17. april

Norsk Barokkorkester - Krauss / Boccherini /Haydn

Norsk Barokkorkester på Scene 2

Intro

Denne sesongen byr Norsk Barokkorkester på konsertserien Unge klassikere. Her retter orkestret søkelyset mot de fremste komponistene i overgangsperioden mellom barokk og klassisisme tidlig på 1700-tallet. Det var i denne perioden de tydelige trekkene i de klassiske komposisjonene utviklet seg, orkestrene ble større og fikk standardisert besetning. Det offentlige konsertlivet fikk stadig større utbredelse, det var ikke lenger bare operaen som var offentlig – noe som stilte nye og spennende krav til komponister og musikere.

Haydn, Kraus og Boccherini

For første gang har du mulighet til å høre Haydns mesterverk Sinfonia Concertante fremført på tidsriktige instrumenter med Norsk Barokkorkester. Solist og konsertmester på denne konserten er den fantastiske fiolinisten Daniel Sepec, som er en av verdens ledende fiolinister innen det klassiske repertoaret. Han er en av få som har utmerket seg på både moderne og historisk fiolin, og er også leder av Deutsche Kammerphilharmonie.

Vi har med oss et solid solistlag på denne konserten på Scene 2: vår kunstneriske leder Kristin von der Goltz på cello, Anna Starr på obo og Trond Olaf Larsen på fagott.

Haydns Sinfonia Concertante er som navnet sier både en orkestersymfoni og samtidig en konsert for fire soloinstrumenter og orkester. Verket viser hvor dyktig Haydn var til å skrive for forskjellige instrumenter, og inneholder en forrykende og vakker dialog mellom de fire soloinstrumentene og orkesteret. Det ble skrevet på bestilling under Haydns reise til London i 1792 og ble en stor suksess.

Men før dette kan du nyte den svensk-tyske komponisten Joseph Martin Kraus’ ouverture til operaen Proserpin, som under denne konserten blir å høre for første gang i Norge. Kraus levde samtidig med Mozart og virket i Stockholm.

Derfra drar vi rett til Madrid og til italieneren Luigi Boccherini, som hadde opplevd Christoph Willibald Glucks operaer som orkestermusiker ved Burgteater i Wien. Den forrykende finalesatsen i hans symfoni nr. 6 «Djevelens hus» er en parafrase over Glucks opera Don Juan ou Le Festin de Pierre fra 1761. Men istedenfor Glucks utdøende sluttakkord ender Boccherini symfonien i fortissimo.

Etter dette musikalske infernoet får du Boccherinis «Musica notturna delle strade di Madrid» eller «nattmusikk fra Madrids gater» - egentlig en av den italienske komponistens mange strykekvintetter, men her fremført i orkesterversjon. 

Om Norsk Barokkorkester

Norsk Barokkorkester ble etablert i 1988, som et av de frittstående tidligmusikk-ensembler i Europa. Orkestret driver konsertvirksomhet på høyt nivå, og går i bresjen for tidligmusikk med historiske instrumenter. Orkestret har gjestet en rekke prestisjetunge europeiske konserthus og festivaler, og har her hjemme gjort seg bemerket ved bl.a. Festspillene i Bergen, Olavsfestdagene og ved Oslo Kammermusikkfestival.

 • Medvirkende Norsk Barokkorkester

Program

Joseph Martin Kraus
Ouverture "Proserpin"  

Luigi Boccherini
Symfoni nr. 6, "La casa del diavolo" 
La musica notturna delle strade di Madrid

Pause

Joseph Haydn
Symfonia Concertante HOB. 1/ 105 

Kunstnerisk leder: Daniel Sepec

Biografi Daniel Sepec

Daniel Sepec ble født i Frankfurt am Main i 1965, og studerte fiolin med Dieter Vorholz i Frankfurt og Gerhard Schulz i Wien. Siden 1993 har han vært leder av Deutsche Kammerphilharmonie Bremen hvor han også regelmessig opptrer dom solist under dirigenter som Daniel Harding, Thomas Hengelbrock, Franz Brüggen og Trevor Pinnock.

Daniel er likevel for mange spesielt kjent som fortolker og solist i barokkmusikk, klassisk musikk og tidlig romantikk. En stadig større del av tiden brukes til å spille historiske fioliner hvor han opptrer som solist med Balthasar Neumann Ensemble, Academy of Ancient music, Wiener Akademie og mange andre. Hans innspillinger av Bibers Rosenkranssonater, Schumanns fiolinsonater og Beethovens stryketrioer med Andreas Staier og Jean-Guihen Quevras, har blitt lovprist i den internasjonale musikkpressen og fremstår som milepæler i moderne fortolkningshistorie.

Han er også førstefiolinist i strykekvartetten Arcanto Quartet.

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 250 NOK
 • /
  1 pause

april 2016

Ferdigspilt