11. september

Goerne og Andsnes: Die Winterreise

Musikalsk reise mot mørkets hjerte

Ferdigspilt

Intro

Leif Ove Andsnes er dessverre blitt syk og kan derfor ikke gjennomføre søndagens annonserte konsert med Die Winterreise sammen med barytonsangeren Matthias Goerne. Dette er naturligvis sterkt beklagelig, da vi hadde sett frem til et  gjenhør med denne eminente duoen. 

Vi har likevel på kort varsel vært så heldige å få tak i en førsteklasses erstatter i pianisten Markus Hinterhäuser, som ved flere anledninger har fremført nettopp denne syklusen  sammen med Goerne.

Leif Ove Andsnes måtte nylig avlyse 2 konserter i Teatro Real i Buenos Aires, og er svært glad for at vi har fått inn en slik fremragende kapasitet til å erstatte ham. Han gleder seg til å komme tilbake hit til Operaen ved en senere anledning!

Winterreise

Franz Schubert skrev Winterreise høsten 1827, et år før han døde bare 31 år gammel. Sangsyklusen består av 24 sanger, med tekst av den tyske lyrikeren Wilhelm Müller. Her møter vi vandreren. Han er blitt sveket av sin kjæreste, og trekker seg unna menneskene og byen. Han virrer rundt i frosne fjellandskap, samtidig som han trenger stadig lengre inn i sin indre og fordreide verden.

Teksten er vandrerens tankestrøm, og er ofte farget av selvmedlidenhet og dyster innsikt. Han sammenligner følelseslivet sitt med naturens store bilder, og slår følge med Schuberts musikalske kommentarer. I en desperat vilje snakker han til seg selv, til hjertet sitt, til snøen, til tårene sine, den frosne elven, og til kråken. Så lenge han finner ord, er han ikke fortapt.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssentret en halvtime før konsertstart
 • Musikk Franz Schubert
 • Tekst Wilhelm Müller
 • Medvirkende Matthias Goerne /baryton, Leif Ove Andsnes/klaver

Biografier

Matthias Goerne

Barytonen Matthias Goerne kommer fra den tyske byen Weimar. Han studerte med Hans-Joachim Beyer i Leipzig og senere med Elisabeth Schwrzkopf og Dieter Fischer-Diskau.

Han blir regnet blant verdens mest etterspurte sangere, og gjester jevnlig de største festivaler og konsertsaler. Han har samarbeidet med ledende orkestre verden over, og noen av de største dirigenter og pianister er blant hans musikalske samarbeidspartnere.

Goerne har opptrådt på scener som Royal Opera House, Covent Garden i London, Teatro Real i Madrid, Paris-operaen, Wiener Staatsoper og Metropolitan i New York. Han har gjort roller som spenner fra Wagners Wolfram, Amfortas og Wotan til tittelrollen i Alban Bergs Wozzeck, Béla Bartóks Ridder Blåskjeggs borg og Paul Hindemiths Mathis der Maler.

Ved siden av en omfattende konsertvirksomhet, har Goerne også gjort en rekke innspillinger. Flere av disse har høstet prestisjetunge utmerkelser, som fire Grammy-nominasjoner, én ICMA-pris og den høythengende Diapason d'or arte. Nylig kom hans innspilling med utvalgte Schubert-sanger, sammen pianistene Christoph Eschenbach og Elisabeth Leonskaja, ut på plateselskapet Harmonia Mundi.

Mellom 2001 og 2005 underviste Goerne – som æresprofessor – ved Robert Schumann-akademiet i Düsseldorf. I 2001 ble han utnevnt som æresmedlem ved Royal Academy of Music i London.

Markus Hinterhäuser, klaver

Markus Hinterhäuser er født i Italia og studerte klaver ved Universität für Musik und darstellende Kunst i Wien og ved Mozarteum i Salzburg.

Han har holdt solokonserter, vært solist med orkester og spilt kammerkonserter ved store scener som Carnegie Hall i New York, Musikverein i Wien og ved La Scala i Milano, samt opptrådt ved festivaler som Festspillene i Salzburg, Schubertiade i Hohenems, Luzernefestivalen og Berlin-festivalen, for å nevne noen. Hinterhaüser har gjort seg bemerket som «liedpianist», og har samarbeidet mye med Brigitte Fassbaender og ikke minst Matthias Goerne. Goerne og Hinterhaüser har fremført Die Winterreise sammen ved en rekke anledninger, bl.a. Kentridgeversjonen» i Lincoln Center i New York.

Han har også gjort en rekke innspillinger for radio og TV, samt gitt ut innspillinger med verk av Schönberg, Berg, Webern og Cage. I senere år har han konsentrert seg om tolkninger av moderne verker av Luigi Nono, Karlheinz Stockhausen, Morton Feldman og György Ligeti. 

Hinterhäuser gjenopptar fra neste sesong sin tidligere stilling som kunstnerisk sjef for Festspillene i Salzburg.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 595 NOK
 • /
  Ingen pause

september 2016

Ferdigspilt