6. mars

Janine Jansen

Janine Jansen og Alexander Gavrylyuk i skjønn forening

Intro

Fiolinisten Janine Jansen holder konserter verden over, og er jevnlig å høre som solist med de største orkestrene. Nå spiller det nederlandske stjerneskuddet endelig i Operaen.

«Janine Jansen spiller Bach med en friskhet og spontanitet som er vanskelig å slå», skrev anmelderen i BBC Music Magazine, etter Jansens innspilling av Bachs fiolinkonserter. Men så omtales nå også 37-åringen som blant dagens aller største fiolinister – en sann stjerne som de store konserthusene og orkestrene kappes om å få booket.

Jevnlig opptrer hun sammen med Concertgebouw-orkestret, Berlinfilharmonikerne og New York-filharmonien, og samarbeider med dirigenter som Valery Gergiev, Zubin Mehta, Antonio Pappano og Mariss Jansons – for å nevne noen.

Sammen med den fremadstormende pianisten Alexander Gavrylyuk byr Jansen på fiolinperler av Poulenc, Brahms, Szymanowski og Prokofjev.

I tillegg til en omfattende solo-karriere, er Jansen også en hengiven kammermusiker. Hun har sin egen kammermusikkfestival i den nederlandske byen Utrecht, og har spilt sammen med blant andre Mischa Maisky, Maxim Vengerov og Leif Ove Andsnes.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssenteret kl. 17.30, ved Sigmund Jaang.

 

 

 

 

 

 • Medvirkende Janine Jansen, fiolin /Alexander Gavrylyuk, klaver

Program

Poulenc: Sonata for Violin and Piano, Op. 119

Brahms: Sonata for Violin and Piano No. 3 in D minor, op. 108

Pause

Szymanowski: Mythes “Trois Poemes”, Op. 30

Prokofiev: Sonata for Violin and Piano No. 2 in D major, Op. 94a

Biografier

Janine Jansen

Den nederlandske fiolinisten Janine Jansen er født i 1978 og startet å spille fiolin da hun var seks år gammel.
 
Hun debuterte ved Consertgebouw i Amsterdam i 1997, og ble i 2002 BBC New Generation Artist. Samme år hadde hun også sin London-debut sammen med Philharmonia Orchestra under Vladimir Ashkenazy. Etter at hun i 2005 åpnet BBC Proms i London med Mendelssohns fiolinkonsert, har Jansen markert seg sterkt internasjonalt. Hun har vært solist med noen av verdens fremste orkestre, som det kongelige Concertgebouw-orkestret, Berlinfilharmonikerne, London Symphony Orchestra og New York-filharmonien, for å nevne noen.
 
I tillegg til sine mange solistopptredener med orkester, er Jansen også en ivrig solo- og kammermusiker. Hun har grunnlagt sin egen kammermusikkfestival i Utrecht, Nederland, og siden 1998 har hun vært medlem av Spectrum Concerts Berlin, som er Berlinfilharmoniens egen kammermusikkserie. Blant musikere hun har samarbeidet med, finner vi navn som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Itamar Golan, Kathryn Stott, Julian Rachlin, Maxim Rysanov, Torleif Thedéen og Mischa Maisky.
 
Jansen har bak seg en rekke kritikerroste innspillinger, og spiller på en Stradivarius, ‘Baron Deurbroucq’, fra 1727.
 

Alexander Gavrylyuk

Alexander Gavrylyuk (f. 1984) startet sin pianoundervisning som syvåring, og ga sin første konsert allerede som niåring. Som ungdom vant han flere førstepriser, gullmedaljer og pris for beste utøver, som i Horowitz International Piano Competition, Hamamatsu International Piano Competition i Arthur Rubinstein International Piano Masters Competition.

Etter at Gavrylyuk debuterte med Royal Concertgebouw Orchestra i 2010, har han årlig vendt tilbake til Amsterdam for å spille med dem. Han er nå en svært ettertraktet utøver for både orkestre og dirigenter, som blant annet de filharmoniske orkestrene i New York, Los Angeles, Warsaw, Moscow, Israel og Rotterdam; as the Royal Scottish National, Bournemouth Symphony, Stuttgarter Philharmoniker, the Netherlands Philharmonic, San Antonio Symphony, Orchestra della Svizzera Italiana, Brussels Philharmonic, the Vancouver Symphony, og han har samarbeidet med dirigenter som Herbert Blomstedt, Vladimir Ashkenazy, Vladimir Jurowski, Alexander Lazarev, Sebastian Lang-Lessing, Vassily Petrenko, Yuri Simonov, Herbert Soudant, Osmo Vänska, Louis Langrée , Andrey Boreyko, Vladimir Spivakov, Neeme Järvi og Oleg Caetani.

Han har også holdt en rekke soloresitaler i flere europeiske land. Dessuten spiller han jevnlig i Asia, og vender jevnlig tilbake til Russland for å holde konserter der.

I 2009 gjorde han en lovprist innspilling av de samlede Prokofjev-konsertene, med Vladimir Ashkenazy og the Sydney Symphony. I tillegg har han også gjort en rekke innspillinger med verk av Rachmaninov, Scriabin,Prokofiev, og nå sist Mussorgsky.

Sesongen 2015/16 skal han spille blant annet med Valeriy Gergiev og the Rotterdam Philharmonic, Orchestre de la Suisse Romande, Cincinnati Symphony Orchestra, NHK Orchestra, Göteborg symfoniorkester og the Hallé Orchestra amongst others. Han skal også på turné med Janine Jansen i Europa.

Gavrylyuk støtter en rekke veldedige formål, som Opportunity Cambodia, som har bygget en internatskole for kombodsjanske barn.
Alexander Gavrylyuk er en Steinway-utøver.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

mars 2016

Ferdigspilt