2.–22. desember

Nøtteknekkeren

Nasjonalballettens juleeventyr

Intro

Den klassiske balletten Nøtteknekkeren er juletradisjon for liten og stor. «Et eventyr du bare vil bli værende i», mente Dagbladet etter premieren på Nasjonalballettens nye versjon i 2016. Det er Kaloyan Boyadjiev og Jon Bausor som står bak denne spennende gjenfortellingen av E.T.A. Hoffmanns eventyr «Nøtteknekkeren og musekongen».

Juleselskapet

Vi er i Kristiania i 1906, og det skal være juleselskap hos diplomat-familien Stahlbaum. Blant gjestene er familier fra andre land og den mystiske onkel Drosselmeyer. Clara er verken barn eller voksen, og føler seg utenfor i det store selskapet. Hun bryr seg ikke stort om alle lekene, gavene eller godteriene, men så gir Drosselmeyer henne en fascinerende nøtteknekkerdukke. I løpet av festen sovner Clara, og magiske ting begynner å skje.

Snøfnugg og cupcakes

Nøtteknekkeren er førjulseventyret der Clara drømmer seg bort, gjestene forvandles til rotter og mus og nøtteknekkerdukken til en prins. Sammen drar de til et drømmeland, der gavene fra de utenlandske gjestene byr opp til dans. Det er russisk dans og spansk dans, snøfnugg og blomster, vafler og cupcakes, alt i en fargesprakende lek av noen kostymer. Hele Nasjonalballetten og Ballettskolen er med, og Operaorkestret spiller Tsjajkovskijs kjente musikk.

Velkommen inn i ballettdrømmen!

 • Gratis introduksjon en time før forestilling
 • Konsept Kaloyan Boyadjiev, Jon Bausor
 • KoreografiKaloyan Boyadjiev
 • Musikk Peter Tsjajkovskij
 • Scenografi Jon Bausor
 • Kostymer Jon Bausor, Bregje van Balen
 • Lysdesign James Farncombe
 • Musikalsk ledelse Peter Szilvay / Per Kristian Skalstad
 • Medvirkende Nasjonalballetten, Operaorkestret, Ballettskolen, Barnekoret

Roller

Hovedroller

 • Clara

  Yolanda Correa
  Leyna Magbutay
  Natasha Jones Dale
  Sonia Vinograd
  Whitney Jensen
 • Nøtteknekkerprinsen

  Yoel Carreño
  Philip Currell
  Douwe Dekkers
  Kaloyan Boyadjiev
  Martin Dauchez
 • Drosselmeyer

  Ole Willy Falkhaugen
  Aarne Kristian Ruutu
  Andreas Heise

Andre roller

Handling

FØRSTE AKT

Vi reiser bakover i tiden til året 1905, da Norge ble et selvstendig land, og byen Oslo het Kristiania. Det er jul, og i verkstedet sitt sitter den underlige Drosselmeyer og arbeider. Han er klokkemaker og oppfinner, og nå lager han julegaver.
I gaten utenfor er det julemarked og barn som synger, og i vinduet i et av husene står Clara. Foreldrene hennes, herr og fru Stahlbaum, skal ha juleselskap og Clara ser etter gjestene, som kommer fra mange fremmede land. De har seg med seg gaver fra hele verden.

Ute i gaten er det også noen soldater. Clara ser at en av dem blir plaget av de andre. Besteforeldrene kommer gående, men bestefaren sklir på isen og faller, slik at han mister alle gavene han har med seg. Den unge soldaten som ble plaget, ser hva som skjer og hjelper bestefaren på beina. Clara løper ut for å møte dem, og soldaten gir henne et lommetørkle som hun kan bruke til å børste av bestefarens klær. Den unge soldaten smiler til Clara og går sin vei.

Den siste som kommer med gaver til festen, er Drosselmeyer. Nå er huset fullt av gjester og gaver, og barn og voksne danser og hygger seg. Drosselmeyer har overraskelser til alle: Først deler han ut julegaver til barna. Deretter begynner han å lese fra en stor bok, mens et skyggeteater blir vist bak ham. De får se en prinsesse og en prins, og prinsessen holder en stor, gyllen nøtt. Plutselig ser de en skummel rottekonge, som forsøker å spise både nøtta og prinsessen. Her slutter Drosselmeyer å lese, og i stedet viser han frem tre store trekk-opp-dokker: De ser ut som prinsessen, prinsen og Rottekongen, og Drosselmeyer får dokkene til å danse.

Clara, Fritz og Drosselmeyer

Gjestene går inn i rommet ved siden av, der juletreet er. Men Clara blir igjen, og nå viser Drosselmeyer frem en blåfarget nøtteknekkerdokke for Clara og broren hennes, Fritz. Begge barna blir overrasket da Drosselmeyer gir dokka til Clara. Hun synes dokka er litt underlig og rar, men Fritz vil ha den til samlingen av leketøyssoldater. Han griper dokka, men ødelegger den, og Drosselmeyer blir veldig lei seg. Clara vil trøste ham, og kommer til å tenke på lommetørkleet som hun fikk av soldaten. Plutselig – som i en drøm – går soldaten forbi henne. Hun hjelper Drosselmeyer med å binde sammen dokka med lommetørkleet.

Drosselmeyer lover at han skal reparere Nøtteknekkeren, og da gjestene kommer tilbake for å fortsette festen, tar han med seg dokka inn i juletrerommet. Snart følger Clara etter for å se etter Drosselmeyer og Nøtteknekkeren.
Juletrerommet er mørkt, men hun skimter at treet er pyntet med lys og flagg. Hun ser ikke Drosselmeyer noe sted, men finner den store eventyrboka hans sammen med nøtteknekkerdokka. Clara leker med dokka og begynner å lese, men så faller hun i søvn foran den varme peisen.

Snart dukker det opp stirrende øyne i mørket, og skyggen av en stor rotte vekker Clara; drømmer hun? Rommet begynner å vokse og forandrer seg til en stor bok. En flokk med småmus kommer akende ned langs glitterpynten på juletreet, og selveste Rottekongen og hjelperne hans kommer strømmende gjennom en åpning i peisen. Det er obersten og de voksne gjestene som har blitt forvandlet, og nå er de kommet for å ta nøtteknekkerdokka!

Rottekongen

Plutselig ser Clara Nøtteknekkeren. Han er blitt stor som en voksen mann, og nå marsjerer en flokk av leketøyssoldater ut av boksen sin for å hjelpe ham i kampen mot rotter og mus. Likevel får Rottekongen og hjelperne hans overtaket, og musene kaster seg over Nøtteknekkeren for å bite og gnage på ham. Clara kommer løpende til for å hjelpe, og kaster en nøtt på Rottekongen. Rottene og musene forsvinner, men Nøtteknekkeren ligger livløs tilbake.

Da kommer Drosselmeyer med en stor, gyllen nøtt og drysser nøttemagi over Nøtteknekkeren. Nøtteknekkeren reiser seg sakte opp, og da ser Clara at han er forvandlet: Han er blitt til en ekte prins, og likner den kjekke soldaten hun møtte ute på gata!

Med ett blåser en flokk med dansende snøfnugg inn gjennom vinduet, og vinden drar Clara og Nøtteknekkeren med seg i dansen. Så kommer en stor, skinnende julekule dalende. Clara og Nøtteknekkeren går inn i den, før julekula stiger og løfter dem høyt opp i juletreet. De ser ikke at Rottekongen og hjelperne hans følger etter …


ANDRE AKT

Clara og Nøtteknekkeren lander i et isdekket eventyrland, gjemt dypt inne i juletreet. Der er det en kjempestor peis, som likner en teateråpning, og Drosselmeyer er der for å ta imot dem. Men brått blir de overrasket av Rottekongen og hjelperne hans, som er klare til ny kamp. Da trekker Nøtteknekkeren sabelen sin og angriper Rottekongen. Rottekongen faller død om, og alle musene flykter.

Nå har Nøtteknekkeren endelig vunnet, og Drosselmeyer steller i stand en feiring. Clara og Nøtteknekkeren får sitte på en stor trone av iskrystall, og i teateråpningen går teppet opp. Da ser de alle gavene fra fremmede land som Claras foreldre fikk i juleselskapet, men gavene har vokst og kommer feam for å danse: en spansk vifte, en kinesisk porselenstallerken med bilde av en drage, figurer fra en arabisk eventyrbok, en russisk konedokke, og en fransk spilledåse blir levende.

Hundrevis av søtsaker strømmer ut av teateråpningen og danser av glede, og siden vinterisen har smeltet, har alle snøfnuggene blitt forvandlet til vakre, dansende vårblomster. Til sist kommer Clara i en vakker ny kjole, og danser med prinsen sin …

Clara og prinsen

Plutselig begynner alle å danse i sirkler rundt Clara. Hun blir løftet opp, det kjennes som om hun flyr, og hun har aldri vært så lykkelig – men samtidig er det som om magien rundt henne trekker seg sammen. Eventyrverdenen blir borte, og Clara våkner opp hjemme i juletrerommet.

Clara er den samme som før, men hun er lettet da hun ser at nøtteknekkerdokka er sammen med henne. Dørene til rommet åpner seg, og foreldrene og broren hennes titter smilende inn for å se hvor hun er blitt av. Clara kysser Nøtteknekkeren og lover ham å komme tilbake. Deretter stiller hun ham opp midt på gulvet, før hun glad forlater rommet sammen med de andre …

Filmer fra 2016

Jon Bausor og Bregje van Balen har designet de fantastiske kostymene til vår nye Nøtteknekker
En ny nøtteknekker blir til
Kaloyan Boyadjiev og Jon Bausor om den nye Nøtteknekkeren

Introduksjon fra 2016

Introduksjon til Nøtteknekkeren 2016 av Dag B. Ulseth

Film 2017

Om å danse rollen som Clara

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 745 NOK
 • /
  1 pause

desember 2017

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt