25. november–18. desember

Wozzeck

Sterkt møte med et moderne mesterverk

Intro

Alban Bergs opera Wozzeck handler om menneskelig sårbarhet og desperasjon i møte med en brutal verden. Det er et moderne mesterverk som ruver i det 20. århundrets operahistorie, og som setter et musikk til et stort spenn av følelser: fra håp og glede til eksistensiell angst og bunnløs sorg.

Den unge soldaten Wozzeck hånes og utnyttes av sine overordnede. Han tjener noen småslanter til kjæresten Marie og deres uekte sønn ved at en doktor får bedrive medisinske eksperimenter på kroppen hans. Da han bedras av sin elskede Marie, som selv er et offer for omgivelsene, rakner gradvis Wozzecks verden. Resultatet er fatalt.

Suksess-produksjon

«En sterk og stimulerende kveld som tar pusten fra deg.» Det skrev Frankfurter Neue Presse da denne produksjonen hadde sin premiere ved Oper Frankfurt i juni 2016. Regissøren Christof Loy fokuserer på karakterenes indre liv, og gir oss skarpe personkarakteristikker. I samspill med Herbert Murauers sterke scenebilder og Bergs intense musikk, tar han oss med inn i Wozzeck-skikkelsens fremskridende vrangforestillinger, hans forvirrede selvbilde og tvil.

Den norske barytonen Audun Iversen sang hovedrollen i Frankfurt, til kritikernes begeistring: «Med sin varme og klangfulle stemme viser han hvordan en som er fanget i sin egen galskap finner frihet i absurde visjoner», mente Frankfurter Rundschaus anmelder. Iversen synger også tittelrollen i Oslo.

Stemmer og sjalusi

Wozzeck baserer seg på en virkelig hendelse. Året er 1821 og en soldat fra Leipzig dreper kjæresten sin. Han forklarer til leger og dommere at han hadde hørt stemmer som kommanderte ham til å stikke henne til døde. I tre år debatterer dommere og psykiatere om Johann Christian Woyzeck var tilregnelig i gjerningsøyeblikket. Etter å ha konkludert med at sjalusi var bakgrunnen for mordet, blir han henrettet ved halshugging med sverd på Marktplatz 24. august 1824.

Dødsstraffen fikk stor oppmerksomhet, og inspirerte dikteren Georg Büchner til å skrive et drama om en fattig soldat som ødelegges av sine omgivelser. Det ufullførte teaterstykket, med tittelen Woyzeck, ble første gang satt opp i 1914, med Alban Berg til stede i salen. Han skjønte med en gang at dette var tema for en opera og satte umiddelbart i gang arbeidet. Uroppførelsen fant sted på Statsoperaen i Berlin 14. desember i 1925, og operaen ble raskt en moderne klassiker.

Regissør Christof Loy ble i mai 2017 kåret til Beste regissør av International Opera Awards.

Samproduksjon med Oper Frankfurt.

 • Gratis introduksjon en time før forestilling

(...) et sanselig dramatisk uttrykk med klimakser som nesten tar pusten fra meg, musikalsk og teatralt. Morgenbladet

 

 • Musikk Alban Berg
 • Libretto Alban Berg, etter Georg Büchners drama Woyzeck
 • Musikalsk ledelse Lothar Koenigs
 • Regi Christof Loy
 • Scenografi Herbert Murauer
 • Kostymer Judith Weihrauch
 • Lysdesign Olaf Winter
 • Dramaturg Norbert Abels
 • Medvirkende Operakoret, Operaorkestret, Barnekoret

Roller

Hovedroller

 • Marie

  Asmik Grigorian
  Spiller følgende dager
  • 25. nov 2017
  • 29. nov 2017
  • 3. des 2017
  • 7. des 2017
  • 13. des 2017
  • 16. des 2017
  • 18. des 2017
 • Wozzeck

  Audun Iversen
  Spiller følgende dager
  • 25. nov 2017
  • 29. nov 2017
  • 3. des 2017
  • 7. des 2017
  • 13. des 2017
  • 16. des 2017
  • 18. des 2017

Andre roller

Handling

1. akt

Wozzeck lider av angst og vrangforestillinger. Han har ikke fast arbeid lenger, og tar strøjobber for å livnære seg og Marie og deres felles barn. Daglig oppvarter og barberer han Kapteinen, som han tidligere har tjenestegjort under, han hjelper kameraten Andres med enkle jobber, og han stiller seg til disposisjon for Doktoren, som utfører tvilsomme ernæringseksperimenter på ham.

Igjen og igjen prøver Wozzeck å formidle angstvisjonene sine til andre, men han møtes bare av manglende forståelse – eller av en tvilsom interesse hos Doktoren, som ser på ham som et «fenomen». Også for Marie har han for lengst blitt en fremmed. Hun ser ham bare som faren til barnet de har sammen, og som hun oppdrar på egen hånd. Hun drømmer om et annet liv, og føler seg tiltrukket av Tamburmajoren, som også har kastet blikket på henne og gjennomskuer de hemmelige lengslene hennes. 

2. akt

Wozzeck har en mistanke om forholdet, men våger ikke å konfrontere Marie. En Wozzeck har ikke rett til noe sånt. Dessuten orker han ikke tanken på at den siste forbindelsen som gir ham et fast holdepunkt i livet, bare er en illusjon. Kapteinen, Doktoren, Andres og selv Narren – alle gjør det klart for ham at hele byen kjenner til Maries eventyr med Tamburmajoren.

Wozzeck er ellers en saktmodig mann med Bibelen som eneste lesestoff, men nå blir han helt ute av seg og krever en forklaring av Marie. Hun provoserer ham imidlertid med så vage svar at han ender med å tvile mer på sin egen forstand enn noen gang før. Idet han vil slå henne, setter hun ham på plass: «Heller en kniv i brystet enn en hånd på meg …»

Han lar henne være, men gjentar de siste ordene hennes for seg selv.

I vertshuset observerer Wozzeck hvordan Marie og Tamburmajoren morer seg med hverandre. Selv om han er klinkende edru, går alt rundt for ham: musikken, de skrålende mennene, Maries lystige rop, drukkenboltenes filosoferende prat og narrens sang: «Jeg lukter blod …»

Wozzeck oppsøker Andres i sovesalen på kasernen. Han er redd for at han skal komme til å myrde Marie, men Andres greier ikke å forholde seg til det. Da den berusede Tamburmajoren dukker opp og uten videre går løs på Wozzeck, er det ingen vei tilbake lenger.

3. akt

Marie innser at heller ikke Tamburmajoren kan gjøre henne lykkelig. Hun kjenner skam ved synet av barnet sitt, og ber Frelseren om å forbarme seg over henne siden hun har begått ekteskapsbrudd.

Hun blir med Wozzeck på en spasertur. Begge føler enda en gang, en siste gang, dyp hengivenhet for hverandre. Wozzeck vil gjerne huske dette lykkelige øyeblikket som det siste i kjærlighetshistorien deres, og dreper Marie.

I en kneipe prøver han å glemme det som har skjedd. Han, som ellers aldri tar kontakt med kvinner, nærmer seg Maries nabo Margret. Hun spør ham om blodet han har på hånda og albuen. I panikk flykter han ut og drukner seg i en dam i nærheten av stedet der han tok livet av Marie.

Maries barn får vite av noen lekekamerater at moren er drept.

Film

Hør hva regissøren og dirigenten tenker om verket!
Wozzeck fra prøvesalen
Her får du se litt av det du kan få oppleve i Wozzeck

I disse tre filmene forteller Boris Schäfer om hvordan Alban Berg brukes musikalske temaer som byggesteiner, og hvordan musikken beskriver de ulike personene.

Boris Schäfer beskriver Maries musikalske motiv
Boris Schäfer beskriver Wozzeck og Kapteinens musikalske motiv
Boris Schäfer beskriver de musikalske motivene hos Andres og Doktoren

Foredrag og musikkutdrag

Hør regissør Christof Loy diskutere Wozzeck med psykologspesialisten Pål Grøndahl og professor David Levin. Intimkonsert med utdrag fra verket.
Introduksjonsforedrag Wozzeck, ved Frida Steenhoff Hov

1. akt, 4. scene (Frode Olsen i rollen som Doktoren)

 

Militærmarsj etterfulgt av Maries vuggesang

Epilog

Intervju med Audun Iversen

Som et slag i ansiktet

Tekst: Camilla Yndestad

«Med sin varme og klangfulle stemme viser han hvordan en som er fanget i sin egen galskap, finner frihet i absurde visjoner», meldte den tyske avisen Frankfurter Rundschau etter Audun Iversens Wozzeck-debut for halvannet år siden.

– Det er jo en monumental rolle innenfor stemmefaget mitt. Visst var det ubehagelig å gjøre den, men jeg nøt forestillingene i Frankfurt. Samme hvor utslitt jeg var, selv om stemmen var herpa etter forestilling og prøve, så ønsket jeg å gå inn i rollen på nytt, flere ganger og bedre.

Jeg har snakket med andre kolleger som også har gjort rollen. Fel­les for oss alle er at vi vil tilbake til den hele tiden. Kanskje fordi den er noe av det mest utfordrende, men samtidig mest berikende å gjøre – det ser jeg nå.

Wozzeck er etter min mening en av opera­litteraturens aller beste operaer, den har i seg en sånn umiddelbarhet som publikum i dag gjerne vil ha.

Ikke én overflødig tone

– Men hvorfor er det en av de beste operaene som har blitt skrevet, synes du?

– Det er mange grunner til det, først og fremst er det selve håndverket. Musikken er ek­stremt 
komplisert, men det er ikke én tone som er overflødig. Man kan sitte og lytte til Wozzeck og tenke «dæven for et kaos», men når du får hele operaen presentert, så er det som en organisme som føles mye mer romantisk enn operaen opprinnelig er. Storyen er veldig rørende, heavy og brutal.

– Hvordan forbereder du deg til å gå inn i en sånn rolle?

– Altså, Wozzecks følelsesspekter avhenger av hva eller hvem man gjør personen til. Er han et offer for Marie og de tre mannfolka – som jo manipulerer ham, eller velger man å gjøre ham til en syk mann?

– Hvem gjør du ham til, da?

– I denne produksjonen er det litt begge deler. Det er en balanse mellom indre og ytre kaos. Selv om jeg kjenner veldig på ønsket om å forme denne komplekse personen med sine styrker, svakheter, galskap og fornuft.

– Hvordan jobbet du da du skulle gå inn i rollen første gangen?

– Det var et ganske blankt lerret for meg, sånn sett. Jeg hadde aldri sunget en tone fra operaen tidligere – så i starten var det egentlig opp til de dyktige folka jeg jobbet med musikalsk. Da produksjonen var i gang, ønsket jeg å være veldig åpen på prøvene, og ba Christof om at han måtte forme meg slik han ville.

Rollen krever erfaring, så nå jeg gleder meg til å kunne legge til litt mer av meg selv i denne produksjonen enn jeg kunne da jeg var helt fersk i rollen for halvannet år siden.

Den historiske Woyzeck ble henrettet ved halshugging med sverd på Marktplatz i Leipzig 24. august 1824. Audun studerte selv et år der, og har sett bilde av tegningen fra folkeoppmøtet rundt den offentlige henrettelsen.

– Jeg følte jeg kom litt nærmere, i og med at jeg kjente litt til stedene – selv om Leipzig på begynnelsen av 2000-tallet ikke var det samme som på 1800-tallet. Og så er det det fragmenterte dramaet, da. Det er veldig surrealistisk – Büchner var langt, langt forut for sin tid.

Lyttende og generøs regissør

– Regissøren, Christof Loy, ble i 2017 kåret til beste regissør av International Opera Awards. Hvordan har det vært å jobbe med ham?

– Supert! Han er krevende, veldig støttende, oppbyggende, utfordrende, og veldig komplett som regissør. Han er en god instruktør, en generøs person, og en god kollega – han lytter, og forstår deg når du står der og prøver noe du ikke får til.

– Hvordan tror du det blir å gjøre Wozzeck på hjemmebane i Bjørvika, da?

– Operaen er et veldig profesjonelt hus, med utrolig mange dyktige folk som er med på å gjøre forestillingene bra – det merket jeg blant annet på La traviata i 2015. Og så er det jo Hovedscenen, som er helt fenomenal å synge på!

Wozzeck er så intens, så kort, som et slag i ansiktet. Folk trenger å se den, ass, den er så stor!

Anmeldelser

Operaen nazistene forbød er et treffsikkert drama om oppløsning av verdier

26. november 2017
Treffsikkert drama
Les mer

Gysende vakker katastrofe

26. november 2017
Overveldet av musikken, sangen og det menneskelige dramaet
Les mer

Into the abyss: a harrowing Wozzeck in Oslo

28. november 2017
The opera grabs you by the neck from its first bars, skriver musikkmagasinet Bachtrack
Les mer

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 595 NOK
 • /
  Ingen pause

november 2017

Ferdigspilt
Ferdigspilt

desember 2017

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt