10.–17. november

Askepott – en barneopera

Opera for og med barn!

Intro

«Genialt for barn», skrev NRKs anmelder etter å ha sett Askepott – en barneopera. Nå kommer forestillingen tilbake til Barnekoret og Bjørvika, etter å ha blitt framført av hundrevis og sett av tusenvis av barn og unge rundt om i Norge.

I denne moderniserte versjonen av eventyret har den engelske komponisten Peter Maxwell Davies plassert Askepott som au pair hos enkefru Gnien og hennes tre slemme døtre Medusa, Hecate og Dragonia. Da søstrene drar til prinsens ball og Askepott ikke får være med, er det hennes eneste venn, katten og hennes kattunger, som pynter og hjelper henne til ballet.

Forestillingen er et samarbeid med mellom Barnekoret ved Den Norske Opera & Ballett, Barrat Due Juniorensemble og Oslo Kulturskole.

 • Originaltittel Cinderella
 • Musikk og libretto Peter Maxwell Davies
 • Musikalsk ledelse David Maiwald
 • Regi Gunnar Bergstrøm
 • Korleder Edle Stray-Pedersen
 • Scenografi Silje Sandodden Kise
 • Koreografi Nina Bråthen
 • Kostymer Grete Rustad
 • Lysdesign Jannicke Rekvin
 • Medvirkende Barnekoret, Juniorensemblet ved Barratt Due musikkinstitutt, Seksjon for slagverk og strykere ved Oslo kulturskole, Blokkfløytistene ved Uranienborg og St. Sunniva skole.

Handlingen

Veldig mange barn har hørt eventyret om Askepott, og det er blitt fortalt mange ganger på mange forskjellige måter. Nå skal du få høre historien om Askepott slik den kanskje kunne vært dersom den hadde skjedd der vi bor i dag.

(Fritt gjenfortalt av Dag Ulseth etter Peter Maxwell Davies’ barneopera Cinderella)

En dag da toget stoppet på togstasjonen i byen, gikk en ung jente av toget. Hun het Askepott. Hun hadde reist fra hjemmet sitt, der moren og faren og den fine katten hennes bodde. Askepott kjente at hun savnet moren og faren og katten sin allerede – men fordi foreldrene hennes hadde så lite penger, hadde hun kommet til byen for å få seg arbeid som au pair.

Det betydde at hun skulle vaske og rydde og hjelpe til i huset til en dame som hadde tre døtre. Damen het enkefru Gnien, og hun sto og ventet på stasjonen da Askepott gikk av toget. Enkefru Gnien hadde vært og handlet, men i stedet for å la Askepott bli med i bilen hjem, måtte Askepott bære alle varene som fru Gnien hadde kjøpt, og gå hele den lange veien til huset der hun skulle bo.

Da Askepott endelig kom fram, fikk hun se at det var en stor katt i huset – og samtidig fikk hun møte de tre rare døtrene til enkefru Gnien:

Den første het Medusa, og hun hadde en stor parykk med falskt hår som ofte falt av hodet hennes.
Den andre het Hecate, og hun hadde noen store, falske pyntetenner som ofte falt ut av munnen hennes.
Den tredje het Dragonia, og hun hadde noen store, løse mamelukker som veldig ofte brukte å falle ned slik at hun snublet i dem.

 De tre søstrene

Selv syntes søstrene de var vakre og søte, og trodde at andre ikke ville være sammen med dem fordi de var misunnelige på dem. De var bare opptatt av hva du kunne spise, hvor de skulle dra på ferie og hva de skulle se på TV – og når moren deres ikke så dem, maste de på Askepott og var ekkel og slem mot både henne og den store katten. Men Askepott og katten ble venner, og når Askepott var sulten og tørst og lei seg, kunne hun trøste seg med katten som malte og koste seg sammen med henne.

Så en dag skjedde noe spennende: Den kongelige utroperen gikk rundt og fortalte alle som ville høre at den unge prinsen inviterte alle søte piker til ball på slottet sitt. De som ville komme, skulle få all slags god mat og godteri, men alle som kom, måtte pynte seg i de fineste klærne og smykkene de hadde.

