15.–16. juli

Operaworkshop: The Rape of Lucretia

 Lidal North International Opera Workshop 

Ferdigspilt

Intro

Denne sommeren presenterer Lidal North International Opera Workshop to forestillinger: A Little Night Music og The Rape of Lucretia.

I Benjamin Brittens lyriske kammeropera The Rape of Lucretia tester en romersk prins og hans to hærførere hvor trofaste deres koner er. Fortellingen ender i en rekke tragiske hendelser, og komponisten har satt musikk til dramaet på en helt unik måte.Operaen byr på flott, forførende musikk og uttrykksfulle arier.

Benjamin Brittens The Rape of Lucretia spilles to ganger.

Workshop for unge sangere

Forestillingene danner avslutningen på en internasjonal workshop for unge sangere. Workshopen går over 15 dager og ledes av instruktør og pianist John Lidal. Parallelt med sangtimer, masterklasser og konserter, innstuderes to helaftens forestillinger. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver. Dette er det 11. året workshopen arrangeres.

 • Musikk Benjamin Britten
 • Libretto Ronald Duncan Basert på André Obeys skuespill Le Viol de Lucrèce
 • Musikalsk ledelse og klaver James Duddle
 • Regi Hege Høisæter

Roller

 • Male Chorus: Eirik Grøtvedt, David Bailey
 • Female Chorus: Margrethe Fredheim, Stephanie Lippert
 • Collatinus, en romersk general: Eirik Roland Egeberg-Jensen, Pnini Grubner
 • Junius, en romersk general: Emil Havold Næshagen, Erlend Sander
 • Prince Tarquinius, sønn av den etruskiske tyrannen, Tarquinius Superbus: John Green, Dagfinn Andersen
 • Lucretia, Collatinus' kone: Siv Misund, Maya Yahav Gour
 • Bianca, Lucretias gamle amme: Linsey Coppens, Eira Sjaastad Huse
 • Lucia, Lucretias tjenestepike: Shira Ben-David, Susanne Hvinden Hals

Handling

AKT I

Roma, en sommerdag både i 509 f.Kr. og i dag. Male og Female Chorus er urolige på grunn av fortiden – både deres private historie og over hva de nå vet. Han leser om hvordan Lucius Tarquinius Superbus ble hersker over Roma med makt, hun føler hvordan fortidens politiske sammensvergelser fortsatt gjør seg gjeldende i deres liv.

Sextus Tarquinius, kongens sønn, avslutter kvelden sammen med Junius og Collatinus, de diskuterer det løsaktige sexlivet til noen romerske kvinner de kjenner. Junius selv får vite at hans egen kone ble avslørt til sengs med en slave. Tarquinius, som er kjent for sin promiskuitet, er lei av alle kvinnene som er så villige. Det ser ut til at den eneste rene og ærbare husturen i hele Roma er Lucretia, Collatinus’ kone. Junius, som er rasende over sin egen kones skamløse bedrageri, oppmuntrer Tarquinius til å teste grensene for Lucretias seksuelle motstand. Det er umulig å motstå en så tilsynelatende umulig utfordring, og Tarquinius drar av gårde på jakt etter sitt nye bytte.

Lucretia lengter fortvilet etter ektemannen sin, og den uoverstigelige avstanden mellom dem gjør at hun ikke får sove. Det er sent, og hun og tjenestepikene Bianca og Lucia forbereder seg på å gå til sengs for kvelden. Hun faller omsider i søvn, men akkurat da banker Sextus Tarquinius på døren. Sosiale koder krever at Lucretia tilbyr ham, kongens sønn, et rom for natten, selv om hans eget hjem ikke er langt unna. En illevarslende følelse sniker seg inn blant kvinnene, og de ønsker hverandre bekymret godnatt.

AKT 2

Lucretia får fortsatt ikke sove, hun er mer og mer ute av seg i forhold til situasjonen. Tarquinius, som desperat vil bevise både sin maskulinitet og det han mener er hans iboende overlegenhet over henne, går til soverommet hennes. Lucretia omfavner ham først, i halvsøvne blander hun ham sammen med ektemannen. Da hun skjønner hva som holder på å skje, kjemper hun innbitt imot. Denne avvisningen blir mer enn Taquinius klarer, og han forgriper seg på henne med vold.

Noen timer senere er tjenestepikene i gang med de daglige gjøremålene, de vasker og rydder og pynter med blomster, mens de kommenterer heten og den varslede stormen. Da Lucretia dukker opp, er hun åpenbart ute av seg, og hilser dem matt og livløst. Hun ber Lucia sende Collatinus en orkidé, yndlingsblomsten hans, og få ham til å komme hjem med en gang. ”Si at orkideen kommer fra en romersk hore,” sier Lucretia. Bianca skjønner at hun av en eller annen grunn befinner seg i en sjokktilstand, og prøver å forhindre budbringeren, men for sent. Budet viser seg imidlertid å være overflødig, for Junius, som vet hva Tarquinius har gjort, bringer Collatinus hjem. Ikke bare har Tarquinius beseiret Lucretia, Junius har også på kynisk vis satt seg over sine kamerater i et kaldt, velkalkulert politisk spill.

Lucretia er følelsesmessig utmattet og fysisk skadet, og forteller ektemannen om hvordan hun brutalt ble voldtatt. Collatinus blir først stum av forferdelse, men forsikrer henne til slutt om at skammen ikke hviler på henne som offer, men utelukkende på gjerningsmannen. Av grunner Lucretia aldri vil kunne fortelle sin mann, velger hun rolig å ta livet av seg, som en vei ut av marerittet. Mens Collatinus sørger, bruker Junius hendelsen til å sette byens befolkning opp mot keiser Tarquinius, i håp om at han selv skal herske over byen istedenfor de foraktede fremmede. Male og Female Chorus blir sittende igjen og undre seg over om synd, smerte, sorg og samvittighetskvaler er det alt dreier seg om.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 NOK
 • /
  1 pause

juli 2017

Ferdigspilt
Ferdigspilt