3. september

Resital: Gericke/Forsberg – Jeg reiser ikke alene!

En hyllest til Kirsten Flagstad

Ferdigspilt

Intro

Kirsten Flagstad ble allerede i sin levetid hyllet som «århundrets stemme», og sopranen Isa Katharina Gericke, pianisten Bengt Forsberg og regissør og manusforfatter Kristen Grødem ønsker med denne konsertforestillingen å fabulere rundt nye sider av henne som romansetolker. 

Ved siden av sine mange store operaroller verden over hadde nemlig Kirsten Flagstad et rikt og bemerkelsesverdig romanserepertoar med viktige sanger som er i ferd med å gå tapt i dag. Mange komponister lot seg inspirere av Flagstad, og gjennom hele sin karriere hadde hun sanger av blant andre Arne Dørumsgaard, Sverre Jordan, Alf Hurum og Hjalmar Borgstrøm fra Norge på repertoaret. 

Det korte, men intensive vennskapet med den svenske komponisten Knut Håkanson inspirerte til en helt spesiell sangskatt som hun ivaretok hele sitt liv.  

I denne konsertforestillingen vil også sanger av Edwin McArthur og Eivind Alnæs ledsage utdrag fra brevveksling og ulike intervju. Dette er sanger Kirsten kunne identifisere seg med musikalsk, og flere av dem tangerer hennes private sfære og indre drivkrefter.  

Isa Katharina Gericke, Bengt Forsberg og Kristen Grødem har funnet hverandre i dette repertoaret.  I denne konsertforestillingen kommuniserer Gericke og Forsberg ikke bare musikalsk, men også verbalt. 

Gericke, en allsidig sopran innen konsert, kammermusikk og opera, som med en særlig forkjærlighet for Lieder og romanser, har gjort seg bemerket med sine konsertforestillinger om sangerinnene Eva Nansen, Jenny Lind og Kirsten Flagstad.  

Forsberg regnes blant Skandinavias fremste kammermusikere og akkompagnatører, og er kjent for  sitt mangeårige samarbeid med mezzosopranen Anne Sofie von Otter. 

Kristen Grødem er regissør  og manusforfatter med rundt 40 teaterproduksjoner. Han har samarbeidet med flere av landets orkestre og laget musikkteaterproduksjoner med noen av våre fremste klassiske utøvere. Han har ved flere anledninger jobbet med Minken Fosheim, og sammen med Gericke skapte de «Eventyret om Kirsten Flagstad» til Kirsten Flagstad-jubileet i 2013. 

Denne gangen er det altså sopranen Gericke og akkompagnatøren Forsberg det dreier seg om, og hva er vel da mer naturlig enn å ta utgangspunkt i sopranen Flagstad og akkompagnatøren Mc Arthur for å fabulere litt rundt Flagstads relasjon og pasjon for nordiske komponister?  

Her kan du få et lite innblikk i samarbeidet mellom Gericke og Forsberg.

 • Sopran Isa Katharina Gericke
 • Klaver Bengt Forsberg
 • Regi/manus Kristen Grødem

Program

Preludium – med utdrag fra: 
 
Franz Liszt (1811–1886):
Konsertparafrase over overtyren til Tannhäuser (Richard Wagner)
 
Alf Hurum (1882–1972):
Blonde Nætter (Vilhelm Krag)
 
Christoph Weise (1774–1842):
Alltid freidig når du går (Christian Richardt)
 
Charles Ives (1874–1954):
Utdrag fra Klaversonate nr. 1  
 
Eivind Alnæs (1872–1932):
Vaarlængsler (Nils Collett Vogt)  
 
Jerome Kern (1885–1945):
Lovely to look at (Jimmy McHugh, Dorothy Fields og Jerome Kern)  
 
Knut Håkanson (1887–1929):
Ett litet barn (Frederik Vetterlund)  
 
Richard Wagner (1813–1883):
Utdrag fra «Brautlied» i Lohengrin  
 
Sverre Jordan (1889–1972):
Pil og bue (Arne Paasche Aasen)  
 
Claude Debussy (1862–1918):
Piken med linhåret  
 
Alf Hurum (1882–1972):
Blonde nætter (Vilhelm Krag)  
 
Sverre Jordan (1889–1972):
Og se hun kom (Helge Rode)
 
Alf Hurum (1882–1972):
Liden Kirsten (Vilhelm Krag) 
 
Charles Ives (1874–1954):
Utdrag fra Klaversonate nr. 1  
 
Arne Dørumsgaard (1921–2006):
Regn (Sigbjørn Obstfelder)  
 
Franz Liszt (1811–1886): 
Isoldes «Liebestod» fra Tristan und Isolde (Richard Wagner)
 
Edwin McArthur (1907–1987):
Night (Charles Hanson Towne)  
 
Knut Håkanson (1887–1929):
Till et skönt barn (Vitalis) 
 
Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Utdrag fra Melodrama nr. 12 i Fidelio  
 
Ralph Arthur Robins (1884–1940):
I may never go home anymore  
 
Hjalmar Borgstrøm (1864–1925): 
Til min mor (Cally Monrad)  
 
Knut Håkanson (1887–1929):
Fra «Idyll och Epigram» nr. 13 (Johan Ludvig Runeberg) 

Biografier

Isa Gericke, sopran

Isa har sin utdannelse fra Norges Musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin. Hun har vunnet en rekke priser og ble nylig beæret med Det Norske Selskabs aller første Wessel-pris for sitt arbeid med å fremme norsk vokalmusikk. Isa er kjent for sin allsidighet, og konsert- og operarollene er mange og varierte.

Operadebuten fant sted i 2003 som Grete i Humperdincks Hans og Grete ved Den Norske Opera & Ballett. I åpningssesongen til den nye operaen i Bjørvika sang hun Euridice i Monteverdis Orfeo. Sist sommer debuterte hun som Gudrun i Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Kommende sesong synger hun 1. dame i Mozarts Tryllefløyten med Opera Sør i Kristiansand, og Euridice i Glucks opera Orfeo ed Euridice i Potsdam utenfor Berlin.

Solistengasjementene inkluderer samarbeid med bl.a. Oslo Filharmonien, Akademie für alte Musik Berlin, TrondheimSolistene, BBC Symphonic Orchestra, Kammerakademie Potsdam, Den tsjekkiske filharmoni, og dirigenter som Sir Andrew Davies, Manfred Honneck, Philippe Herreweghe og Ole Kristian Ruud. Isa er ofte gjest ved de mange kammermusikkfestivalene hjemme og ute. Høsten 2008 debuterte hun i London med en kritikerrost recital i Wigmore Hall.

For plateselskapet Simax Grappa har Isa gjort en rekke innspillinger. På sin siste solo-cd Til Eva hylles sangerinnen Eva Sars Nansen med en samling norske romanser.

Isa er en av initiativtakerne bak Oslo Barokkopera, og ble nylig tilsatt som kunstnerisk rådgiver for MiN-ensemblet I Narvik. Siden starten i 2001 har hun vært kunstnerisk leder for Glogerfestspillene.

Les mer på hennes hjemmeside: www.isagericke.com

Bengt Forsberg, klaver

Den svenske pianisten Bengt Forsberg utdannet seg først som kirkeorganist ved Musikkakademiet i Göteborg, men gikk etter hvert over til piano, som han tok sitt diplomstudie i. Han er en av Sveriges ledende pianister, og er spesielt verdsatt som konsertakkompagnatør.

Forsberg har et svært bredt repertoar, og både som solist, kammermusiker og akkompagnatør har han vært opptatt av å fremme musikk av mindre kjente komponister som Medtner, Suk, Sigfrid Karg-Elert og andre, samt musikk som spilles sjelden av mer kjente komponister som Gabriel Fauré, Sibelius César Franck, Messiaen, Janacek, John Irland, etc.

Blant hans faste samarbeidspartnere kan nevnes mezzo-sopranen Anne Sofie von Otter, som han også har gitt ut flere CD-er sammen med, cellisten Mats Lidström og fiolinisten Nils-Erik Sparf.

Kristen Grødem - manusforfatter og regissør

Kristen Grødem er regissør og dramatiker, med rundt 40 teaterproduksjoner bak seg ved institusjonsteatre, regionteatre og med flere frie grupper. Han jobber alltid med en utstrakt bruk av musikk og musikere som integreres som aktører, i ulike sjangre som genre som techno, folkemusikk og klassisk.

Grødem er stadig engasjert av landets symfoniorkestre i musikkteaterproduksjoner med noen av våre fremste klassiske utøvere. Han har ved flere anledninger jobbet med Minken Fosheim, og sammen med Gericke skapte de «Eventyret om Kirsten Flagstad» til Kirsten Flagstad-jubileet i 2013. Andre klassiske samarbeidspartnere har vært Oslo Filharmonien, Stavanger Symfoniorkester, Risør Kammermusikkfest, Glogerfestspillene i Kongsberg, Musikk i Hedmark og Forsvarets Stabsmusikkkorps.

Gjennom 10 år har Kristen Grødem bygget opp og ledet Cabaret for Øyeblikket ved Blakstad sykehus. Dette er et musikk- og teaterprosjekt som blir helsearbeid på den profesjonelle kunstens premisser.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 200 NOK
 • /
  Ingen pause

september 2016

Ferdigspilt