13. oktober–1. november

Manon

Storslått klassisk ballett av Sir Kenneth MacMillan

Intro

Velger du kjærligheten eller et liv i velstand? Det valget står Manon overfor, i balletten signert koreograflegenden Sir Kenneth MacMillan. Her er trinn og løft til å miste pusten av, til musikk av Jules Massenet. Manon gjør ikke det vi forventer oss av en klassisk heltinne. I møte med en juvelbesatt kåpe velger hun den fremfor kjærligheten. Senere snur hun og det får dramatiske konsekvenser.

Fattigdom og luksus

Da Manon og Des Grieux møter hverandre i 1700-tallets Frankrike og blir dypt forelsket, er Manons bror Lescaut i ferd med å tilby henne til den som betaler mest. De elskende flykter, men Lescaut kommer etter med Monsieur G.M., som tilbyr Manon et liv i luksus som hans elskerinne – og hun sier ja. Hun klarer likevel ikke å gi slipp på Des Grieux, og sammen prøver de å lure penger fra Monsieur G. M. De blir oppdaget, og Manon dømmes for prostitusjon og deporteres til New Orleans. Det ender heller ikke der, men med skam, kjærlighet og død i Louisianas sumper.

Kanskje ikke rart at vi helt siden Abbé Prévosts roman L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut fra 1731 har latt oss fascinere av Manons historie, og at den har dannet grunnlaget for flere operaer og balletter. Da Sir Kenneth MacMillan lagde sin versjon i 1974, ble den møtt av et kritisk anmelderkorps: For hadde ikke heltinnen en umoralsk natur, og hva var det egentlig som drev henne?

MacMillan mente svaret lå i fattigdommen: «Manon er ikke like redd for å være fattig som hun skammer seg over å være fattig», sa han, som selv kom fra fattige kår og ble sin tids kanskje mest toneangivende koreograf. Men publikum og etter hvert også kritikerne elsket Manon, og den har i dag fast plass på repertoaret til ballettkompanier verden over.

Klassiker i ny drakt

Da Nasjonalballetten satte opp Manon for første gang i Norge i 2015, så en visuelt storslått utgave dagens lys. Operaens verksteder fornyet klassikeren med ny scenografi og nye kostymer. «John-Kristian Alsakers scenografi er enkel men virkningsfull, og Ingrid Nylanders 1700-tallsinspirerte kostymer er et syn», skrev Dagsavisens anmelder, som også lot seg begeistre av den musikalske tolkningen: «Det er en nytelse å høre Operaorkesteret fremføre Jules Massenets musikk».

Nå skal Nasjonalballettens dansere og Operaorkestret igjen fortelle Manons historie, som blant annet byr på noen av de vakreste og mest krevende pas de deux-ene (dans for to) som er skapt. Musikken er en fantastisk kollasj av ulike musikkstykker av Massenet, blant annet hans lengtende «Elégie», som de elskendes musikalske tema.

 • Gratis introduksjon en time før forestilling
 • Koreografi Sir Kenneth MacMillan
 • Musikk Jules Massenet
 • Scenografi John-Kristian Alsaker
 • Kostymer Ingrid Nylander
 • Lysdesign Kristin Bredal
 • Musikalsk ledelse Martin Yates
 • Medvirkende Nasjonalballetten, Ballettskolen, Operaorkestret

Roller

Hovedroller

Handling

Første akt

Scene 1 – Gårdsplassen utenfor et vertshus nær Paris

Skuespillere, herremenn og lettlivede kvinner fra Paris samles på gårdsplassen utenfor et vertshus nær Paris. Blant dem er Des Grieux (en ung student), den rike Monsieur G.M. og Lescaut, som er der for å møte sin søster Manon som er på vei for å innlemmes i en nonneorden.

Under alt kavet og maset med ankomster og presentasjoner, stjeler en tigger klokken til Monsieur G.M. og feirer dette lystig før tyveriet oppdages. Lescaut må gripe inn for å hindre at tiggeren blir straffet. Kort tid etter ankommer Manon sammen med en eldre herremann som tydelig er tiltrukket av henne. Lescaut legger merke til interessen fra den eldre herren og ber han med seg inn på vertshuset for å komme til enighet når det gjelder Manon.

Manon oppholder seg fortsatt utendørs og møter Des Grieux. Han er fascinert av henne. De forelsker seg i hverandre og bestemmer seg for å flykte til Paris ved hjelp av pengene hun har stjålet fra den eldre herren. Lescaut og den eldre herren kommer ut av vertshuset. De har nå inngått en avtale og til deres forferdelse oppdager de at Manon har forsvunnet. Monsieur G.M. forteller Lescaut at han også er interessert i Manon og, siden G.M. er svært rik, lover Lescaut at han skal finne Manon og overtale henne til å bli sammen med G.M.

Scene 2 – Husværet til Des Grieux i Paris

Des Grieux og Manon oppholder seg nå i hans husvære i Paris. Han er i ferd med å skrive et brev til sin far. Manon avbryter ham ved å erklære sin til kjærlighet. Des Grieux går for å postlegge brevet, og når han er borte ankommer Lescaut sammen med Monsieur G.M. Manon gir raskt etter for tilnærmelsene fra G.M. Da Des Grieux kommer tilbake, overtaler Lescaut ham om at de alle vil bli rike hvis han aksepterer forholdet mellom G.M. og Manon.

Pause

Andre akt

Scene 1 – Et selskap i Madames hôtel particulier

Manon ankommer selskapet som arrangeres av Monsieur G.M. i Madames hôtel particulier. Hun slites tydelig mellom rikdommen til sin følgesvenn og sin kjærlighet til Des Grieux, som er der sammen med Lescaut. Des Grieux prøver å overtale Manon til å forlate G.M., men hun sier at det ikke er det rette tidspunktet og at han først må prøve å vinne mer av G.M.s penger ved spillebordet. Des Grieux blir tatt i juks og han og Manon flykter.

Scene 2 – Husværet til Des Grieux

Tilbake i husværet til Des Grieux erklærer han og Manon atter sin kjærlighet til hverandre. Monsieur G.M. ankommer sammen med politiet, og Manon blir arrestert for prostitusjon. I de påfølgende bataljene blir Lescaut drept.

Pause

Tredje akt


Scene 1 – En havn i Louisiana

Fangevokteren i straffekolonien venter ved porten på at fangene fra Frankrike skal ankomme. Manon har blitt deportert til Amerika som prostituert, og Des Grieux har fulgt etter henne dit ved å gi seg ut for å være hennes ektefelle. Fangevokteren ser dem sammen og blir interessert i Manon.

Scene 2 – Fangevokterens rom

Fangevokteren har arrestert Manon, men tar henne med til rommet sitt og tilbyr henne belønning i håp om at hun vil forlate Des Grieux og leve sammen med ham. Des Grieux bryter seg inn og dreper fangevokteren.

Scene 3 – Sumpen 

Manon har flyktet til sumpen utenfor Louisiana sammen med Des Grieux for å unnslippe forfølgerne. Alle hennes tidligere ambisjoner om et liv i rikdom og herlighet har hun nå gitt avkall på til fordel for sin kjærlighet til Des Grieux. Manon kollapser og dør i armene til Des Grieux.

Film

Manon har sesongpremiere 13. oktober!

Podcast | Introduksjon

Introduksjon ved Lene Skalleberg i 2015

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 745 NOK
 • /
  2 pauser

oktober 2018

Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt
Ferdigspilt

november 2018

Ferdigspilt