23. januar

Brentano Quartet

Gråte min sang

Ferdigspilt

Intro

Amerikanske Brentano Quartet har siden oppstarten i 1992 spilt konserter over hele verden og ved prestisjetunge scener som Carnegie Hall, Concertgebouw i Amsterdam og Konzerthaus Wien. Nå inviterer strykekvartetten til konsert på Scene 2, med programmet Gråte min sang.

Brentano Quartet består av fiolinistene Mark Steinberg og Serena Canin, bratsjisten Misha Amory og cellisten Nina Lee. Kvartetten har samarbeidet med sangere som Jessye Norman, Joyce DiDonato og pianistene Richard Goode og Mitsuko Uchida.

I tillegg til å spille verker fra standardrepertoaret har kvartetten også en sterk interesse både for ny og gammel musikk, og har blant annet jobbet med komponister som Elliot Carter og Charles Wuorinen. Til operaen tar de med seg verker som spenner fra 1500-tallet og Orlando di Lasso til vår egen tid og Mario Davidovsky.

Om kveldens program

Dette programmet er ikke atypisk for Brentano-kvartetten, men det fremstår som et atypisk kvartettprogram i måten det hopper mellom århundrene og bindes sammen av usynlige tråder. Programmet er også atypisk fordi flere av verkene ikke er skrevet for strykekvartetter. Det kan virke underlig å «stjele» komposisjoner laget for stemmer og risikere å miste halvparten av innholdet på grunn av manglende tekst, men det finnes en lang tradisjon der vokalverk fra renessansen ble spilt på instrumenter – ofte som del av teaterproduksjoner – og det kan diskuteres hvorvidt teksten egentlig går tapt. Et av kjennemerkene på madrigal-stilen er ideen om tekst-maling, der ordenes mening bygges inn i tonene og rytmen. Robert Schumann uttalte at musikk er tale på avstand.

Med Carlo Gesualdo får vi musikk som leker seg på kanten av stupet. Risikoen for oppløsning er til stede overalt, meningsinnholdet er rikelig og tydelig. I verkene av Ockeghem, Lassus og Monteverdi er frykten for oppløsning mindre. Likevel er det også her en følelse av uro og impulsivitet. Alt dette kan synes langt fra Brahms, men hans strykekvartett i c-moll er full av tydelig uro og engstelse og ikke så langt fra en Gesualdisk stemning som man skulle vente. Verket skifter fra en sinnsstemning til en annen, nesten uten sammenheng.

Og så er det Mario Davidovsky, en mann og komponist vi beundrer. I dette programmet byr vi på den heller komprimerte fjerde kvartetten hans fra 1979. Her finner vi også motsetninger og likhet i diametralt forskjellige sinnstilstander. Frenetisk og skarp musikk eksisterer side om side med en relativt rolig musikk som flyter som bevegelser på himmelen.

Denne samlingen av musikkverk flyter vidt og bredt, men kommer stadig tilbake til en grunnleggende atmosfære av uro og impulsivitet. Alt er umiddelbart, alt haster.

NB: Konserten innledes ved Tor Espen Aspaas som skal snakke i cirka 5-10 minutter. I tillegg spiller en ung kvartett (Meteorôs Kvartett) fra talentprogrammet til Oslo Quartet Series en sats fra Mozarts Strykekvartett i C-dur.

Konserten er et samarbeid mellom Den Norske Opera & Ballett og Oslo Quartet Series.

Program

Johannes Ockeghem:
Ave Maria
Carlo Gesualdo:
Madrigals (arr. Mark Steinberg)
Orlando di Lasso:
Jubilate
Deo Mario Davidovsky:
Strykekvartett nr. 4
Claudio Monteverdi:
Madrigals (arr. Mark Steinberg)
Johannes Brahms:
Strykekvartett op. 51 nr.1 i c-moll

Medvirkende: Mark Steinberg/fiolin, Serena Canin/fiolin, Misha Amory/bratsj, Nina Lee/cello

Wolfgang Amadeus Mozart:
Strykekvartett i C-dur KV 157, 2.sats

Medvirkende: Meteorôs Kvartett

Biografi

Siden Brentano Quartet ble dannet i 1992 har de spilt over hele verden og blitt mottatt med begeistring og gode kritikker. Kvartetten har blitt tildelt mange priser og spilt på verdens mest prestisjetunge arenaer, inkludert Carnegie Hall og Alice Tully Hall i New York, Library of Congress i Washington, Concertgebouw i Amsterdam, Konzerthaus i Wien, Suntory Hall i Tokyo, og operahuset i Sydney.

I tillegg til å fremføre det klassiske kjernerepertoaret for strykekvartett, har Brentano Quartet også en sterk interesse både for det svært gamle og det svært nye av musikk. De har fremført og spilt inn mange musikalske verk datert fra tiden før strykekvartett ble brukt som medium, i tillegg til at de har jobbet tett med noen av nåtidens viktigste komponister.

Kvartetten er oppkalt etter Antonie Brentano, som mange forskere anser for å være Beethovens «udødelige kjærlighet».

http://brentanoquartet.com/about/

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 395 NOK
 • /
  1 pause

januar 2018

Ferdigspilt