7.–8. juli

Operaworkshop: Götterdämmerung

Lidal North International Opera Workshop

Intro

Denne sommeren presenterer Lidal North International Opera Workshop to forestillinger: Götterdämmerung og Heroes & Villains.

I Götterdämmerung (Ragnarok) kulminerer «Nibelungenringen» i et voldsomt klimaks av forræderi og tap idet fokuset dreies vekk fra guderiket og rettes mot menneskenes ambisjoner og makt. Valkyrien Brünnhilde bebuder i den legendariske sluttscenen en ny æra, full av kjærlighet og håp.

Richard Wagners Götterdämmerung spilles to ganger.

Årlig operaworkshop for unge sangere

Forestillingene danner avslutningen på en internasjonal workshop for unge sangere. Workshopen går over 15 dager og ledes av instruktør og pianist John Lidal. Parallelt med sangtimer, mesterklasser og konserter, innstuderes to helaftens forestillinger. I rollene får vi møte solister som står på terskelen til profesjonelle karrierer, samt etablerte artister. Verkene fremføres med enkle sceniske virkemidler, akkompagnert av klaver. Dette er det 12. året workshopen arrangeres. 

Originaltittel Götterdämmerung

Musikk Richard Wagner

Libretto Richard Wagner

Musikalsk ledelse James Duddle

Regi Hilde Andersen

Klaver Gábor Nagy

Fremføres på tysk  

 

Medvirkende

Brünnhilde: Itziar M. Galdos, Lee Bisset
Siegfried: John Upperton
Gunther: John Green, Eilert Egil T. Hasseldal
Gutrune: Christel Elisabeth Smith, Katharina Kockum
Hagen: Eirik R. Egeberg-Jensen, Odd Grundt 
Waltraute: Ann-Beth Solvang
Alberich: Erlend Sander 
1. norne: Ingunn Kilen, Kati Richer 
2. norne: Marit Sehl 
3. norne: Rose Lund Reinsnes, Christel Elisabeth Smith 
Woglinde: Sofia Poulopoulou, Astrid Joos 
Wellgunde: Marit Sehl, Therése Thylin Lindmark 
Flosshilde: Kati Richer, Kathleen Merken

Handling

PROLOG

De tre nornene som spinner skjebnetråden er ved nattetid samlet på Valkyrieklippen. Mens de spinner beretter de hvordan Wotan er vendt hjem til Valhall med brukket spyd og hvordan han har gitt befaling om at verdensasken skal felles og at dens ved skal stables opp omkring Valhall. De spenner tråden sterkere, men den brister plutselig; deres viten er kommet til ende, og de synker ned til Erda. Da morgenen bryter frem, trer Siegfried og Brünnhilde ut av klippehulen. Han vil dra ut i verden på nye heltedåder og skjenker Brünnhilde Alberichs ring som pant på sin kjærlighet. Hun gir ham sin hest, Grane, som vil bære ham gjennom ild og vann. De tar avskjed og han drar bort og etterlater henne på fjellet, hvor flammene beskytter henne.

AKT 1

Første bilde:
Etter et storslått mellomspill (Siegfrieds Rhinferd) ses Gibichungenes hall ved Rhinen, hvor Gunther sitter med sin søster Gutrune og sin halvbror Hagen, Alberichs sønn. Hagen, som kun har ett mål: å erobre ringen, råder Gunther til å gifte seg snarest, og forteller om den herligste kvinne, Brünnhilde, som bor på en klippe, omgitt av ild. Da Gunther viser interesse, råder Hagen ham til å bli venn med Siegfried, dragedreperen, som er den eneste som kan gå gjennom ilden. Samtidig skal Siegfried ved en kjærlighetsdrikk bindes til Gutrune. Nå ankommer Siegfried i sin båt og hilser Gunther med ærbødighet. Da Hagen erfarer at Brünnhilde besitter Alberichs ring, lar han Gutrune som velkomst gi Siegfried kjærlighetsdrikken, som samtidig får denne til å glemme at han elsker en annen kvinne. Siegfried føler straks lidenskap for Gutrune og tilbyr Gunther å hente Brünnhilde. De drikker fostbrorskap, og Siegfried begir seg avsted sammen med Gunther, mens Hagen som allerede nyter sin seier, blir hjemme for å vokte borgen.

Andre bilde
På Valkyrieklippen sitter Brünnhilde hensunken i betraktning av Siegfrieds ring. Da kommer plutselig hennes søster, valkyrien Waltraute, til fjellet. Hun skildrer i malende ord hvordan Wotan uvirksom avventer gudenes undergang; han har fortalt henne at kun hvis ringen gis tilbake til Rhindøtrene vil verden bli løst fra forbannelsen. Derfor har hun sneket seg bort fra Valhall og bønnfaller nå Brünnhilde om å oppfylle Wotans ønske. Brünnhilde, som ikke lenger føler noen tilknytning til gudenes verden, har udeltagende hørt på hennes beretning og nekter å skille seg av med Siegfrieds elskovspant som for henne har mere verdi enn Valhallall og dets guder, og Waltraute styrter fortvilet bort. Nå lyder Siegfrieds horn, og Brünnhilde løper ham henrykt i møte, men viker forferdet tilbake da han iført tarnhjelmen viser seg i Gunthers skikkelse og beiler til henne. Hun nekter å følge ham, men han makter å frariste henne ringen. Han befaler henne å vente på ham i klippehulen, hvorpå han drager Nothung og følger etter henne.

AKT 2

Utenfor Gibichungenes Hall. I nattens mørke våker Hagen. Hans far, Alberich, viser seg for ham og besverger ham å gjenerobre ringen, hvilket Hagen lover. Da dagen gryr, vender Siegfried hjem og beretter hvordan han har vunnet Brünnhilde til Gunther. Han går inn, og Hagen samler mennene for å forberede en festlig mottakelse for Gunther og hans hustru. De kommer seilende på elven og Gunther stiger i land med Brünnhilde. Hun forferdes da hun ser Siegfried ved Gutrunes side; han viser ingen tegn på gjenkjennelse. Da oppdager hun ringen på hans finger og anklager ham for bedrageri. Siegfried sverger ved Hagens spyd at han har vært tro mot Gunther, men Brünnhilde beskylder ham for mened. Siegfried, som for Gunthers skyld ikke vil forfølge saken videre, går inn i huset med Gutrune og mennene. Da de er blitt alene, krever Brünnhilde at Gunther og Hagen skal hevne hennes ære; Gunther vakler, men Hagen lover å drepe Siegfried etter at Brünnhilde har røpet at hans eneste sårbare sted er ryggen. Sammen sverger de at Siegfried skal dø.

AKT 3

Første bilde:
I en skog ved Rhinens bredd. Siegfried, som under en jakt har kommet bort fra det øvrige selskap, treffer rhindøtrene, som først spøkende, men senere alvorlig oppfordrer ham til å gi dem ringen tilbake, hvilket han avslår. De forutsier hans nært forestående død og forsvinner. Nå kommer Gunther, Hagen og de øvrige jegerne til, og mens de sammen raster, oppfordrer Hagen Siegfried om å fortelle om sine bedrifter. Han beretter da om sin barndom hos Mime og sin kamp med dragen. Nå gir Hagen ham en drikk som opphever glemseldrikkens virkninger, og Siegfried forteller videre om hvordan han gikk gjennom ilden og vant Brünnhilde. Gunther, som ikke har visst noe om dette, blir forferdet, og Hagen, som nå har "avslørt" Siegfrieds "bedrageri", støter sitt spyd i ryggen hans; døende sender Siegfried sin hilsen til Brünnhilde.

Andre bilde:
Etter en praktfull sørgemusikk ses igjen Gibichunghallen hvor Gutrune plaget av angst og bekymring avventer Siegfrieds hjemkomst. Hagen kommer i spissen for gravfølget og hun synker sammen ved båren. Hagen krever nå ringen, men Gunther vil hindre ham i å forgripe seg på Gutrunes rettmessige arv; det kommer til kamp, og Gunther faller. Da Hagen vil rive ringen til seg, løfter den dødes hånd seg truende mot ham, og han viker forferdet tilbake. Nå kommer Brünnhilde til; hun erkjenner Siegfrieds troløshet kun var trofasthet mot vennen, og ber mennene reise et bål hvor hans lik kan brennes. Hun drar selv ringen av fingeren hans for å gi den til rhindøtrene og dermed løse forbannelsen; så svinger hun seg på sin hest og rir inn i det brennende bålet. Elven svulmer over og på bølgende ses de jublende rhindøtrene som triumferende holder ringen i været. Hagen mister besinnelsen og styrter i raseri ut i vannet, men dras ned av rhindøtrene. Valhall og gudene står i flammer når teppet faller.

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 NOK
 • /
  2 pauser

juli 2018

Ferdigspilt
Ferdigspilt