12. mars

Hilary Hahn

Den amerikanske stjernefiolinisten spiller endelig i Operaen sammen med Robert Levin

Intro

Hilary Hahn hadde sin første solistopptreden allerede som 11-åring. Hun debuterte i Carnegie Hall som 17-åring, og har siden den gang spilt konserter verden over, både som kammermusiker og som solist med de største orkestrene. Nå inviterer hun til solokonsert i Operaen sammen med pianisten Robert Levin.

Hahn har en rekke kritikerroste innspillinger bak seg, og har mottatt tre Grammy-priser for sitt spill. Hun er spesielt kjent for sin poetiske og lyriske tone og virtuositet, samt for sine kreative repertoarvalg og samarbeid på tvers av sjangre.

Robert Levin er, i tillegg til å være pianist, også musikkviter og komponist. Han har spesialisert seg på historiske fremførelser, og er som klaversolist mest kjent for behandlingen av konserter fra det klassisistiske repertoaret. Han er ekspert på Mozart, og under fremføringene forsøker han å gjenskape praksisen fra Mozarts tid ved å improvisere kadenser. Levin er i dag musikkprofessor ved Harvard.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssentret en halvtime før konsertens start.
 • Fiolin Hilary Hahn
 • Klaver Robert Levin

Program

J. S Bach: Sonata No. 6 in G Major for Violin and Piano, BWV. 1019
Anton Garcia Abril : Solo Partita for Violin
Mozart : Violin Sonata in E-flat Major for Violin and Piano, K. 481

Pause

Hans Peter Türk: Träume (solo piano, written for Robert Levin)
Schubert: Rondo in B Minor for Violin and Piano, D. 895

Biografier

Hilary Hahn

Hilary Hahn startet å spille fiolin som fire-åring, og ble som ti-åring tatt opp ved prestisjetunge Curtis Institute of music der hun studerte med Jascha Brodsky. Hun debuterte som solist med orkester da hun var 12, og som 19-åring turnerte hun som musiker på fulltid.

Hahn startet å spille inn plater som 16-åring, og har gitt ut 15 album på selskapet Deutsche Grammophon og Sony labels, i tillegg til tre DVDer, Oscar-nominert filmmusikk og en prisvinnende innspilling for barn. Hun har også en egen evne til å vise frem den tradisjonelle fiolinlitteraturen og samtidig åpne nye dører for lytterne.

I 2010 spilte hun inn hun Jennifer Higdons fiolinkonsert sammen med Tsjajkovskij-konserten, der Higdons verk – som var skrevet for Hanh – senere vant Pulitzerprisen. I 2015 kom hennes innspilling med verker av Mozart og Vieuxtemps sammen med kollegene Paavo Järvi og Deutsche Kammerphilharmonie Bremen ut. Til sammen hun mottatt hele tre Grammypriser for innspillingene sine.

Hahn er også en ivrig skribent, og poster jevnlig artikler på hjemmesiden sin, hilaryhahn.com. Hun har sin egen YouTube-kanal, og er aktiv på sosiale medier som Twitter og Instagram. Han har også vært på forsiden av de fleste magasiner for klassisk musikk, samt blader som Vogue, Elle og Marie Clare. In 2001 ble hun utnevnt til «America's Best Young Classical Musician» av Time Magazine, og i 2010 opptrådte hun gjest på The Tonight Show with Conan O’Brien der hun spilte verker av Bartók og Brahms. Hun har også deltatt ved en rekke ikke-klassiske musikkproduksjoner.

Robert Levin

Den amerikanske pianisten Robert Levin regnes for en av USAs fremste pianister av historiske fremførelser, men har også et stort repertoar fra alle perioder og sjangre i klaverlitteraturen.

Levin studerte klaver med Louis Martin og komposisjon med Stefan Wolpe i New York. Som tenåring fikk han stipend for å studere med den legendariske Nadia Boulanger ved det amerikanske konservatoriet i Fontainebleau i Frankrike. Han fortsatte studiene ved Harvard University, og ble som student – på invitasjon fra pianisten Rudolf Serkin – spurt om å bli leder for teoriavdelingen ved Curtis Institute of Music. I 1986 ble han professor ved Staatliche Hochschule fur Musik i Freiburg, en stilling han hadde frem til 1993 da han ble professor ved sitt tidligere studiested, Harvard.

Selv med en suksessfull konsert- og innspillingskarriere er Levin mest kjent som Mozart-tolker og som vitenskapsmann. Han har skrevet kadenser, samt rekonstruert flere av komponistens verker. Han er også musikkviter og underviser i komposisjon, i tillegg til at han har publisert en rekke artikler om musikk. Som utøver blir han som oftest assosiert med verkene til Mozart – som han spiller på tidsriktige instrumenter på innspillinger, men vanligvis på klaver under konserter.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

mars 2017

Ferdigspilt