14.–16. juli

Operaworkshop: A Little Night Music

Lidal North International Opera Workshop

Intro

Denne sommeren presenterer Lidal North International Opera Workshop to forestillinger: A Little Night Music og The Rape of Lucretia.

Stephen Sondheims romantiske musikal A Little Night Music er basert på Ingmar Bergmans film Sommernattens smil, og tar oss med til en weekend på landet i 1800-tallets Sverige, til en svunnen tid full av forlystelse, eleganse, humor og kjærlighet.
Nasjonaloperaens solist Eli Kristin Hanssveen tar hovedrollen som Désirée Armfeldt, og synger bl.a. den kjente «Send in the Clowns».

Stephen Sondheims A Little Night Music spilles tre ganger.

Produseres etter avtale med Music Theatre International
Opprinnelig produsert og regissert for Broadway av Harold Prince.

Workshop for unge talenter

Forestillingene danner avslutningen på en internasjonal workshop for unge sangere. Workshopen går over 15 dager og ledes av instruktør og pianist John Lidal. Parallelt med sangtimer, mesterklasser og konserter, innstuderes to helaftens forestillinger. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver. Dette er det 11. året workshopen arrangeres.

 • Musikk og sangtekster Stephen Sondheim
 • Manus Hugh Wheeler
 • Musikalsk ledelse og klaver Dan Gettinger
 • Regi Dan Gettinger

Roller

Mr. Lindquist, en sanger: Aksel August Mikkelborg
Mrs. Nordstrom, en sanger: Susanne Hvinden Hals
Mrs. Anderssen, en sanger: Laura Booras
Mr. Erlanson, en sanger: Per Kristian Ruud-Enggrav
Mrs. Segstrom, en sanger: Maria Dale Johannessen
Fredrika Armfeldt, Désirées datter: Ingvild Gomnæs Loen
Madame Armfeldt: Anne Felberg
Frid, Madame Armfeldts butler: Jørgen Magnus Haslum
Henrik Egerman, Fredriks sønn: Nils Georg Haugland Nilsen
Anne Egerman, Fredriks andre kone: Benedikte Sofie Ribe
Fredrik Egerman, en advokat: Alejandro Márquez
Petra, hushjelp hos Egermans: Legera Danielides
Désirée Armfeldt, en skuespillerinne: Eli Kristin Hanssveen
Malla, Désirées kammerpike: Monica Fossedal Lauritsen
Bertrand, Madame Armfeldts pasje: Edward Mustad
Count Carl-Magnus Malcolm, en regimentsoffiser: Edward Cleary, Paul Gamme
Countess Charlotte Malcolm, Carl-Magnus' kone: Idil Alpsoy

Handling

Akt 1

Sverige, rundt år 1900. Én etter én kommer kvintetten ('the Liebeslieders') inn og varmer opp. Disse kommenterer som et Gresk Kor gjennom hele forestillingen. Gradvis forvandler oppvarmingen seg til en overtyre, med fragmenter fra "Remember", "Soon" og "The Glamorous Life", og leder så inn i den første "Night Waltz".

Den aldrende og strenge Madame Armfeldt og hennes veslevoksne barnebarn, Fredrika, entrer scenen. Madame Armfeldt forteller Fredrika at sommernatten "smiler" tre ganger: første gang for de unge, andre gang for tåpene , og tredje gang for de gamle. Fredrika sverger at hun ønsker å se disse smilene mer enn noe annet.

Den middelaldrende Fredrik Egerman er en vellykket advokat. Han har nylig giftet seg med sin 18 år gamle trofékone, Anne; en forfengelig pike som elsker Fredrik, men som er for naiv til å forstå ekteskapets plikter. De har vært gift i elleve måneder, men Anne beskytter stadig sin jomfrudom. Fredrik beklager seg over ikke å kunne få elske med sin kone ("Now"). Hans sønn, Henrik, som er et år eldre enn sin stemor, føler seg svært frustrert over livet. Henrik er teologistudent, alle erter ham, og ingen tar ham seriøst eller lar ham snakke ferdig ("Later"). Anne er fascinert av ham, men er ute av stand til å forstå den egentlige meningen. Anne lover sin mann at hun snart skal la ham få ligge med seg ("Soon").

Annes tjenestepike Petra, en erfaren og liketil jente, gir Anne kloke, omenn krasse og saftige råd.

Désirée Armfeldt er en kjent og glamorøs skuespillerinne som nå har måttet finne seg i å turnere i mindre byer. Madame Armfeldt - Désirées mor - forsørger Désirées datter, Fredrika. Fredrika savner moren, men Désirée utsetter stadig å besøke sin datter da hun, nærmest ironisk, foretrekker "The Glamorous Life".

Når Désirée en dag opptrer i nærheten av Fredriks hjem, tar han Anne med seg for å se stykket. Désirée ser at Fredrik er der; de to har en gang vært elskere. Anne blir mistenkelig og irritert over Désirées lange blikk, og vil dra hjem øyeblikkelig. I mellomtiden har Petra forsøkt å forføre Henrik.
Samme aften sniker Fredrik seg ut for å treffe Désirée; glade, omenn noe anstrengt, mimrer de sammen ("Remember"). De reflekterer over sine nye liv, og Fredrik prøver å forklare hvor høyt han elsker Anne ("You Must Meet My Wife"). Désirée svarer sarkastisk og skryter av sine eskapader; hennes nye flamme er den gifte regimentsoffiseren, Grev Carl-Magnus Malcolm. Da hun innser at Fredrik har gått elleve måneder uten sex, går hun med på å gjøre sin gode venn 'en tjeneste'. De forsvinner inn på soveværelset.

Madame Armfeldt gir råd til den unge Fredrika. Den eldre damen filosoferer over sin egen situasjon mens hun holder et øye med soveværelset. En gang var hun en kvinne med elskere som inkluderte baroner, hertugger og konger fra hele Europa. På grunn av disse er hun nå en velstående dame. Hun har ingen innvendinger mot 'forbindelser', det er smakløshet og det vulgære hun ikke kan fordra. Hun lengter etter gamle dager, da det å elske var mer raffinert og mindre komplisert ("Liasons").

Grev Carl-Magnus Malcolm kommer uventet hjem, og annonserer sin egen ankomst høyt og tydelig. Fredrik og Désirée klarer å overbevise den lettlurte greven om at deres lette bekledning er ytterst uskyldig. Greven er likevel mistenksom.

Han misliker straks Fredrik og returnerer til sin kone, Grevinne Charlotte. Charlotte er klar over sin manns utroskap, men Carl-Magnus orker ikke å snakke med henne da han er altfor oppslukt av sin mistenksomhet overfor Désirée ("In Praise of Women"). Når Charlotte likevel får ham i tale og alt er avslørt, viser det seg at Charlottes lillesøster er en skolevenninde av Anne.

Charlotte besøker Anne. Charlotte beskriver Fredriks møte med Désirée - Anne blir sjokkert og skrekkslagen. Hun forklarer til Anne at slik er en kvinnes lodd, og at ekteskap bringer kun lidelse ("Every Day A Little Death").

Désirée ber Madame Armfeldt om å invitere hjem Fredrik, Anne og Henrik til selskap.Motvillig går Madame Armeldt med på dette. Hun sender ut personlige invitasjoner. Anne ønsker å ikke akseptere invitasjonen, men Charlotte overbeviser henne om å gå. Samtidig legger Carl-Magnus sine egne planer; som bursdagsgave til sin kone skal de uanmeldt dukke opp på selskapet. Carl-Magnus planlegger å utfordre Fredrik til en duell, mens Charlotte håper å forføre Fredrik så hennes mann skal bli sjalu.

Alle forbereder seg på en weekend på det Armfeldtske landsted ("A Weekend in the Country").

Akt 2

Kvintetten synger "The Sun Won't Set" og setter tonen for weekend'en på landet.

Alle ankommer, hver med sine amorøse agendaer om kjærlighet og lyst - selv Petra, som med en gang fanger blikket til Armfeldts sjarmerende butler, Frid.
Kvinnene begynner å krangle med det samme. Fredrik blir forbauset over navnet til Désirées datter. Henrik møter Fredrika og betror henne at han elsker Anne. Samtidig, i hagen; Fredrik og Carl-Magnus reflekterer over hvor vanskelig det er å være sint på Désirée. De enes om at "It Would Have Been Wonderful" hadde hun bare ikke vært fullt så vidunderlig. Middagen serveres og "Perpetual Anticipation" livner opp måltidet.

Charlotte forsøker å flørte med Fredrik, mens Anne og Désirée utveksler fornærmelser. Snart roper og skylder alle på hverandre, unntatt Henrik som tar mot til seg og høylytt bebreider dem for å ha ingen moral. Han styrter ut. Perplekse reflekterer de alle over situasjonen, hvorpå de går hver til sitt. Fredrika forteller Anne om Henriks skjulte kjærlighet for henne, og de går for å finne ham.

Fredrik besøker Désirées soveværelse. De ler av hele situasjonen, men Désirée avbryter. Hva om Henrik hadde rett? At de er en gjeng tåper med uendelige dobbeltspill. Hun innrømmer hvorfor hun egentlig inviterte ham til landet; hun har prøvd å skru tiden tilbake og la ham redde henne fra et liv hun har ønsket seg vekk fra - med håp om å finne kjærligheten for godt påny. Fredrik sier ærlig at han elsker henne, men bare som en drøm. Såret og bitter reflekterer Désirée over sitt liv ("Send in the Clowns").

Anne finner Henrik som er i ferd med å begå selvmord. Anne forteller ham at også hun har følelser for ham. Paret begynner å kysse noe som fører til Annes første 'erfaring'.

I mellomtiden, ikke langt unna, har Frid sovnet i Petras fang. Tjenestepiken tenker på gleden og friheten som hun lengter etter før hun fanges i et ekteskap ("The Miller's Son").

Lykkelige løper Henrik og Anne for å starte et liv sammen. Carl-Magnus er imidlertid opprørt over det hele og forsøker å skyte de elskende, men Désirée og Charlotte forhindrer ham. Samtidig beklager de seg over ekteskapets mange vansker og gifte folks merkelige oppførsel ("The World Won't End/Every Day a Little Death (reprise)"). Charlotte innrømmer sin plan til Fredrik, og de to uttrykker sine følelser på en benk. Carl-Magnus, som har gjort seg klar til å gjøre kur til Désirée, ser de to sammen og utfordrer Fredrik til duell. Fredrik får skutt av seg en del av det ene øret.
Carl-Magnus tilgir Charlotte alt, og Charlotte har dermed fått sitt ønske oppfylt

Etter at greven og grevinnen har gått, diskuterer Madame Armfeldt og Fredrika kveldens mangeslungne hendelser. 'Hva er egentlig poenget med det hele?', spør Armfeldt. Fredrika tenker seg om, og beslutter at 'Det sikkert må være verdt det'. Armfeldt er overrasket og bemerker sårt hvordan hun selv avslo kjærligheten til fordel for materielle goder. Hun berømmer sitt barnebarn og minnes den ekte kjærlighetens flyktige vesen.
Fredrik bedyrer endelig sin kjærlighet til Désirée. De innser at de er ment for hverandre ("Send in the Clowns – Reprise"). Fredrik vedkjenner seg Fredrika som sin datter, og de lover hverandre å starte et nytt liv sammen ("Finale").

Madame Armfeldt snakker med Fredrika en siste gang. Den eldre damen vil ikke gå til sengs. Hun vil heller være oppe hele natten og høre hanen gale om morgenen. Fredrika forteller bestemoren at hun ikke har sett noe til nattens smil. Armfeldt svarer at de unges øyne ikke er så egnet for å betrakte - de er for flyktige. Faktisk har natten smilt to ganger så langt - én gang for de unge, Anne og Henrik, og én gang for tåpene, Désirée og Fredrik. 'Smilet for tåpene var særdeles stort i aften'. Mens de to venter på 'det tredje smilet...for de gamle', skjer det: Madame Armfeldt dør. Alle de elskende rundt henne valser til "Night Waltz".

 

Musikalske numre

AKT 1

 • Overtyre – Mr. Lindquist, Mrs. Nordstrom, Mrs. Anderssen, Mr. Erlanson og Mrs. Segstrom ("Kvintetten")
 • "Night Waltz" – Company
 • "Now" – Fredrik Egerman
 • "Later" – Henrik Egerman
 • "Soon" – Anne Egerman
 • "The Glamorous Life" – Fredrika Armfeldt, Désirée Armfeldt, Madame Armfeldt og Kvintetten
 • "Remember?" – Kvintetten
 • "You Must Meet My Wife" – Désirée og Fredrik
 • "Liaisons" – Madame Armfeldt
 • "In Praise of Women" – Count Carl-Magnus Malcolm
 • "Every Day a Little Death" – Countess Charlotte Malcolm og Anne
 • "Weekend in the Country" – Company

AKT 2

 • "The Sun Won't Set" – Kvintetten
 • "It Would Have Been Wonderful" – Fredrik og Carl-Magnus
 • "Perpetual Anticipation" – Mrs. Nordstrom, Mrs. Segstrom og Mrs. Anderssen
 • "Send in the Clowns" – Désirée
 • "The Miller's Son" – Petra
 • Finale

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 NOK
 • /
  1 pause

juli 2017

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt