1.–15. april

Lady Macbeth Fra Mtsensk

800 kilo fisk, bestialske menn og humoristisk musikk 

Intro

Sjostakovitsj’ Lady Macbeth fra Mtsensk hadde premiere ved Operaen høsten 2014, i regi av Ole Anders Tandberg. «Et av de råeste og mest suggererende opptrinn jeg noen gang har fått slengt imot sanseapparatet i en opera», skrev Morgenbladets anmelder. Da produksjonen ble vist på Deutsche Oper Berlin, brukte tyske medier ord som «triumf» og «sensasjon».  Våren 2016 er den kritikerroste forestillingen tilbake på Hovedscenen i Bjørvika. 

I møte med et brutalt og voldelig miljø blir hovedpersonen Katerina Izmajlova tvunget til å drepe. Hennes mål er å få leve i den kjærligheten hun så sårt lengter etter. Også Sjostakovitsj' musikk bidrar til å fremstille henne som en menneskelig morder vi får sympati med: 

– Dette er historien om en sterk kvinnes opprør i et mannsdominert helvete, som utspiller seg til fantastisk musikk, sier regissør Ole Anders Tandberg. 

I tillegg til å være lyrisk og melodisk, er Sjostakovitsj' musikk rå, direkte, humoristisk og krast satirisk.

Handlingen er satt til norskekysten, med 800 kilo fisk på scenen. 

– Jeg ville skape en verden som er nærmere oss, forklarer regissøren. – Og hvor i Norge er man like isolert og utsatt som på den russiske steppen? Jo, i et lite hus på en øde nabbe i et stort hav, omgitt av sleipe skrei. 

 • Gratis introduksjon en time før forestilling
 • Forestillingsprogrammene selges i foajeen, i billettluken, i butikken og i barene.
 • Originaltittel Ledi Makbet Mtsenskogo Uyezda
 • Musikk Dmitrij Sjostakovitsj
 • Libretto Alexander Preis og Dmitrij Sjostakovitsj
 • Musikalsk ledelse Alejo Perez
 • Regi Ole Anders Tandberg
 • Koreografi Jeanette Langert
 • Scenografi Erlend Birkeland
 • Kostymer Maria Geber
 • Lysdesign Ellen Ruge

Roller

Hovedroller

 • Boris Timofeevich Izmajlov

  Magne Fremmerlid
  Spiller følgende dager
  • 1. apr 2016
  • 5. apr 2016
  • 9. apr 2016
  • 15. apr 2016
 • Gammel tvangsarbeider

  Knut Skram
  Spiller følgende dager
  • 1. apr 2016
  • 5. apr 2016
  • 9. apr 2016
  • 15. apr 2016
 • Katerina Lvovna Izmajlova

  Svetlana Sozdateleva
  Spiller følgende dager
  • 1. apr 2016
  • 5. apr 2016
  • 9. apr 2016
  • 15. apr 2016
 • Sergej

  Alexey Kosarev
  Spiller følgende dager
  • 1. apr 2016
  • 5. apr 2016
  • 9. apr 2016
  • 15. apr 2016
 • Zinovij Borisovich Izmajlov, sønn

  Kjetil Støa
  Spiller følgende dager
  • 1. apr 2016
  • 5. apr 2016
  • 9. apr 2016
  • 15. apr 2016

Andre roller

Handling

1. akt

1. scene

Den unge Katerina klager over sitt kjedelig og ensomme liv som konen til en rik kjøpmann, Zinovij Izmajlov. Svigerfaren Boris klandrer henne for at paret fremdeles er barnløst.

Da de får nyheten om at en demning er røket og truer varene i et av Ismailovs lagerhus et stykke unna, sender Boris sønnen dit. Men først tvinger han Katerina til på ydmykende vis å ta avskjed med sin ektemann.

2. scene

Arbeiderne på gården til Ismailov plager kokka Aksinja med obskøne grovheter. Den nylig ansatte gårdskaren Sergej er spesielt ivrig. Først da Katerina dukker opp slipper arbeiderne taket i Aksinja. Sergej reagerer provoserende på Katerinas bebreidelser og utfordrer henne til brytekamp. Kampen blir avbrutt da Boris dukker opp og ber alle gå tilbake til arbeidet. 

3. scene

På soverommet lengter Katerina etter seksuell tilfredsstillelse. Sergej dukker opp, og de kaster seg over hverandre.

2. akt

4. scene

Boris lusker rundt utenfor Katerinas soverom. Han er forarget over at hans sønn ikke kan avle barn, og beslutter å trenge seg inn til Katerina. Dermed oppdager han forholdet til Sergej, pisker ham halvt til døde og sperrer ham inne i husets kjeller. For å befri elskeren forgifter Katerina svigerfaren med rottegift. Hun klarer raskt å avlede den tilkalte prestens mistanker.

