22. oktober

Operaorkestret: Sibelius/Grieg

Musikksjef Karl-Heinz Steffens 
inntar dirigentpodiet!

Ferdigspilt

Intro

«Det er en lang prosess å bli godt kjent med et nytt orkester, men noen ganger vet du med en gang at hit kommer du gjerne tilbake. Da jeg var her i fjor og dirigerte Mahlers 7., hadde jeg en god følelse fra første øyeblikk», sier vår nye musikksjef Karl-Heinz Steffens. Når han igjen inntar podiet sammen med Operaorkestret – for første gang som musikksjef – er det med Sibelius' fargerike 2. symfoni og Griegs lystige Norske danser og utvalgte sanger på programmet.

Jean Sibelius starter arbeidet med sin 2. symfoni vinteren 1901. Han var da på reise i Italia og hadde nettopp hatt stor suksess med verket Finlandia. Symfonien ble ferdigstilt året etter, og komponisten beskrev den selv som «sjelens skriftemål». Fra den suggerende åpningen i 1. satsen drar den lytteren med inn i dypet av de finske skogene, med sin blanding av lyse og mørke farger. Patriotismen blir meislet ut i et større format enn i Finlandia, og komponisten evner å gå inn i et åpnere, men samtidig mørkere landskap.

Våre solister Espen Langvik og Vigdis Unsgård synger Griegs sanger.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssenteret en halvtime før konsertstart

Operaorkestret på Hovedscenen

Operaens orkester er bærebjelken i vår virksomhet. Uten musikk, ingen opera – og ingen dans. Orkestrets egen konsertserie er blitt en stor suksess og et viktig innslag i Oslos musikkliv. Når musikerne løftes opp av graven, opp på scenen og blir kveldens hovedaktør og eneste blikkfang, får de utfolde seg på en annen måte enn i ballett- og operaproduksjonene. Vårt operahus har dessuten vist seg som et fantastisk konsertlokale med en akustikk i verdensklasse.

Denne sesongen gleder vi oss spesielt til samarbeidet med vår nye musikksjef, Karl-Heinz Steffens. I løpet av to konserter dirigerer han orkestret på Hovedscenen – i verker som spenner fra Mozart til Sibelius og Grieg.

 • Dirigent Karl-Heinz Steffens
 • Medvirkende Vigdis Unsgård, Espen Langvik, Operaorkestret

Program

Edvard Grieg:
Norske danser op.35

Sanger
1. Fra Monte Pincio, op. 39
2. En svane, op.25
3. Den Bergtekne, op.32
4. Det Første møde , op.21
5. Fra 12 Melodier, etter Aasmund Olavson Vinje, op.33
6. Norge, op. 58

Pause

Jean Sibelius:
Symfoni nr. 2, op.43 i D-dur
1. Allegretto
2. Tempo andante, ma rubato
3. Vivacissimo
4. Finale: Allegro moderato

Biografi

Karl-Heinz Steffens

Karl-Heinz Steffens startet som musikksjef i Den Norske Opera & Ballett høsten 2016. Han er Operaorkestrets kunstneriske leder, med ansvar for konsertprogrammet og det overordnede musikalske ansvaret for alle opera- og ballettproduksjoner.

Karl-Heinz Steffens er født i Tyskland og hadde en spesiell vei til dirigentkarrieren. Det hele startet med undervisning på klarinett som barn, og i 1984 fikk han sin første profesjonelle jobb som alternerende soloklarinettist i Staatstheater Kassel. Året etter ble han soloklarinettist ved Frankfurt Opera og Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, og fra 2001 tiltrådte han i samme stilling i Berlinfilharmonien. I 2007 dreide hans karriere fra å være fremtredende klarinettist til å bli utnevnt til musikksjef og kunstnerisk leder ved Staatskapelle Halle.

Som orkesterdirigent har Steffens gjestet kjente orkestre som Bamberger Symphoniker, Berlinfilharmonien, Staatskapelle Dresden, Hamburger Symphoniker, Bayerisches Staatsorchester, Orchestre Philharmonique de Monte Carlo, NHK Symphony Orchestra i Tokyo og Bournemouth Symphony, samt de filharmoniske orkestrene i Helsinki, Monte Carlo og Nederland. Likeså har han ledet de ledende tyske radioorkestrene (Berlin, Köln, Frankfurt, Hamburg, Leipzig og Stuttgart).

Steffens debuterte som operadirigent ved Staatsoper unter den Linden med Beethovens Fidelio i 2008, etter en invitasjon fra Daniel Barenboim som førte til Tosca, La traviata og Den solgte brud samme sted. Han har også besøkt La Scala i Milano og Bolsjoj i Moskva som musikalsk leder for Mozarts Don Giovanni, og ble snart reengasjert på La Scala med Götterdämmerung og Così fan tutte. I 2012 ledet han en kritikerrost Ringen i Halle og Ludwigshafen.

Siden 2009 har vært sjefsdirigent for Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz i Ludwigshafen.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

oktober 2016

Ferdigspilt