2. april

Joseph Calleja – tenor i verdensklasse

En av verdens fremste tenorer med perler fra sang- og operarepertoaret

Intro

Stemmen hans er blitt sammenlignet med både Jussi Björlings og Luciano Pavarottis. For første gang er det maltesiske stjerneskuddet Joseph Calleja i Operaen. Med seg har han pianisten Frédéric Chaslin.

I 2012 ble Calleja kåret til «Artist of the Year» av musikkmagasinet Gramophone. «… en tenor med et sjeldent særtegn, hvis eleganse og stilsans utmerker seg som den beste på operascenen i dag», lød begrunnelsen fra juryen.

Calleja debuterte som 19-åring i rollen som Macduff i Verdis opera Macbeth ved Astra-teatret på Malta. Kort tid etter var han prisvinner i den internasjonale Belvedere-konkurransen, etterfulgt av seier i Caruso-konkurransen i Milano i 1998 og medalje i Plácido Domingos Operalia i 1999.

Siden den tid har Calleja sunget ved de fleste av verdens store operascener, som blant annet Metropolitan Opera, Los Angeles Opera, Royal Opera House Covent Garden og Wiener Staatsoper.

Franske Frédéric Chaslin er, ved siden av en karriere som pianist, også komponist og dirigent. Han har blant annet vært assisterende dirigent ved Orchestre de Paris under Daniel Barenboim, samt vært assistent ved Ensemble Intercontemporain under Pierre Boulez.

Programmet bekjentgjøres senere.

 • Gratis introduksjon i Formidlingssentret en halvtime før konsertstart.
 • Tenor Joseph Calleja
 • Klaver Frédéric Chaslin

Program

W.A. Mozart: Dies Bildnis ist bezaubernd schön, fra Tryllefløyten
G. Donizetti: Tombe degli avi miei, fra Lucia di Lammermoor 
G. Verdi: Questa o Quella, fra Rigoletto
J. Massenet: Pourquoi me Reveiller, fra Werther
G. Puccini: E lucevan le stelle, fra Tosca

PAUSE

P. Tsjajkovskij: Niet tolka tot kto znall (Non but the lovely Heart), fra opus 6, nr. 6
Tosti: Ideale
Tosti: A vuchella
J. Vella: Kebbies tal-Fanali
E. de Crescenza: Rondine al Nido
R. Leoncavallo: Mattinata

 

Biografier

Joseph Calleja

Joseph Calleja er født i 1978 og startet å synge som 16-åring – først i den lokale kirken – før han startet å ta sangtimer med den maltesiske tenoren Paul Asciak. Da han var 19 fikk han sin operadebut i rollen som Macduff i Verdis opera Macbeth ved Astra-teatret på Malta. Kort tid etter var han prisvinner i den internasjonale Belvedere-konkurransen, etterfulgt av seier i Caruso-konkurransen i Milano i 1998 og medalje i Plácido Domingos Operalia i 1999.

Siden den gang har Calleja opptrådt på de fleste av verdens største operascener, blant andre kan nevnes the Metropolitan Opera, Los Angeles Opera, Royal Opera House, Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Wiener Staatsoper, Oper Frankfurt og Bayerische Staatsoper. Han har gjort seg bemerket i roller som Hertugen av Mantua i Rigoletto, Alfredo i La traviata, Rudolfo i La bohème, B.F Pinkerton i Madama Butterfly, Don Ottavio i Don Giovanni og Leicester i Maria Stuarda – for å nevne noen.

Calleja er også en ivrig konsertsanger og har opptrådt med ledende orkestre på scener og festivaler verden over, blant annet kan nevnes Salzburg-festivalen og BBC Proms. Han har også en rekke innspillinger bak seg, blant annet fem solo-album på plateselskapet Decca Classics.

I 2012 ble Calleja kåret til «Artist of the Year» av musikkmagasinet Gramophone. «… en tenor med et sjeldent særtegn, hvis eleganse og stilsans utmerker seg som den beste på operascenen i dag», lød begrunnelsen fra juryen.

Les mer på hans hjemmeside http://josephcalleja.com

Frédéric Chaslin

Frédéric Chaslin er, ved siden av en karriere som pianist, også dirigent, komponist og forfatter. Han vokste opp i Paris og er utdannet ved konservatoriet i hjembyen, samt ved Mozarteum i Salzburg. Han startet sin karriere som dirigent i 1989, som assistent for Daniel Barenboim i Paris og Bayreuth. I 1991 ble han assistenten til Pierre Boulez ved Ensemble Intercontemporain i Paris.

Han har også vært sjefsdirigent/musikksjef ved Santa Fe Opera Festival gjennom fire sesonger, samt vært musikksjef ved operaen i Roen i tre år. I perioden 1999 til 2002 var han sjefsdirigent for Jerusalem Symphony Orchestra, og har siden 1997 vært gjestedirigent ved Wiener Staatsoper.

Som dirigent har han gjestet en rekke musikkfestivaler verden over, og dirigert ved de største scener i New York, Berlin, München, Leipzig, Madrid, Barcelona, Roma, Venezia, Scotland og Wales. Han dirigert alle de største orkestrene i Paris, samt Wiener Symphoniker, Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra og Philharmonia Orchestra. Fornyelse av repertoaret har også en sterk prioritet hos Chaslin, og han har vært involvert i mer enn 20 verdenspremierer av samtidsverker.

Som pianist har Chaslin blant annet opptrådt som solist i Beethovens klaverkonsert nr. 5 med Wiener Philharmoniker, og dirigert Ravels klaverkonsert i G-dur fra pianokrakken i Japan, Italia og Israel. Som komponist har han skrevet flere verk for orkester, samt filmmusikk og operaer. Blant annet kan nevnes Chagall Suite som ble urfremført Jerusalem Symphony Orchestra og operaen Wuthering Heights.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 695 NOK
 • /
  1 pause

april 2017

Ferdigspilt