5. scene

Sergej er bekymret over at Zinovij snart kommer tilbake, men Katerina lover å gjøre ham til sin ektemann. Sergej sovner. Boris’ gjenferd viser seg og forbanner Katerina. Zinovij vender hjem, bare for å bli myrdet av Sergej og Katerina. Nå kan de gifte seg.

3. akt

6. scene

På vei til vielsen plages Katerina av samvittighetsnag. Etter at hun og Sergej har dratt til kirken, dukker den ynkelige mannen opp. På leting etter alkohol bryter han seg inn i kjelleren og oppdager liket av Zinovij. Han løper sin vei for å melde fra.

7. scene

På politistasjonen blir en lærer forhørt og torturert. Men politikomissærern er først og fremst forarget over at han ikke er invitert i Katerinas bryllup. Da den ynkelige mannen kommer og melder fra om mordet, drar han straks av sted med folkene sine.

8. scene

Hos Izmajlov er bryllupsfeiringen i full gang. Katerina oppdager at kjellerlåsen er brutt opp, og vil flykte sammen med Sergej. Men for sent. Begge blir arrestert.

4. akt

9. scene

Sammen med andre dømte er Katerina og Sergej på vei til fangeleiren. Men mens Katerina fremdeles elsker Sergej betingelsesløst, har Sergej innledet et forhold til en annen kvinnelig fange, Sonetka. Katerina blir hånet av de andre straffangene og må innse at Sergej har sviktet henne. Da fangetransporten krysser en elv, kaster hun seg i dypet og river Sonetka med seg.

Film og foredrag

Premieresamtale: Lady Macbeth fra Mtsensk
Introduksjon Lady Macbeth, ved Kjersti Kongssund

Intervju med regissøren

Grusomhetens komponist

Av Siri Lindstad

Sjostakovitsj skrev sin egen angst inn i historien om Katerinas tragedie. Katerina dreper. Hvorfor gjør hun det?

Fordi hun ikke har andre muligheter til å gjøre revolt i det samfunnet hun lever i, tror Ole Anders Tandberg. Han er regissøren som nå setter opp operaen Lady Macbeth fra Mtsensk, skapt av Dmitrij Sjostakovitsj.

–  Han var grusomhetens komponist, sier Tandberg om Sjostakovitsj. Og grusom er historien om Katerina –  tragisk, vond, nifs, men også med glimt av skjønnhet, kjærlighet og latter.

–  Han kalte det selv en tragisk satire, og i det ligger det en motsetning. For kan man egentlig skrive begge deler inn i en opera?

På kant med Stalin

Sjostakovitsj gjorde det, og han lyktes så godt at selveste partileder Stalin reiste seg og gikk halvveis ut i forestillingen 26. januar 1936. Da hadde stykket vært hyllet som den nye sovjetiske operaen siden den bejublete premiere i 1934. Men Stalin likte ikke det han så, og snart stod det å lese den ene negative kritikken etter den andre mot både stykket og komponisten i pressen.

–  Stalin forstod ikke hvorfor Sjostakovitsj ikke bare kunne skrive musikk om den kommunistiske lykken, hvorfor han skrev om det tragiske i tilværelsen, om døden, sier Tandberg.

–  Jeg tror Stalin var livredd for den russiske avantgardismen som han kvelte med påbud om sosialistisk realisme i kunsten. Han må ha fryktet den anarkistiske frihetsjubel som følger i kjølvannet av et absurdistisk livssyn der alt i bunn og grunn er meningsløst. Stalins eneste måte å holde det hele sammen på, var ved å inngyte i det russiske folket at alt er meningsfylt. Tsarens Gud ble erstattet med sosialistisk patriotisme, der meningen med livet ble å finne i byggingen av den kommunistiske staten.

Men snart var det redsel som utgjorde kittet i Sovjetsamveldet – redselen for hva staten og partiet kunne gjøre mot deg, om de mente at du ikke gjorde det rette.

–  Lady Macbeth fra Mtsensk skal ikke nødvendigvis tolkes som et bilde på det russiske samfunnet på 1930-tallet. Men det er skapt i en atmosfære der terrorens overgrep mot mennesker hele tiden fant sted. Sjostakovitsj var redd hele livet for at det plutselig skulle være hans dør det hemmelige politiet banket på.  Denne redselen skriver han inn i musikken. Han komponerte med hjertet på vrangen.

Tilværelsens uutholdelige kjedsomhet

Det er mange spor som fører fram mot fortellingen om Katerina Lvovna Ismajlova. Det første er William Shakespeares skuespill Macbeth. Lady Macbeth driver sin mann til kongemord, og går snart under i skyldfølelsen for sin delaktighet i forbrytelsen. Hun ser blod på sine egne hender.

Det andre og mest åpenbare sporet er den russiske forfatteren Nikolai Leskovs novelle Lady Macbeth fra Mtsensk. Den kom ut i 1865 og forteller om en skruppelløs, utro kvinne som tar livet av sin svigerfar, sin mann og en ung gutt for å være med sin elsker. Det er denne novellen som danner grunnlaget for operaens libretto, men med en langt mer nyansert skildring av Katerinas handlinger.

Men Ole Anders Tandberg trekker også noen andre linjer inn til Sjostakovitsj’ stykke, først og fremst fra Tsjekhovs forfatterskap.

–  Når historien i stykket begynner, befinner Katerina seg i en tilstand av fryktelig kjedsomhet. Jeg kan ikke tenke meg noe mer russisk enn det. De gjør jo ikke annet enn å kjede seg! Tenk bare på Anton Tsjekhovs litterære figurer. Alt er bare så kjeeeeeedeeeeeelig, der de sitter ute på landet og har ingen ting å ta seg til. Alt som videre skjer av handling, springer ut av denne kjedsomheten. Den blir et uttrykk for både mistrivselen, men også meningsløsheten i livet.

Denne kjedsommelige, trøstesløse og evigvarende tilværelsen får i Sjostakovitsj’ opera sitt musikalske uttrykk blant annet i en passacaglia i andre akten. Passacaglia er opprinnelig et spansk begrep fra 1600-tallet, for et mellomspill som ble brukt når musikerne skulle gå fra en låt til en annen under framførelsen av danser eller sanger.

–  Passacagliaen er musikk uten begynnelse eller slutt, og egentlig også uten noen særlig utvikling: et tema, en ostinato, som gjentas i det uendelige, akkurat som livet, akkurat som evigheten. Og det er denne fryktelige, endeløse, kjedsommelige evigheten Katerina lever i. Den er en truende kjedsommelighet, fordi den bidrar til å gjøre menneskene rundt henne – og kanskje også henne selv –  til monstre. 

–  Hun er en fremmed fugl, fengslet i et mannssjåvinistisk og isolert samfunn. Det er nok til at hun blir sett på som provoserende og seksuelt lokkende. Men det er først når Sergej dukker opp, og Katerinas seksuelle lengsel forener seg med drømmen om frigjørelse fra dette kjedsommelighetens tyranni, at helvetet bryter løs. Mordet blir hengende ved henne som hos Shakespeares Lady Macbeth, og hun vet hun at hun aldri får vasket blodet av hendene.

Langt ute på en øy

Sjostakovitsj la handlingen til et isolert gods langt, langt ute på de russiske steppene.

I Tandbergs versjon skal vi derimot ut på en forblåst øy. Uttrykket er, som nesten alltid i Tandbergs produksjoner, utviklet i samarbeid med scenograf Erlend Birkeland, kostymedesigner Maria Geber og lysdesigner Ellen Ruge. 

–  Uansett hva vi gjør, spør vi oss: Hvordan kan vi forankre dette lokalt? Hvor tangerer denne historien våre liv, ikke nødvendigvis i dokumentarisk forstand, men når det gjelder livsopplevelse?

Det var Erlend Birkelands idé, det å legge historien til et fiskevær, langt til havs. Kanskje tanken får deg til å kjenne smaken av sjøsalt i munnen, eller føle den friske havsblåsten over kinnene.

Snart synges du likevel inn i en tilværelse med blodsmak i munnen og seigt gørr rundt gummistøvlene. For i fiskeværet er det verken friskt eller frydefullt ramsalt, men rått, vått og vemmelig.

–  Det er jo noe veldig slimete med fisk, og egentlig også noe like slimete med sex, sier Tandberg  i et forsøk på å forklare hvorfor. Hvorfor all denne fisken som det gjøres unevnelige ting med?

For fisk er en framtredende rekvisita, og da snakker vi om fisk i tjuefemkilosklassen, like massive som de melsekkene som arbeiderne på det russiske godset måtte bære. Sjostakovitsj skrev de tunge stegene deres inn i musikken.

–  Han komponerte slik Ibsen diktet, veldig naturalistisk man kan gå på oppdagelsesferd i den menneskelige psyken i verkene hans. Det er ikke som hos Mozart, der noen først synger en sang, for så å synge den samme sangen en gang til med litt varierende fortegn. Her er musikken bare handling og framdrift.

Et stadig større skolekorps dukker med jevne mellomrom opp på scenen.

–  Denne brassmusikken spiller opp hver gang noen har sex eller er i ferd med å dø. Det er ikke noe jeg har funnet på –  regien er skrevet inn i notene av Sjostakovitsj selv. Jeg bare registrerer denne freudianske koblingen mellom sex og død og krydrer den med minnet om min egen skolekorpstid.

For første gang i Norge

Oppsetningen i Bjørvika er en samproduksjon med Deutsche Oper Berlin, og har premiere i Tyskland i januar 2015. Her hjemme må publikum nå kjenne sin besøkelsestid nå, mener Tandberg.

–  Det er et utrolig privilegium å endelig å få oppleve den usensurerte historien om Katerina Izmajlova, sunget på originalspråket til Sjostakovitsj' fantastiske musikk. Den ble skapt i en epoke som var uhyre viktig, også for oss og vår tid. Kunsten kan fortolke våre liv og vår eksistens og vår tilværelse på en mer heldekkende måte enn hva både vitenskapen og politikken kan.  Den legendariske svenske regissøren Alf Sjöberg formulerte det slik: «Teatret skal ikke speile virkeligheten. Teatret skal protestere mot virkeligheten.»

 


Om Sjostakovitsj

Dmitrij Sjostakovitsj ble født i St. Petersburg i 1906, mens tsarregimet fortsatt regjerte, og var bare 11 år da Stalin kom til makten. Hans far var sanger og hans mor var pianist, så han var omgitt av musikk fra tidlig barndom. Foreldrene sørget for at han fikk god og systematisk musikkundervisning. Han studerte komposisjon og klaver ved St. Petersburg Musikkonservatorium fra 1919, og underviste samme sted fra 1937.

Sjostakovitsj ble en så god pianist at han fikk æresdiplom i Chopin-konkurransen i Warszawa i 1920. Men større internasjonal oppmerksomhet fikk han som komponist, da hans 1. symfoni, en genistrek han skrev som 19-åring, ble kjent utenfor landets grenser. Det var svært krevende å være kunstner under bolsjevikene og Stalin. Lenin sa at kunst og musikk må tjene folket, og staten kontrollerte kunstens ideologiske innhold med jernhånd, spesielt på 1930-tallet. Stalin brukte kunsten som middel til å bygge den sovjetiske sosialismen. Mange ble «skap-stalinister» og tilpasset seg, og det oppstod et mangfold av komposisjoner som hadde direkte forbindelse til den politiske idealismen. Sjostakovitsj' symfoni nr. 2 er en hyllest til oktoberrevolusjonen, som ledet til tsarens fall, og hans 3. symfoni ble kalt 1. mai-symfonien. Hans 11. symfoni fikk undertittelen «Året 1905», og henspeiler seg på den russiske revolusjonen, som startet 9. januar 1905. Den er Sjostakovitsj' mest Mussorgskij-inspirerte verk, og høstet stor suksess da den hadde premiere i 1957.

 I perioder ble Sjostakovitsj ansett som en stor stolthet for Sovjet. Han ble tildelt to Stalin-priser, og han ble også valgt til å representere Sovjetunionen på et par internasjonale kongresser. Men det å skrive musikk som omhandlet politiske begivenheter, var ikke alltid nok til å holde seg inne med myndighetene. Musikken måtte ikke være for moderne.

Snart snudde stemningen, og Sjostakovitsj fikk gjennomgå i pressen: I en artikkel om ham i Pravda, med overskriften «Kaos i stedet for musikk», ble hans opera Lady Macbeth fra Mtsensk betegnet som dekadent og pro-vestlig, og ble beskyldt for å ha et musikkspråk som var for moderne – og følgelig udemokratisk. Man trodde Stalin og hans menn stod bak denne artikkelen, da det er kjent at han så denne forestillingen i 1936. Operaen ble bannlyst i Sovjet, og Sjostakovitsj skrev den derfor om, ga og den nytt navn, Katerina Izmailova (opus 114), som hadde premiere i 1962. Den sensurerte originalversjonen av Lady Macbeth fra Mtsensk ble gjenoppdaget på 1980-tallet og er nå den versjonen som oftest blir fremført av de to, og har blitt standard opera-repertoar på mange operascener.

 Dmitrij Sjostakovitsj' forbilder var landsmannen Modest Mussorgskij og østerrikeren Gustav Mahler, som begge har inspirert hans tonespråk, som hos Sjostakovitsj utviklet seg i en modernistisk retning. Hans musikk har appell til et stort publikum, spesielt hans senere verker, og han er blitt stående som den mest markante komponisten i sitt hjemland etter 2. verdenskrig.  Sjostakovitsj har en stor produksjon bak seg: 15 symfonier, kammermusikk, vokalverker, balletter, operaer og flere større orkesterverker. De siste årene av sitt liv strevde han med flere alvorlige sykdommer og døde i 1975, trolig av lungekreft. Han fikk en formell statsbegravelse og ble gravlagt i Moskva, byen som var hans hjemby etter 2. verdenskrig. 

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 645 NOK
 • /
  1 pause

april 2016

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt