4. mars

Oslo Kammerakademi: Men musikken lever videre

Haas, Schulhoff, Klein og Weill

Ferdigspilt

Intro

I kveldens konsert får vi høre musikk av Haas, Schulhoff, Klein og Weill.
Solist: Ann-Helen Moen.

De tsjekkiske komponistene Gideon Klein, Pavel Haas og Erwin Schulhoffs hjemland ble invadert av tyskerne i 1938, og jødene ble etter hvert deportert. Gideon Klein og Pavel Haas ble, som flere andre kunstnere, deportert til Terezin, som var en makaber kombinasjon av konsentrasjonsleir og propagandistisk utstillingsvindu for nazistenes behandling av jødene i okkuperte områder. Begge komponistene tok meget aktivt del i kulturlivet i Terezin, frem til de ble deportert til Auschwitz og tilintetgjort.

Erwin Schulhoff henvendte seg, etter at nazistene kom til makten i Tyskland 1933, til kommunistene og ble sovjetisk statsborger i 1941. Han rakk ikke å reise inn i Sovjetunionen tidsnok, noe som førte til fangenskap og deportasjon til Tyskland. Han var en av de mest radikale og nyskapende komponistene i sin generasjon i Europa.

Kurt Weill vokste opp i Tyskland. Han flyktet allerede i 1933 til Frankrike og emigrerte til USA i 1935. Han fortsatte sin karriere i USA og fikk stor suksess bl.a. på Broadway.

Oslo Kammerakademi

Oslo Kammerakademi spiller kammermusikk for blåsere med den historiske harmonibesetningen som utgangspunkt. Oslo-Filharmoniens solo-oboist David Friedemann Strunck  er initiativtaker og kunstnerisk leder for ensemblet.

Ensemblet har i løpet av sin korte levetid etablert seg som ledende i Europa, med kritikerroste CD-innspillinger og invitasjoner og gjeninvitasjoner til prestisjetunge festivaler. Oslo Kammerakademi bruker historiske messinginstrumenter i musikk fra barokken, klassisismen og romantikken. Dette bidrar til ensemblets autentiske klang og historisk orienterte fremføringspraksis.

Oslo Kammerakademi fremfører også nyskrevet musikk for harmonibesetning. Ensemblet har hittil samarbeidet med komponistene Mert Karabey (Tyrkia), Magnar Åm, Morten Gaathaug, Ketil Hvoslef og Trygve Brøske.

«… et festfyrverkeri av en CD ... en ørevekker av de sjeldne! Virkelig en av årets vinnere!», skrev Dagsavisens anmelder Kjell Hillveg om Oslo Kammerakademis debutalbum Beethoven for Wind Octet.

Ann Helen Moen / Foto: Jan Alsaker

Ann-Helen Moen / Foto: Jan Alsaker

Forestillingsdatoer

Ferdigspilt

 • Scene
  :
  Scene 2
 • Pris
  :
  100 - 250 NOK
 • /
  1 pause

mars 2018

Ferdigspilt