15. september

Operaorkestret: Sol Gabetta

Den fremadstormende cellisten er solist med Operaorkestret

Ferdigspilt

Intro

Den unge argentinske cellisten Sol Gabetta gjør stor internasjonal karriere. Hun er 36 år gammel, og har markert seg som en moden musiker – både som solist og kammermusiker. Når hun for første gang inntar Hovedscenen som solist med Operaorkestret, er det med to av høydepunktene fra det romantiske repertoaret, Saint Saëns Cellokonsert nr. 1 og Faurés Élégie op. 24.

I tillegg til gnistrende cellospill byr Operaorkestret også på en musikalsk reise som strekker seg fra Italia via Russland til Frankrike. Den italienske komponisten Ottorino Respighi skrev tonediktet Romas pinjer i 1924. Verket, som er blant hans mest spilte, er komponistens hyllest til hjemlandets hovedstad. Her maler komponisten med hele orkesterpaletten, og kanskje dukker nattergalen opp i hans skildring av Janiculum-høyden en sen kveldstime, også?

Om lag 40 år tidligere la russeren Nikolaj Rimskij-Korsakov siste hånd på sin fem-satsige orkestersuite Capriccio Espagnol. Her fletter komponisten spanske folkemelodier og rytmer sammen med glitrende orkestrering, som får orkestret til å skinne.

Etter spanske rytmer skrevet av en russer, ender denne konserten opp i Frankrike – med intet mindre enn Maurice Ravels Boléro som kronen på verket. Opprinnelig skrevet som en ballett, men vanligvis spilt som et rent orkesterverk – som også er tilfellet denne kvelden.

Dirigent er kinesiske Xian Zhang. Hun har tidligere vært assisterende dirigent ved New York-filharmonien, og jobber jevnlig med orkestre som Concertgebouw i Amsterdam og London Symphony Orchestra. Siden september 2016 har Zhang vært fast gjestedirigent for BBC National Orchestra of Wales, som første kvinnelige dirigent noen sinne.

Gratis introduksjon en halv time før forestilling.

Program

Ottorino Respighi: Romas pinjer
Camilla Saint-Saëns: Cellokonsert nr. 1, op. 33
Gabriel Fauré:  Élégie, op. 24
Nikolaj Rimskij-Korsakov: Capriccio Espagnol, op. 34
Maurice Ravel: Boléro

 

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 445 NOK
 • /
  1 pause

september 2017

Ferdigspilt