosina, som grev Almaviva gjerne vil gifte seg med. Det vil også Rosinas verge, gamlingen dr. Bartolo, som har låst henne inne. Det er da den driftige barberen Figaro ordner opp.    

 • 3 forestillinger / Hovedscenen
Se forestillingsoversikt

Don Giovanni

Don Giovanni, eller Don Juan, er verdenshistoriens største forfører. Han skryter av å ha ligget med 2064 kvinner, rundt 1000 bare i Spania.  Mozarts Don Giovanni inneholder også elementer fra en annen berømt elsker, da tekstforfatteren, Lorenzo da Ponte, kjente selveste Casanova personlig. Sammen skapte Mozart og da Ponte et av operahistoriens største mesterverk: et drama spekket med kjærlighet, liv og død – og med den perfekte balansen mellom det morsomme og det alvorlige.

Les mer om forestillingen og medvirkende her.


 • 1 forestilling / Hovedscenen
Se forestillingsoversikt

Frank Sinatra 100 år

I år er det 100 år siden crooner-kongen Frank Sinatra ble født. Det feirer Det Norske Blåseensemble med en festforestilling - der publikum får oppleve en nostalgisk taften med en rekke høydepunkter fra Frank Sinatras innholdsrike musikkliv. 

 • / Ingen pause
 • 1 forestilling / Scene 2
Se forestillingsoversikt