13. oktober

Operaorkestret: Ein Heldenleben

Strauss' tonedikt og Brahms' fiolinkonsert

Ferdigspilt

Intro

Richard Strauss' monumentale verk Ein Heldenleben og Brahms' fiolinkonsert står på programmet med Operaorkestret og Karl-Heinz Steffens på Hovedscenen. Begge verkene blir også med når orkestret – med solist Julian Rachlin – legger ut på turné til Helsinki og København i oktober, men først er det Oslo-publikummet som får sjansen til å høre disse musikalske mesterstykkene.

Operaorkestrets turné til Helsinki og København med dette programmet er muliggjort med støtte fra Skipsreder Tom Wilhelmsens stiftelse.

Lyriske melodier og store utfordringer

Julian Rachlin regnes som en av verdenselitens fremste fiolinister, og bygger etter hvert også en stadig mer fremgangsrik karriere som dirigent. Når han inntar podiet sammen med Operaorkestret, er det fiolinen som spiller hovedrollen. Johannes Brahms' virtuose og evigvakre fiolinkonsert fra 1878 blir regnet som «et must» på repertoaret blant fiolinister.Her er både lyriske melodier og rik orkestrering – med fabelaktige øyeblikk for briljering.

Tonediktet Ein Heldenleben var Richard Strauss' sjette i rekken av slike orkesterverker, og det hersker liten tvil om at Beethovens Eroica-symfoni har vært en viktig inspirasjonskilde. Ein Heldenleben inneholder flere enn 30 sitater fra andre verker av Strauss, men komponisten selv benektet at han hadde sitert fra seg selv – dette har dog blitt diskutert blant musikkforskere i ettertid.

Det som derimot er sikkert, er at verket byr på store utfordringer, både for musikere og dirigent. Selv om Strauss prøvde å flytte grensene for musikerne lenger og lenger, var målet alltid skjønnhet.

Gratis introduksjon en halv time før forestilling

Turnédatoer:
Helsinki, 16. oktober
København, 17. oktober

Program

Johannes Brahms: Fiolinkonsert i D-dur, op. 77
Richard Strauss: Ein Heldenleben, op. 40

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 445 NOK
 • /
  1 pause

oktober 2017

Ferdigspilt