De tre rare søstrene gjorde seg straks klare til å dra på ball, og Askepott måte hjelpe dem med å gjøre seg fine. De pyntet seg med rotteskinn, edderkoppslør og stinkdyrparfyme – og moren deres syntes de ble så fine at hun var sikker på at prinsen ville gifte seg med en av dem.

Søstrene klare for ball

Askepott spurte om hun kunne få bli med på ballet bare for å se på, men da ble enkefru Gnien sint! Hun sa at Askepott ikke var fin nok, og at hun i stedet måtte bli hjemme og vaske gulv i hele huset. Askepott ble veldig lei seg, og da de tre søstrene hadde dratt, gikk hun til den store katten for å få trøst. Da var det akkurat som om katten ville si henne noe – og plutselig begynte katten å snakke! Katten fortalte at hun var en magisk katt som kunne straffe folk som var slem mot katter, og hjelpe dem som var snille – og fordi Askepott var så snill og vennlig, ville den store katten og kattungene hennes hjelpe henne med å dra på ballet til prinsen. Dermed tryllet katten og kattungene fram en magisk kjole av sølvstoff, en forhekset krone av sølv og to fine sølvsko.

Men så fortalte kattene noe viktig: Når Askepott var på ballet, måtte hun huske på å dra derfra før klokken slo tolv på natten. Da ville nemlig magien bli borte, og Askepott ville bli stående i bare filler og vanlige klær. Aksepott hørte nøye på hva de sa – og dermed kjørte hun til ballet i en magisk sølvbil sammen med alle kattene.

På slottet var ballet i full gang, der den kongelige utroperen ropte navnet til alle som kom – og noen av de som kom, var de tre sjefene for alle soldatene i landet.

Den første het feltmarskalk Stigbøyle Bombe Flopp, og var sjef for alle soldatene på land.

Den andre het admiral Tordenskiold Seierssyk, og var sjef for alle soldatene om bord på båter.

Den tredje het kommandør Delta Ving Landing-På-Tvers, og var sjef for alle soldatene som kjørte fly.

De tre frierne

Og da de tre sjefene fikk se de rare døtrene til fru Gnien, ble de veldig forelsket! Herr Bombe Flopp ble forelsket i Medusa med det falske pyntehåret.

Herr Tordenskiold Seierssyk ble forelsket i Hecate med de falske pyntetennene.

Og herr Landing-På-Tvers ble forelsket i Dragonia med de store mamelukkene.

De tre søstrene ble veldig fornøyde da de tre sjefene ville danse med dem, og snart danset alle gjestene omkring i salen på slottet. Men nå kom prinsen inn. Han kjedet seg veldig, og likte ingen av de pikene han så, selv om moren hans ville at han skulle gifte seg med en av dem. Han tenkte akkurat på å stikke av fra hele ballet, da den kongelige utroperen ropte at en ukjent jente som sikkert måtte være prinsesse, var kommet til ballet. Det var Askepott!

Prinsen hadde aldri sett en så pen jente før, og skyndte seg å spørre om Askepott ville danse med ham. Det ville Askepott gjerne, og dermed begynte de å danse og danse slik at de glemte tiden som gikk …

Da kom den store katten og kattungene hennes listende inn, og uten at noen andre så dem, prøvde de å si til Askepott at klokken snart slo tolv, og at hun måtte dra fra ballet før hun ble en vanlig jente igjen. Men Askepott hørte dem ikke, hun hadde glemt alt – og plutselig begynte slottsklokken å slå tolv slag!

Det ble plutselig fullt kaos på ballet! Askepott løp forskrekket vekk i siste liten, men hun mistet den ene sølvskoen sin. Samtidig skremte kattene de andre gjestene slik at de tre rare søstrene rømte sin vei – og i farten mistet Medusa pyntehåret sitt, Hecate mistet pyntetennene, og Dragonia mistet de store mamelukkene sine. Herr Bombe Flopp fant det falske pyntehåret til Medusa, og plukket det ømt og kjærlig opp fra gulvet. Herr Tordenskiold Seierssyk ble glad da fant Hecates falske pyntetenner, og herr Landing-På-Tvers ble lykkelig da han fant Dragonias store mamelukker. Men prinsen var minst like glad da han fant sølvskoen til Askepott, og han lovte seg selv at han ikke ville gi opp før han fant den pene jenta som skoen passet til.

Imens hadde Askepott kommet seg hjem, og tenkte på prinsen som sikkert ikke ville være kjæreste med en vanlig og fattig au pair som henne – men den store katten trøstet henne, og sa at de fikk vente og se hva som skjedde.

Litt senere kom de tre søstrene hjem fra ballet, og fru Gnien var sur og sint både fordi de ikke hadde funnet seg en rik mann, og fordi de hadde mistet både pyntehår, pyntetenner og mamelukker på festen – men da lovte de tre søstrene at de aldri ville gi seg før de ble gift med en superrik mann.

Neste dag gikk den kongelige utroperen omkring og sa at prinsen vil dra rundt i hele landet for å finne piken som hadde mistet en sølvsko på ballet – og når han fant henne, ville han gifte seg med henne!

Snart kom prinsen og de tre sjefene på besøk til enkefru Gnien. Prinsen ville nesten ikke se på de rare døtrene hennes – men herr Bombe Flopp ble kjempeglad da han kjente igjen Medusa, som hadde mistet håret sitt. Herr Tordenskiold Seierssyk ble like glad da han kjente igjen Hecate og kunne gi pyntetennene hennes tilbake, mens herr Landing-På-Tvers og Dragonia ble begge like glade fordi hun kunne få igjen de store mamelukkene sine!

Men da spurte prinsen om det ikke var flere piker i huset. Da svarte fru Gnien at det bare var Askepott, men hun telte ikke, for hun hadde ikke vært på ballet. Prinsen svarte at hun likevel kunne få prøve skoen for moro skyld – og da Askepott fikk skoen på foten, kjente han henne straks igjen! Prinsen og Askepott omfavnet hverandre, og Askepott fortalte hvordan hun egentlig bare var en vanlig jente som hadde fått hjelp av de magiske kattene til å dra på ballet.

Prinsen svarte at han ville gifte seg med henne uansett – og dermed reiste alle sammen med toget inn til byen for å feire stort bryllup! De tre søstrene giftet seg med hver sin soldat-sjef, mens Askepott og prinsen giftet seg med hverandre – og både brudeparene og kattene og alle de andre var kjempeglade for at alt hadde gått så bra til slutt!

Og slik endte denne historien om Askepott …

Medvirkende

På scenen_

Askepott: Inga Lohne-Otterstad / Nora Windfeldt
Prinsen: Elias Gill Johannesen / Philip Weiss-Hagen
Medusa: Aksel Johannes Rykkvin
Hecate: Mathis Manger Winther
Dragonia: Evert Karlsson / Bård Elias Nystøyl
Enkefru Gnien: Nora Ervik / Therese Schoder-Larsen
Herolden: Helene Ingeborg Klaveness / Maya Manuela Bockelie
Katten: Regine Astrup / Marion Solholm Meriles
Feltmarskalk Stigbøyle Bombe Flopp: Alexandra Axcrona / Anna Sofia Sjøvik
Admiral Tordenskiold Seierssyk: Runa Kirby Torbo / Karen Sofie Hafskjold
Kommandør Delta Ving Landing-På-Tvers: Julie Isabel Daae / Katrine Ayan Sjøboden
Ballgjester
Jenter: Ella Jørgensen Dragland / April Alexandersdottir, Ella von Hof / Emanuela Walderhaug, Frida Elvira Monn-Iversen / Hanna Linnea Lindtvedt, Hulda Haugerud / Hulda Josephine Hein-Gutierrez, Leonora Kristiane Rykkvin / Kjersti Horgmo Fiskevold, Lotte Schaubert / Maria Rosenlund, Lydia Amanda Kraft Holthe / Ragnhild Berg-Hansen, Sille Gulette Gullbekk / Stella Aksnes-Pehrson, Sofie Glaser / Vilde Marie Otterstad Baumann, Vilja Stensrud
Gutter: Aurélien Haugen / Benno Tzschoppe (grensevakt), Bastian Huuse Eggum / Elias Hjertø Grelland (grensevakt), Eeden Amalie Andresen / Helena Gloslie, Ingeborg Skrede / Kaja Willums Thiblin Holo, Mathilde Dorothea Leegaard / Mathea Kvalvåg-Andersen, Miriam Ougir / Nikolai Waage Skomedal, Sebastian Szmulik Sveen (grensevakt) / Sebastian Kosmo Simensen, Sigurd Wiik Dalheim / Sigurd Thorbjørnsen, Torbjørn Kirby Torbo (grensevakt) / Vårin Berg-Jacobsen, Vilde Sveinsson
Kattunger: Alma Waage Skomedal / Adrian Imer Bush Karpuzi, Benjamin Sveen / Camilla Øfsthus, Britt Sofie Hjellum / Christian Stenberg Kløv, Carla Paulsen Andreassen / Heidi Keller, Celia Christianne Borchgrevink / Ida Heggdal Rake, Dominic Gentile / Ingrid Vazquez Thomsen, Halvor Løvåsen / Julian Alexander Næss, Hedvig Borchgrevink / Mayeul Debaig, Leon Alexander Dalnoki / Oda Tzschoppe, Lilly Madelen Dalnoki / Severin-Juhl Neumer, Rehana Odland

 

Orkester

Oslo kulturskole
Blokkfløyte: Birgir Steinn Asmundsson, Edgar Bror Færøy Bergquist, Meda Bucyte, Elisabeth Wednesday Coleman, Vetle Henrik Hvoslef, Mathea Josefsen, Rania Juchelka, Lucio Normann Catalano Kvam, Helle Kaastrup Mo, Maria Meidell, Cristina Gerd Trulsen, Selma Johansen Vågslid, Jonna Jeon, Ludvik Kittilsen Lund, Åshild Eikrem Ims, Alise Helene Kibsgaard-Mörsdorf, Felipe Salviar, Joy Flood, Kristin Anna Ye, Matteo Sevenius, Mattias Aleksander Erdal, Ma He You, Nathanya Maria Bjerke, Silje Helen Haugen, Thien Trung Nguyen, Timian Hernes Paasche-Aasen, Tirill Tiller, Tomas Shan Bjerkestrand, Christian Tobias Aass Frank, Dharana Tinura Boralugodage, Ekaterina Zabrodina, Even Fredheim
Trompet: Magne Nyberg, Eira Elise Øverås
Fiolin: Hilda Desideria Beskow, Sigrid Langmark Saastad, Edmund Emanuel Ekblad, Theodor Eide Syversen, Dimal Sager Traore, Anneli Aune
Cello: Matheus Haldorsen, Anni Bull
Slagverk: Brage Torvik, Marcos De Medina-Rosales Haugestad, Amund Falk Heier Holte, Christian August Amundsen, Julius Engesnes

Juniorensemblet Barratt Due musikkinstitutt
Fiolin: Iben Nygaard, Ha Yen Hoang, Harry Liang, Anja Rognmo, Arvid Fresk Kristiansen, Amanda Nielsen, Amanda Noor Vatn, Andreas Alexander Martinsen, Andreea Maria Faitas Dumitrel, Aurora Fladmoe, Camilla Huynh, Daniel Huynh, Gusta Harris, Philippe Jayer, Lily Isabel Austdal, Solveig Fossum, Johannes Liodden, Maria Rui Ericsson, Maria Elvegard Schmidbauer, Torje Gunvaldsen Råbu, Josefine Gisholt
Bratsj: Kaspar Theodor Andersen, Margit Reikvam, Hjalmar Bjerner, Erland Strømsnes
Cello: Frida Rogn, Nara Walker, Iris Kalliovirta, Mathilde Ånerud, Torjus Hoel Bjorå, Owen Davis, Liv Mila Jensen
Bass: Inger Liodden

Film

Askepott - en barneopera

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 295 NOK
 • /
  Ingen pause

november 2018

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt