7. mai–10. juni

Nasjonalballetten UNG

Ti fremadstormende dansere i fire spennende balletter

Intro

Det blir ung friskhet kombinert med rå dans når Nasjonalballetten UNG gir seg i kast med fire uttrykksfulle balletter. Bli med på en innholdsrik reise som spenner fra et verk signert verdens største nålevende koreograf, til tre splitter nye balletter laget spesielt for kompaniet.

 

Departures

«En fullendt danser og koreograf, i full fart mot en lys fremtid». Slik beskriver anmelderen i Dance Adventage amerikanske Garrett Smith. Med sitt humoristiske og musikalske uttrykk har Smith skapt verker for Houston Ballet I og II, Ballet West, Milwaukee Ballet og Nasjonalballetten, og koreografiene hans har blitt vist på scener i New York, Ungarn, Kina, Canada og Estland. Etter at Smith kom til Nasjonalballetten i 2012, har han som danser jobbet nært med koreografer som Jirí Kylián, Nacho Duato og Liam Scarlett. 
Departures – som danses til musikk av John Adams – er skapt spesielt for Nasjonalballetten UNG, og tar for seg vår reise gjennom livet.

We Are Special  

Hege Haagenrud arbeider i grenseland mellom dans og teater, og har laget et titalls forestillinger. Også denne gangen bruker hun tekst som fundament for et nyskapt verk. I We Are Special  lar hun seg inspirere av Marina Keegans novelle Song for the special. Novellen handler om hvordan hver generasjon unge anser seg å være annerledes enn tidligere og kommende generasjoner, og at akkurat deres tid er noe helt genuint. Dansernes bevegelsesspråk tar utgangspunkt i lyd hentet fra youtube-videoer, hvor to unge mennesker blottstiller seg på svært ulike måter. Musikk: Ryoji Ikeda, Zero degrees.

Evening Songs

«Om det finnes en mesternes mester, så er det Jiří Kylián», sier ballettsjef Ingrid Lorentzen om koreografen som i tiår etter tiår har fornyet dansen. Kylián-repertoaret er en del av Nasjonalballettens signatur, og en del av Nasjonalballetten UNGs spesialisering. Det første verket kompaniet gir seg i kast med, er Evening Songs – en ballett som med sine ulike lag av bevegelser, danset til musikk av Dvořák, frembringer en tidløs klar- og friskhet .

Picture Perfect

Både som koreograf og som solist i Nasjonalballetten, har Kaloyan Boyadjiev markert seg sterkt. Han sto for koreografien i Onkel Vanja på Nationaltheatret i Liv Ullmans regi, mens han for Nasjonalballetten har skapt ballettene Lost in Time, Frozen Silence, Fade in Black, Open for Discussion og Roundabout. Boyadjievs bruker et organisk språk, og det er alltid en bakenforliggende handling, selv om dansen er abstrakt. «…den åpner alle sanser for budskapet som var det intravenøs næring», skrev anmelderen i svenske Danstidningen om hans Frozen Silence i 2010. 
Boyadjiev er også leder for Nasjonalballetten UNG, og hans nye ballett Picture Perfect er sentrert rundt tiden vi lever i – et moderne samfunn der målet om å være perfekt står sterkere enn noen gang.

Nasjonalballetten UNG

Nasjonalballetten UNG ble lansert våren 2015 og består av ti norske og utenlandske talenter mellom 17 og 23 år. Kompaniet er en flerårig satsning på unge dansere – muliggjort av Talent Norge AS, Statkraft, Sparebankstiftelsen DNB og Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse – med målsetning om å samle noen av de beste unge danserne i Norge og i verden under Operaens tak.

Nasjonalballetten UNG, foto: Erik Berg

Danserne, som er i alderen 17-23 år, byr med dette på sin første forestilling som kompani. Ballettsjef Ingrid Lorentzen ønsket å samle noen av de største dansetalentene under Operaens tak, og dette er første sjanse for publikum til å oppleve dem sammen på scenen. Med tre nyskapte balletter signert Garrett Smith, Hege Haagenrud og Kaloyan Boyadjiev, og den stemningsfulle Evening Songs av koreografilegenden Jiří Kylián, blir forestillingen en kveld fylt med inntrykk og stor variasjon. Nasjonalballetten UNGs første turné er realisert i samarbeid med Norsk Tipping og det er første mulighet for publikum i Haugesund, Stavanger og Larvik til å oppleve dem sammen på scenen.

 

 

Trailer

Nasjonalballetten UNG

Anmeldelse/presse

Danserne er vinnerne!

7. mai 2016
VGs anmeldelse av Nasjonalballetten UNG. Terningkast fem!
Les mer

Ungdom i farta

9. mai 2016
Vårt lands anmeldelse av Nasjonalballetten UNG
Les mer

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 300 NOK
 • /
  1 pause

mai 2016

Ferdigspilt

juni 2016

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt