9.–10. juli

Hans og Grete

En Lidal North-workshop for utvalgte sangere

Ferdigspilt

Intro

Denne sommeren presenterer LidalNorth International Opera Workshop to forestillinger: Humperdincks Hans og Grete og Drama Queens and Kings, en forestilling sammensatt av arier og scener fra operaer hvor mytiske og historiske kongelige og aristokratiske skikkelser opptrer.

Humperdincks opera fra 1893 baserer seg på brødrene Grimms eventyr om de to fattige barna, som forviller seg ut i skogen, ender opp som fanger hos heksen men som ved hjelp av list slipper fri igjen og får befridd alle de andre barna, som er blitt forvandlet til kaker i pepperkakehuset. Den velkjente historien om Hans og Grete er full av sjarm, dramatikk og trolldom.

Operaen ble mottatt med begeistring ved uroppførelsen under Richard Strauss sin ledelse i 1893. I operaen forenes enkel tysk folkesang med raffinerte wagnerianske harmonier i en idyllisk-naiv eventyrstil. Det har blitt sagt om Humperdincks opera: "Det er den beste operaen Wagner IKKE skrev."

Workshopen ledes av instruktør og pianist John Lidal. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver.

Medvirkende annonseres fortløpende.

MUSIKK: Engelbert Humperdinck
LIBRETTO: Adelheid Wette etter eventyret i brødrene Grimms Kinder- und Hausmärchen.
MUSIKALSK LEDELSE: James Duddle
PIANIST: Noémi Utasi
REGI: Arild Helleland

Produsent/inspisient Beate Taranrød

Roller

 

 • Hänsel: Melanie Long, Amelie Aldner
 • Gretel: Lona Mohr Villadsen, Mathilde Salmi Marjavara
 • Gertrud, barnas mor: Megan Cullen, Itziar M. Galdos
 • Peter, barnas far: Emil Næshagen, John Green
 • Heksen: Siv Misund, Christina Marcenkus
 • Sandmannen/Ole Lukkøye: Jessica Ng, Faustine de Monès
 • Duggfeen: Maayan Goldenfeld, Noam Katz
 • Pepperkakebarn Jessica Ng, Faustine de Monès, Maayan Goldenfeld, Noam Katz

Handling

HANDLING

Akt 1:
I en liten hytte i skogkanten bor søskenparet Hans og Grete sammen med sine foreldre. Faren Peter lager feiekoster og familien er meget fattig. Hans og Grete er alene hjemme i hytta. Han binder børster og hun strikker. Sulten gnager i magene deres. Grete forteller broren at i dag skal de ha risengrynsgrøt til middag, og i pur glede over dette danser og synger de helt til de overraskes av moren som uventet kommer hjem. Hun blir sint og vil slå dem da hun oppdager at de danser og synger i stedet for å arbeide. Melkeskålen som de skulle lage risengrynsgrøt av faller i gulvet og i mangel av noe annet å spise sender hun barna ut i skogen for å plukke markjordbær. Selv faller hun gråtende over ovnen i fortvilelse over familiens håpløse situasjon.

Faren, børstebinderen Peter, kommer hjem. Han er litt beruset men samtidig stolt og glad fordi han har gjort en god handel på markedet. Kostesalget har gått bra i dag og nå kommer han hjem med god mat i kurven. Han spør etter barna, og da han får høre at de er sendt ut i skogen for å plukke bær til middag blir han sint. Han er redd for at de kan bli fanget av heksa og omgjort til pepperkakebarn. Foreldrene begir seg derfor straks ut i skogen for å lete etter Hans og Grete.

Akt 2:
Hans og Grete er ute i skogen. Mens Grete binder en blomsterkrans synger de en sang og i deres overstadige munterhet spiser de jordbærene med en gang i stedet for å tenke på at de skal bringe dem med seg hjem til middag. Mørket faller på og de blir søvnige. Men før de legger seg til hvile, ber de sin aftenbønn i form av en vakker duett Sandmannen strør sand i øynene deres, og etter at de har bedt aftenbønnen slumrer de inn. Himmelen åpner seg og en engleskare stiger ned for å våke over de to sovende barna.

Akt 3:
Søsknene Hans og Grete sover fortsatt. De er fremdeles i skogen. En duggfe vekker dem og de to små begynner straks å fortelle om den vakre drømmen de begge har hatt – en drøm om engler. Morgentåken letter. De ser seg om og der rett foran seg får de øye på et koselig lite hus. De går nærmere og oppdager snart at det er bygget av pepperkakedeig, pyntet med sukkertøy og søtsaker. Hans og Grete tar for seg av godteriene og ikke lenge etter kommer heksa slesk og innsmigrende ut av huset. Hans vil løpe sin vei, men heksa stanser ham med sin tryllestav. Deretter sperrer hun ham inne i en liten stall og gir Grete i oppdrag å fore ham godt. Heksa fyrer deretter opp i bakerovnen og i glede over sin siste fangst tar hun en liten flytur på kosteskaftet sitt mens hun priser livet i en munter sang. Da Grete får ordre om å se om ovnen er varm nok, gjør hun som om hun ikke forstår hva heksa mener. Heksa går derfor selv bort til ovnen, åpner den opp og Grete benytter da anledningen til å skubbe den stygge heksa inn i flammene og deretter smeller hun igjen ovnsdøra. Like etter eksploderer bakerovnen og samtidig blir alle kakebarna som var oppstilt som et gjerde rundt det lille huset levende igjen. Hans og Grete leder an i dansen sammen med de nylig befridde barna.

Foreldrene til Hans og Grete kommer. Gjensynsgleden er stor, og heksa, som nå er forvandlet til en kjempestor pepperkakekone, dras fram fra ovnens ruiner til alles elleville jubel. Faren takker himmelen for denne rettferdige straffen og eventyroperaen avsluttes med at alle synger i kor stykkets moral: «Når vi ikke kan holde ut vår sorg, sender Gud trøst.»

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 NOK
 • /
  Ingen pause

juli 2016

Ferdigspilt
Ferdigspilt