30. september

Operaorkestret: Ligeti/Rakhmaninov/Schumann

Operaorkestret spiller hovedrollen

Ferdigspilt

Intro

Årets første konsert med Operaorkestret på Hovedscenen starter med fylde og snertne folkemusikk-inspirerte toner i György Ligetis Concert Românesc. Det fire-satsige stykket hører til et av Ligetis tidlige verker – skrevet i 1951, en tid da han var inspirert av komponister som Bartók og Kodály. I 1949, da Ligeti var 26 år gammel, lærte han å transkribere folkesanger fra voksruller ved folklore-instituttet i Bucharest. Komponisten sa senere at disse melodiene ble værende i minnet hans, og at de ledet frem til hans Concert Românesc i 1951. Verket ble regnet som radikalt da det kom ut, og ble samme år forbudt av kommunistene i Ungarn.

Operaorkestret fortsetter konserten med et verk som går rett i hjertet av det romantiske repertoaret: Rakhmaninovs Rapsodi over et tema av Paganini for klaver og orkester. Med sin sterke nostalgi og store krav til virtuositet er verket en kjær skatt for mange musikere. Solist er rumenske Alexandra Dariescu, en av vår tids mest fremstående, unge pianister.

Rakhmaninov skrev sin Rapsodi over et tema av Paganini om lag 80 år etter at Robert Schumann hadde lagt siste hånd på sin 3. symfoni. Her er både lys, mørke og svulmende følelser, og instrumentene får gjøre akkurat det de fleste av dem er bygget for.

Symfonien har fått tilnavnet «Rhinsymfonien». Schumann skrev den under et opphold i Düsseldorf i 1850, og sa selv at den kjente elvens historie og kraft svevde rundt i hodet hans mens symfonien ble til.

Når musikerne i Operaorkestret nå gir seg i kast med disse mesterverkene, er det under kyndig ledelse av den tyske, fremadstormende dirigenten Clemens Schuldt.

Schuldt er fra sesongen 16/17 sjefdirigent for München Kammerorkester. Han blir regnet for å være blant de mest spennende unge dirigenter fra Tyskland, og har dirigert orkestrer som Philharmonia Orchestra, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen og BBC National Orchestra of Wales.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssenteret en halvtime før konsertstart

Operaorkestret på Hovedscenen

Operaens orkester er bærebjelken i vår virksomhet. Uten musikk, ingen opera – og ingen dans. Orkestrets egen konsertserie er blitt en stor suksess og et viktig innslag i Oslos musikkliv. Når musikerne løftes opp av graven, opp på scenen og blir kveldens hovedaktør og eneste blikkfang, får de utfolde seg på en annen måte enn i ballett- og operaproduksjonene. Vårt operahus har dessuten vist seg som et fantastisk konsertlokale med en akustikk i verdensklasse.

Denne sesongen gleder vi oss spesielt til samarbeidet med vår nye musikksjef, Karl-Heinz Steffens. I løpet av to konserter dirigerer han orkestret på Hovedscenen – i verker som spenner fra Mozart til Sibelius og Grieg.

 • Dirigent Clemens Schuldt
 • Klaver Alexandra Dariescu
 • Medvirkende Operaorkestret

Program

György Ligeti:
Concert românesc  

Sergej Rakhmaninov:
Rapsodi over et tema av Paganini, op.43

Robert Schumann:
Symfoni nr. 3 i Ess-dur, op.97 

Biografier

Clemens Schuldt

Clemens Schuldt er født i den tyske byen Bremen, og studerte fiolin ved Robert Schumann-høyskolen i Düsseldorf. Han studerte senere direksjon med Rüdiger Bohn i Düsseldorf, Mark Stringer i Wien og Nicolás Pasquet i Weimar.

Som dirigent gikk Schuldt i 2010 til topps i Donatella Flick-konkurransen i London, og han blir regnet for en de mest spennende unge dirigenter fra Tyskland. I tillegg til å ha vært assisterende dirigent for London Symphony Orchestra har han dirigert Philharmonia Orchestra, BBC National Orchestra of Wales, Deutsche Symphonie-Orchester Berlin, BBC Symphony Orchestra, Radio-Sinfonieorchester Stuttgart, Bamberger Symphoniker, Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Helsingborg Symfoniorkester og Orchestre National de Bordeaux – for å nevne noen. Han har også samarbeidet med musikere som Kit Armstrong, Ingrid Fliter, Daniil Trifonov, Francois Leleux, Xavier de Maistre, Steven Isserlis og Nils Mönkemeyer. Fra sesongen 2016/2017 er han sjefsdirigent for München Kammerorekster.

Opera har også blitt mer sentralt på Schuldts repertoar. I 2015/2016 var han gjestedirigent ved Staatstheater Mainz, der han dirigerte en nyproduksjon av Gounods Faust, Verdis Rigoletto og Wagners Den flyvende hollender. Han har også dirigert Offenbachs Hoffmanns eventyr ved Theatre Osnabrück og Dvořáks Rusalka ved Theater Gelsenkirchen.

Alexandra Dariescu

Alexandra Dariescu vokste opp i byen Iasi i Romania. Hun viste tidlig interesse for musikk, og startet å spille klaver som sju-åring. Få år senere vant hun sin første av en lang rekke klaverkonkurranser, og da hun var 16, fikk hun et fireårig stipend for studier i England. Hun debuterte i Carnegie Hall i 2011 og i Royal Albert Hall med Royal Philharmonic Orchestra i 2013. Senere har hun spilt konsert i Concertgebouw i Amsterdam, og opptrådt som solist med Royal Liverpool Philharmonic under Vasily Petrenko, BBC Symphony Orchestra under Jiri Belohlavek og BBC National Orchestra of Wales under Grant Llewellyn.

Som solist har hun også spilt med Anhaltische Philharmonie i Tyskland, Szczecin Filharmoniske Orkester i Polen, Royal Northern Sinfonia og Bournemouth Symphony Orchestra i England, samt orkestre i både Romania og Litauen.

Les mer på Dariescus hjemmeside: http://alexandradariescu.com/

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

september 2016

Ferdigspilt