11.–13. september

Ultima 2015: Ørets teater: Om naturen

En komponert konsert av Henrik Hellstenius 

Ferdigspilt

Intro

I Ørets teater: Om naturen møter vi tre sangere og to ulike instrumentale musikkensembler. Bak står komponist Henrik Hellstenius i samarbeid med instruktør og dramaturg Kai Johnsen og videokunstner Boya Bøckman. 

Klassiske verker av Franz Schubert møter nyere musikk av Henrik Hellstenius, Salvatore Sciarrino, den norske-franske kvartetten Dans les arbres, samt improvisasjoner. 

Prosjektet, som er en del av Ultima festivalen, er en videreføring av en serie på fire konserter Henrik Hellstenius gjorde som kurator/komponist under Festspillene i Bergen i 2011. Da som nå var ideen å skape noe som befinner seg mellom en konsert og en musikkdramatisk forestilling – å utforske den sterke kraften som ligger i møtet mellom det musikalske og det dramatiske språket. 

Naturens lyd

I Bergen i 2011 ble det lagt ekte gress inn i det erverdige gamle lokalet til Logen. På Scene 2 i Operaen blir det ikke lagt gress, men forestillingens grunnleggende idé er den samme: å bruke naturen som idémateriale til en komponert konsert med musikk, tekster og video. Naturen – den romantiske, den kjedelige, den uforutsigbare, den lille, den enorme, den farlige og den ubarmhjertige. Naturen er former, bevegelser og lyd. Vanvittig mye og ulik lyd. Naturens lyder endrer seg med døgnet og med årstidene. Eller kanskje snarere er det døgnet og årstidene som endrer naturens lyder – slik døgnet og årstidene endrer menneskenes lyder?  

En slik utforskning åpner for lydreiser og geografiske bevegelser, og for refleksjoner over menneskenes plasseringer i landskapenes ufattelige musikk. Dette er «musikk» som har mye til felles med den nye kunstmusikken av i dag, kompleks og rik. Forestillingen vil også ha musikk av sangere og musikere som improviserer seg tvers gjennom den rent «musikalske» musikken, og inn mot noe annet, hvor instrumentene og stemmene overskrider sine egne begrensinger og møter landskapenes og dyrenes lyder.

Om utøverne 

De tre unike sangerne Njål Sparbo, Silje Aker Johnsen og Stine Janvin Motland er mye mer enn vanlige sangere. Sparbo og Aker Johnsen har utviklet sterke bevegelsesspråk, og er som dansere å regne i tillegg til sangere. Janvin Motland er improvisasjonsutøver i tillegg til sin klassiske skolering, og arbeider med teater og performance som en del av sitt kunstneriske virke.    

På scenen står også to av landets ledende musikkensembler: Oslo Sinfonietta er et av Europas ledende ensembler for samtidsmusikk, og består av musikere som har spilt og samarbeidet med de største nålevende komponistene i verden. Dans les arbres er en kritikerrost kvartett av jazzmusikere bestående av tre norske og en fransk musiker, som turnerer verden rundt med musikk i skjæringspunktet mellom improvisasjon og komposisjon. 

Fra Thure Erik Lund: Om naturen. Essay

«Naturen. Av og til kan vi se naturen stå der, rett framfor oss. Vi tror det er en figur, et speilbilde eller et menneske. Men det er naturen. I egen person. Han står der, midt i gata, eller borte på bygdeveien, og glaner ut i lufta. Som så ofte før lar vi oss narre, og vi prøver å få øye på det han ser, for vi lar oss bestandig imponere og beta av naturen. Men vi ser ingenting. Og når vi vender blikket tilbake, er naturen forsvunnet, det er bare igjen en liten våt flekk etter ham. Litt flate til sinns stirrer vi på den våte flekken. Sola skinner. Nå kan vi ikke annet enn å bli stående der og bivåne hvordan den våte flekken tørker inn i solskinnet. Ja vel, tenker vi. Naturen, ja.»
Tiden Norsk Forlag, 2000 

 • Musikk Franz Schubert møter nyere musikk av Henrik Hellstenius, Salvatore Sciarrino og Dans les arbres
 • Dirigent Andrea Pestalozza
 • Instruktør og dramaturg Kai Johnsen
 • Videokunstner Boya Bøckman
 • Lysdesign Harald Lie
 • Medvirkende Njål Sparbo, Silje Aker Johnsen og Stine Janvin Motland, Oslo Sinfonietta, Dans Les Arbres

Trailer

Klassiske verk møter ny musikk
Trailer, Ørets teater

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  50 - 250 NOK
 • /
  Ingen pause

september 2015

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt