3. november

Operaorkestret: Griegs a-moll-konsert 150 år

Griegs klaverkonsert og Sjostakovitsj' Leningrad-symfoni

Ferdigspilt

Intro

Er Griegs a-moll-konsert verdens mest berømte klaverkonsert? Den er i alle fall en av de mest spilte! Denne kvelden framfører den unge og fremadstormende pianisten Joseph Moog verket, sammen med Operaorkestret.

I år er det 150 år siden Grieg komponerte dette nasjonalromantiske klaver-fyrverkeriet, som gjerne blir kalt «et Norge i miniatyr». Konserten hører til standardrepertoaret for de fleste pianister, og tyske Joseph Moog er en av dem som har den på listen.

Tysk klavermester med strålende karriere

Moog er født i 1987, og begynte å spille piano som fireåring. Tross sin unge alder har han gitt konserter i en årrekke og har en rekke cd-utgivelser bak seg. Han har mottatt flere priser, ble kåret til Gramophone Young Artist of the Year i 2015, og ble også Grammy-nominert for konsertinnspillingen sin med Grieg og Moskowski i 2016.

Fra norsk nasjonalromantikk til Leningrad

Etter Griegs berømte verk fortsetter Operaorkestret konserten med Dmitrij Sjostakovitsj' kanskje mest kjente symfoni: Leningrad-symfonien, eller Symfoni nr. 7 i C-dur.

Under 2. verdenskrig var Leningrad beleiret i 900 dager. Forholdene i byen var forferdelige, og folk falt døde om på arbeid og på gatene av utmattelse. Sjostakovitsj bodde selv i Leningrad under beleiringen, og det var her han startet arbeidet med sin 7. symfoni. «Jeg lyttet til livet, så det russiske folks kamp, og forsøkte å innprente mitt bilde av deres gjøremål i musikken min», skal komponisten selv ha uttalt. Symfonien regnes fortsatt som en sentral musikalsk hyllest til de millionene av sovjetiske borgerne som omkom i løpet av invasjonen og okkupasjonen av Sovjetunionen.

Dirigent er Ryan Bancroft som vant Malko-konkurransen i år 

Program

Edvard Grieg: Klaverkonsert i a-moll, op. 16
Dmitrij Sjostakovitsj: Symfoni nr. 7 i C-dur, op. 60

 • Gratis introduksjon i Formidlingssenteret en halvtime før konsertstart

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Hovedscenen
 • Pris
  :
  100 - 445 NOK
 • /
  1 pause

november 2018

Ferdigspilt